Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон подписа закона за пенсионната реформа

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон подписа непопулярната си пенсионна реформа, което предизвика обвинения от страна на профсъюзите и левицата, че проявява "презрение" към хората, които стоят зад тримесечното протестно движение.

Измененията станаха закон, след като текстът беше публикуван в официалния вестник на Франция, а разгневената опозиция заяви, че Макрон се е опитал да ги прокара под прикритието на нощта.

Публикуването се случи само няколко часа след като в петък Конституционният съвет одобри същността на законодателството, включително основното изменение за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Противопоставянето с профсъюзите и левицата се превърна в най-голямото предизвикателство на втория мандат на Макрон, който сега ще направи обръщение към Франция по повод кризата в понеделник вечерта, съобщиха от Елисейския дворец.

Профсъюзите призоваха за масови протести по случай Деня на труда 1 май, а през нощта след обявяването на съдебното решение в няколко града, включително Париж, избухнаха понякога насилствени демонстрации.

Лидерът на социалистите Оливие Форе заяви, че бързото подписване на закона от Макрон показва "презрение" към протестното движение, а депутатът от твърдата левица Франсоа Руфин го нарече "демократично задържане".

"Закон, приет посред нощ, като крадци", написа в Туитър шефът на Френската комунистическа партия Фабиен Русел. "Всички на улицата на 1 май."

"Макрон се опита да сплаши цяла Франция посред нощ", написа в Туитър лидерът на твърдата левица Жан-Люк Меленшон, наричайки Макрон "крадец на живот", който е показал "абсурдна проява на арогантност".

Лидерът на профсъюза CGT Софи Бине нарече този ход "напълно срамен".

Министър-председателят Елизабет Борн обеща правителството да продължи с още реформи.

"Решени сме да ускорим" темпото на реформите, заяви тя пред националния съвет на партията на Макрон "Ренесанс".

"Искаме да изградим Франция с пълна заетост ... да гарантираме равни възможности", каза тя.

Западният град Рен отново беше арена на сблъсъци, когато полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи, хвърлящи снаряди, съобщиха кореспонденти на АФП.

Беше повредена банка, а радикално настроени протестиращи нахлуха и във фоайето на луксозен хотел. Един полицай беше ранен, а осем души бяха арестувани.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С флашмоб, посветен на Деня на Европа, ГЕРБ-СДС откри предизборната кампания във Варна

С флашмоб, посветен на Деня на Европа, кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС откриха предизборната кампания във Варна. 74 сини балона полетяха в небето над морската столица като символ на годишнината от историческата декларация на френския външен министър Робер Шуман, с която на 9 май 1950 година той предлага създаването на..

публикувано на 09.05.24 в 15:49

До 25 май избирателите подават заявление за гласуване по настоящ адрес

До 25 май 2024 г. избирателите български граждани с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места на територията на Република България, могат да подадат писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци на секцията по регистрирания им настоящ адрес, съобщават от..

публикувано на 09.05.24 в 15:36

Мото шествие с поклоннически маршрут организират тази събота

Мото шествие под надслов „По пътя на вярата и буквите“ ще се проведе тази събота, 11 май - денят, в който Българската православна църква чества Светите равноапостоли Кирил и Методий. Маршрутът ще е поклоннически и ще премине през обекти свързани с ранното християнство и разпространението на българската писменост.  Началото ще е от 12,30 часа..

публикувано на 09.05.24 в 15:25

Анимационно онлайн изучаване на Английски език

Янислав Русев е бил учител по Английски език. Разочарова се от остарелите методи в училище и напуска системата. Решава, че може да бъде полезен със знанията си по езика по съвсем различен начин. И създава онлайн платформата Мотиватор за обучение по Английски. "Много често съм си задавал въпроса, дали цяла живот ще работя като учител. Отговорът дойде..

публикувано на 09.05.24 в 15:12

Варна отбеляза Деня на Европа

С тържествено вдигане на националното знаме и знамето на Европейския съюз пред входа на Общината, под звуците на националния химн и химна на обединена Европа, във Варна беше отбелязан Деня на Европа. На церемонията присъстваха областният управител проф. д-р Андрияна Андреева, кметът на града Благомир Коцев, представители на ВМС, държавни и..

публикувано на 09.05.24 в 14:09

Даниел Лорер: Време е за реформи в България

Посланията на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България "за предстоящите избори са същите. Т е са свързани с провеждането на реформи в страната. Това заяви във Варна водачът на листата Даниел Лорер, който представи и останалите кандидати за народни представители.  Втори в листата е  д-р Ивайло Митковски от ДСБ, трети - д-р Антон..

публикувано на 09.05.24 в 14:05

До 15 юни завършват ремонтите между улиците "Прилеп" и "Подвис". "Девня" - готова изцяло до 10 юни

До 15 юни ще бъдат завършени ремонтите в отсечката на булевард "Христо Смирненски" от ул. "Прилеп" до ул. "Подвис". Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев. Той уточни, че в този участък щ е бъдат частично изградени бордюри и биндер, за да е проходим булевардът през лятото. Работата ще продължи след летния сезон до окончателното полагане на..

публикувано на 09.05.24 в 13:30