Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да разпознаем качествения козунак?

6
Михаил Николов
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио Варна

Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.

"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.

По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.

Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.

Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.


В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители.

Разходите при производство на козунаци по класическата технология са по-високи в сравнение с тези при използване на "козуначен" микс. Сред основните недостатъци на по-бюджетния вид козунаци е, че не може да се постигне ефектът на „конците”.  Не може да се замени и вкусът и ароматът на вложените съставки.
По публикацията работи: Сияна Спиридонова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да проходиш втори път – историята на Ана от Варна

На 14 години, с усмивка и воля по-силна от много възрастни — това е Ана Добрева от Варна. Тя живее с диагноза детска церебрална парализа. Родена преждевременно, още от шестмесечна възраст Ана преминава през рехабилитации. Но въпреки усилията, походката ѝ остава неправилна. Преди година лекарите решават, че има нужда от коригиращи операции – по една..

публикувано на 05.07.25 в 13:22

Създателят на Ахинора разработва нови дигитални образи

Създателят на първия инфлуенсър, генериран от изкуствен интелект - Ахинора, разработва нови дигитални образи. Това разказа самият Светослав Георгиев в предаването на Радио Варна "Новият ден". Ахинора от Варна е първият дигитален инфлуенсър у нас Основната дейност на Ахинора е тя да промотира здравословния начин на живот, опознаването на България -..

публикувано на 04.07.25 в 15:03

Експерт: България е на последно място в ЕС по навлизане на Изкуствения интелект в бизнеса

България е на последно място в Европейския съюз по навлизане на Изкуствения интелект в бизнеса, като една от причините е нежеланието на собствениците да модернизират и автоматизират процесите на работа, породено от неразбирането и страха от технологиите, коментира Николай Петканов, комуникационен експерт, предприемач и обучител. Повечето..

публикувано на 04.07.25 в 10:53

Невероятно откритие на варненския пещерен клуб "Торбалан"

Спелеологията е наука, която изучава пещерите. Спелеологът е човек, който се занимава със спелеология, т. е. научното изследване на пещерите. Тези хора са регистрирали и картографирали над 5000 пещери в България. Една от тях е „Приказна“ край Котел. За която само до преди месеци се е смятало, че е много добре проучена и в нея вече няма нищо непознато и..

публикувано на 04.07.25 в 10:13

79 участници се включиха в състезанието „Млад спасител“ във Варна

79 ентусиасти се включиха в националното състезание „Млад спасител“, което се проведе във Варна. Надпреварата бе част от програмата на седмицата на водното спасяване, която се организира от Български Червен кръст, с подкрепата на Община Варна и Българската асоциация „Спорт за учащи“, съобщават от БЧК-Варна. Участниците бяха на възраст от 11 до 18..

публикувано на 03.07.25 в 17:20

Наднорменото тегло и високите токчета основни фактори за заболявания на ходилата

Основните фактори за заболяванията на ходилата и глезените са наднорменото тегло, обездвижването и високите токчета.  Това коментира във Варна доцент Атанас Кацаров-председател на Българското дружество по хирургия на глезена и ходилото.  Според него редовното ходене с токчета над 7 сантиметра е пагубно за краката. Той каза още, че напоследък са..

публикувано на 03.07.25 в 15:39

Събития с вход свободен на сцена "Раковина" (ПРОГРАМА)

През юли сцена „Раковина“ в Морската градина отново ще оживее с разнообразна културна програма. Варненци и гостите на града ще могат да се насладят на безплатни концерти в почти всеки ден от месеца.  Сред акцентите в програмата са концертът на 18 юли, посветен на рождението на Апостола на Свободата Васил Левски, с участието на състави при НЧ „Васил..

публикувано на 03.07.25 в 15:21