Покрай Великденските празници, почивните дни и емоциите от срещите с роднини, често може да се случи да попрекалим с хапването. В такива случаи, масовото изречение, след като откопчаем още едно копче на панталона, е да си кажем „от понеделник съм на диета и започвам да се храня здравословно“. Когато говорим за здравословни храни, най-често се сещаме за зърнените закуски, салатите, сезонните плодове и зеленчуци.
Оказва се обаче, че понякога и здравословните на пръв поглед храни могат да бъдат не толкова здравословни и полезни за организма ни. Даже обратното. Такива примери ни дава здравният инструктор Ники Суков. Единият от тях е свързан с вредите от морковите, тиквата и други оранжеви плодове и зеленчуци, в случай, че ги консумираме сготвени.
"Съвсем наскоро покрай мои клиенти се натъкнах на случай с две деца, които бяха започнали да развиват макулна дегенерация. Тя е нова тенденция сред болестите, при която хората първо започват да губят фокус и чистотата на образа, а след това и зрението си постепенно. Всичко това се дължи на мастни отлагания, които се съдържат в дъното на кръвоносните съдове на окото. Причина за това е витамин А. Като мастно разтворим витамин, той има способност да образува и натрупва плака. Специално при този казус, това което може да се направи е да се намалят храните с витамин А като моркови, тиква, пъпеши, манго, папая и други", обясни Суков. Той допълни, че колкото по-голяма термична обработка минават тези продукти, толкова повече се увеличават свойствата на витамин А. Като алтернатива за набавяне на витамин А той посочи портокаловия сок.
И докато готвенето на оранжевите зеленчуци и плодове може да се окаже не чак толкова полезно в случаи като описания по-горе, то при зелените е обратното.
"Зелените зеленчуци като спанак, лапад, коприва и кейл (къдраво зеле) съдържат оксилати. Ролята на тези оксилати е да изхвърлят калция и магнезия от нашия организъм. Затова те са и антинутриенти. За разлика от витамин А, топлинната обработка при оксилатите намалява техния ефект и готвените спанак, коприва и лапад са по-добър вариант от суровите", съветва специалиста.
Въпреки появата на някои статии, описващи зърнените закуски като не толкова здравословни, Суков е на мнение, че единственият проблем при промишлено произведените зърнени закуски е количеството на захарта, което не можем да контролираме.
Добре е да се контролираме и по време на празници. И тъй като яйцата са един от главните герои на трапезата ни по Великден, здравният инструктор припомни, че е полезно на ден да изяждаме по едно яйце. На празник обаче може и да са две, но по-голямото количество не е препоръчително.
Ники Суков посъветва на такива празници, в които хапваме повече мазни храни, да си правим пюре от ябълки или да ги консумираме директно, тъй като пектинът има благоприятно въздействие върху организма ни.
И напомни, че всяко нещо в умерени количества е полезно.
Чуйте разговора на Иван Барбов с Ники Суков:
145 години Средно училище „Васил Левски“ – гр. Вълчи дол. Това е повече от празник – това е памет, традиция, гордост и поглед напред. Създадено преди почти век и половина, СУ „Васил Левски“ е училище, носещо в сърцето си духа на своя патрон – свобода, всеотдайност и устрем към знание. През годините то се е утвърдило като средище на..
Необичаен пациент е пристигнал в Спасителния център в зоопрака във Варна. В началото на месеца в центъра на града е открит екзотичен представител от царството на змиите - царевичен смок, съобщават от зоопарка. Видът произхожда от Северна Америка, а по нашите ширини се отглежда като домашен любимец. Влечугото се слави с благ нрав, уточняват..
Народно читалище "Петко Рачeв Славейков 1928", което ще отбележи един век от създаването си след 3 години, пази традициите, но е и в крак със съвременните изисквания на обществото. Институцията на читалището трябва да е гъвкава и да запълва всички ниши, които липсват в живота на хората. Това каза секретарят му Мая Друмева, която се похвали, че има..
На Еньовден – когато слънцето е най-силно, а билките – най-лековити, Историческият музей в Балчик кани в Етнографска къща - Балчик всички жители и гости да споделят магията на този древен празник. Танци, билки и вълшебства, които връщат към корените, очакват присъстващите. Датата е 24 юни от 17.30 часа в Етнографска къща - Балчик,..
Българският народен календар отбелязва 24 юни като Еньовден – празник на лечебните билки. На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. В различните географски области името се произнася по различен начин – в Софийска област името на празника е Яневден, в..
През нощта ще е ясно и почти тихо, а утре слънчево и горещо. Ще духа слаб западен вятър, по Черноморието следобед до умерен от юг-югоизток. Преобладаващи минимални температури между 15° и 20°, максимални от 32° до 37°, по Черноморието между 27° и 32°, за Варна минимална около 19°, максимална около 31°. Вълнение на морето 1-2, следобед по северното..
ОП „Спорт - Варна“ обяви график за начално обучение по плуване за деца от 6 до 8-годишна възраст. Общинската програма започва на 30 юни 2025 г. (понеделник). Първият курс ще се проведе до 25 юли. Родителите избират клуб и часове за тренировки от предложения списък. Записването става по телефона, чрез обаждане до избрания треньор – представител на..