6
Как да различаваме истинския качествен козунак от този, направен с готов козуначен микс - само от сухи смеси и подобрители? Цената определяща ли е и ако е съмнително ниска, значи ли, че всъщност това, което купуваме, само наподобява на козунак? Отговорите потърсихме от Михаил Николов – собственик на верига сладкарници във Варна, с над 30-годишна история на пазара.
"Статистиката е категорична - България е на първо място по редица тежки болести. Причината за това тръгва от червата, това е доказано. Основната причина това да се случва е некачествената храна, именно тези смески, които са пълни с химични съставки, които лека - полека унищожават нашата чревна флора.", разказа пред микрофона на Радио Варна Михаил Николов.
По думите на специалиста в хлебаро-сладкарския бизнес е невъзможно да има козунак на цени между 2.50 и 3 лева. Минималната доставна цена на един козунак не може да падне под 5 лева, без грам надценка и никаква печалба.
Традиционният козунак се прави от: пшенично брашно, сол, мая, захар, масло, яйца, прясно мляко, есенции и различни добавки като стафиди, бадеми, орехи, локум, шоколад.
Според майсторите дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването и дали се къса на конци. А въпросните "конци" се получават от глутеновите нишки на брашното, прясното мляко и от белтъка на яйцата. Тайната се крие и в дългото втасване и неколкократното премесване.
В съвременното хлебопроизводство се наложи по-бързият и евтин вариант на козунак, произведен с козуначен микс. Това е едно улеснение за производителите, защото се работи бързо и без сурови яйца и мляко. В козуначения микс са включени всички съставки на рецептурата с изключение на водата, маята, брашното и мазнината, които се влагат допълнително. Козуначният микс обикновено съдържа: яйчен прах, сухо мляко, захар или подсладители, емулгатори, ензими, овкусители, стабилизатори, оцветители. 
Община Варна успешно регистрира марката Международен балетен конкурс към службата на Европейския съюз за интелектуална собственост през месец септември 2025 г. Още от миналата година дирекция „Култура и духовно развитие“ започна работата по защита на търговската марка в службата на ЕС след положителното становище на Министерство на културата и на 25..
Интерактивна работилница ще представи от 16 часа на 20 ноември, четвъртък, музикантът Цветан Момчилов. Мястото е културното пространство "РеБонкърс" във Варна. Той ще покаже на деца и родители как да направят цифрови музикални инструменти от плодове и зеленчуци с помощта на иновативното устройство - Playtronica. "Пеещите" плодове и зеленчуци..
Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна проведе традиционния Ден на курсантското управление. На официалната церемония началникът на училището, флотилен адмирал проф. д-р Калин Калинов, предаде сабята - символ на властта, на курсант-мичман Виктор Ценов, който за един ден пое ръководната длъжност. Този ден се превърна в една добра..
Тече усилено подготовка за Четвъртото издание на Коледна градинка "Чаталджа". Официалното откриване е на 22 ноември от 11 часа, съобщи за Радио Варна организаторът Даниел Стефанов. Съобразяваме се с колеги от други страни, като по това време на годината в редица европейски столици откриват коледни базари, допълни Стефанов. И тази година на..
Европейският ден на осведомеността за антибиотиците се отбелязва от 2008 г. по инициатива на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Целта му е повишаване на осведомеността за заплахата от антибиотичната резистентност и значението на разумната употреба на антибиотици. Данните потвърждават, че в целия Европейски съюз броят на..
Днес имам две кратки истории. Те могат да се подредят в различни класации. Примерно: колко изобретателни сме ние - българите, колко мотивирани можем да бъдем, как сме в състояние да сътворим чудеса от храброст по пътя към някоя заветна цел... Всеки може да продължи класацията както намери за добре. Ноември е. Нямаше как да не се сетя за тези..
От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата отчетоха, че цените на едро на маслото, млякото и млечните продукти са отбелязали понижения през последната седмица. Заради сезонното поскъпване на някои плодове и зеленчуци обаче, така наречената потребителска кошница по цени на едро е надхвърлила 100 лева, предаде БНР. През изминалата седмица са..