Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя изборните и социални закони от края на 19 век

Изложбата "Златни страници" дава началото на Седмицата на правото в Икономическия университет във Варна

С изложбата „Златни страници“ беше официално открита днес Седмицата на правото в Икономическия университет във Варна.

Традиционната изложба е разположена в читалнята на библиотеката във висшето учебно заведение на 6-тия етаж. Тя представя колекция от книги и други материали свързани с историята на правната наука и практика и съдебните решения още от края на XIX-ти и началото на XX век.

Един от акцентите в изложбата е изборното законодателство. Това сподели по време на откриването директорът на университетската библиотека Яна Донева.

"Извадили сме от нашия фонд избирателни закони от периода между 1907-ма и 1931-ва година", коментира Донева.

Социалното законодателство също заляга като основна тема в изложбата с различни документи и издания.

"Първото издание е от 1946 година и е за социално законодателство, пенсионни и други закони. Също така има и вестник "Юридическа мисъл и право" от 1921 година", допълни още директорът на библиотеката. Изложбата "Златни страници" запознава и с различни правни норми и закони в периода между Първата и Втората световна война. Могат да се видят различни закони, свързани с войната, настаняване на бежанци, градска мобилизация или данъкът печалба по време на военни действия. В изложбата са поместени и някои полицейски заповеди от този период.

Две издания на Конституцията на Република България от 1885-та и 1907-ма година също привличат вниманието на гостите на библиотеката и най-вече на студентите от специалност право.Някои от тях присъстваха на откриването и се запознаха с материалите, чрез които могат да направят крачка назад във времето и да изследват правната история на България. Те бяха категорични, че благодарение на изложбата ще научат много нови неща.

"Много ми е интересно да видя как правото може да се свърже с миналото и да разбера как е било преди", коментира един от студентите.

Седмицата на правото продължава до 12 април, а в програмата й залягат още няколко събития. Сред акцентите са и двете публични лекции, посветени на изкуствения интелект и дигитализацията в съдебната система, каза доц. Андрияна Андреева, която е ръководител на катедра „Правни науки“.

Първата лекция ще бъде водена от федерален съдия от САЩ Дейвид Кемпбъл и всеки, който желае може да се включи и онлайн.

Според доц. Андреева, освен за студентите, тази лекция представлява интерес и за специалистите в областта на правото.

"По този начин студентите ще направят паралел от старите и златни страници до дигитализацията", каза доц. Андреева. 

Втората публична лекция, посветена на изкуствения ителект в съдебното производство ще бъде водена от Ангелина Лазарова, която е съдия в Апелативен съд-Варна.

Програмата на Седмицата на правото включва и събитие, посветено на медиацията, както и студентска научна сесия. Тази година се възобновява и и дарителската акция под наслов „Малка юридическа библиотека“, предназначена за фонда с юридическа литература на висшето учебно заведение, в която могат да се включат настоящи и бивши преподаватели, практикуващи юристи, съпричастни към каузите на образованието и правната култура, а също и възпитаници на ИУ-Варна.

Чуйте подробностите в репортажа на Иван Барбов: 










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Площите с лавандула в област Добрич са намалели драстично

Площите с лавандула в област Добрич са намалели драстично. В Добруджа вече започна прибирането на етеричната култура, като средният добив н декар до момента е 466 кг, сочат данните на Министерството на земеделието. Кампанията по прибирането на цветната маса от лавандула в област Добрич продължава. Общите засадени с културата площи са 27 200..

публикувано на 08.07.24 в 10:54

Започва изплащането на преизчислените пенсии

Преизчислените пенсии ще се изплащат между 8 и 22 юли. Изплащането ще се осъществява чрез пощенските станции от 8 юли до 22 юли, а преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 юли. Увеличението на пенсиите от 1 юли засяга над 2 милиона пенсионери. Става дума за осъвременяване с 11 на..

публикувано на 08.07.24 в 09:10

Адреси без вода (обновява се)

Варна:  Поради възникнала авария, без вода днес ще бъдат абонатите на с. Шкорпиловци -"Вилна зона Шкорпиловци" от 09.00ч. до 14.00ч. Поради възникнала авария, без вода днес ще бъдат абонатите в с. Нова шипка от 09.00ч. до 13.00ч.  От 10 до около 17 часа ще бъдат абонатите между ул. " Елин Пелин", ул. "Младежка" , ул. "Йордан Йовков" и бул...

публикувано на 08.07.24 в 08:20

Айрие Ибрямова е заместник областен управител на Варна от днес

Новият заместник областен управител на Варна Айрие Ремзиева Ибрямова встъпва официално в длъжност днес. Тя бе назначена със заповеди на министър-председателя Димитър Главчев от 3 юли тази година . В същото време от длъжността заместник областни управители бяха освободени Огнян Рачев и Изабела Иванова. Областният управител професор Андрияна..

публикувано на 08.07.24 в 08:08

Червен код за опасност от пожари има днес

В 7 области на Северна България и 9 на Южна е обявен червен код за опасност от пожари. В тези райони ще бъде много горещо и сухо, което е голяма предпоставка за възникване на пожари. Това са районите на Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, както и Сандански, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Кърджали,..

публикувано на 08.07.24 в 07:54

"Да, България" ще решава дали да приеме предложението на "Демократи за силна България"

Националният съвет на партия "Да, България" ще обсъди предложението на Демократи за силна България. Това съобщиха във фейсбук страницата си от "Да, България", като публикуваха пост на депутата Божидар Божанов. Според него опит за третия мандат с "технически кабинет" би имал смисъл, ако в този парламент има максимално широко мнозинство за..

публикувано на 08.07.24 в 07:50

Центристите на Макрон остават втори след победата на левия "Нов народен фронт"

Сблъсъци със силите на реда и вандалски прояви имаше в Париж, Лион, Нант и Рен през нощта след втория тур на парламентарните избори във Франция. Левият "Нов народен фронт", сформиран само преди месец от дълбоко разделените преди това социалисти, зелени, комунисти и твърдолинейната "Непреклонна Франция" ще има най-голям брой депутати в новото..

публикувано на 08.07.24 в 07:40