Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна домакинства юбилейно издание на конкурса "Барманът на България"

Снимка: live.varna.bg

30-тото юбилейно издание на конкурса ,,Барманът на България" ще се проведе днес и утре във Варна. Победителите в двата стила – класически (за приготвяне на коктейли) и FLAIR (за жонглиране с бутилки), ще представят България на световното първенство за бармани в Рим в края на годината.

Петчленно жури в състав Михаил Марковски (президент на Българската Асоциацията на Сомилиерите), Ричард Берент (ковчежник на Международната Барманска Асоциация), Дарко Ангелески (вицепрезидент на Македонската Асоциация на Барманите), Васил Колев (трикратен световен шампион по барманство) и Пенчо Пенчев (президент и четирикратен рекордьор на “ГИНЕС“ за коктейли) ще оценява най-добрите бармани на България.




Над 21 участници са заявили участие към този момент, каза за Радио Варна организаторът Пенчо Пенчев. Той е сертифициран международен съдия и барман от 32 г. Любопитното за него е, че влиза в професията, загърбвайки авиацията.

По думите на Пенчев, нивото на барманската професия след епидемията от ковид се рестартира. Старата генерация бармани, с повече опит и стаж, са се преориентирали към други професии, които им дават повече сигурност. В същото време обаче идва ново поколение бармани, което се учи тепърва и се изгражда.

Подробностите чуйте в звуковия файл:



По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

С концерт Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора

Община Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, с безплатен празничен концерт. Той ще се проведе от 15:00 ч. в зала „Пленарна“ на Общината. Темата на тазгодишното честване е „Нашето място“, с което се отдава почит и признание за безценния принос на възрастните хора към обществото. Гости на събитието ще бъдат Снежана..

публикувано на 01.10.24 в 09:24

Днес е Международният ден на кафето

На 1 октомври отбелязваме Международния ден на кафето - любимата напитка на милиарди хора по света, особено рано сутрин.  Денят се отбелязва от 2015 година с решение на Международната организация на кафето, прието на среща на организацията в Лондон, Великобритания, а целта е да бъдат подкрепени производителите на кафе. Денят се използва и за..

публикувано на 01.10.24 в 06:50

Неприбрани счупени клони затрупват тротоарите на много места във Варна

Силният вятър, който се разрази снощи, събори дървета и счупи клони на много места във Варна. Такава е ситуацията и в района на ул. "Капитан Рончевски", където част от разцепения ствол на дърво е изкривил ограда. Тротоарите по протежението на улицата са затрупани с откършени клони и възпрепятстват безопасното преминаване на минувачи, видя репортер на..

публикувано на 30.09.24 в 18:00
Гърция, плаж

Лесна работа: Промяна?

Септември беше чудесен и мнозина успяха да сe порадват на още малко море, слънце, ваканция. Сега, застанали на прага на октомври, поглеждаме назад, помахвамe с усмивка и всеки разгръща различен албум. В него може да има любими мигове, изпъстрени със забележителните цветове на младата есен, със свежия полъх на прохладни ветрове и с танца на..

публикувано на 30.09.24 в 17:00

ВСУ откри академичната 2024/2025 година

Новата академична 2023 - 2024 година бе открита днес от доц. д-р Красимир Недялков - президент на Варненския свободен университет. Студентският химн прозвуча и в сърцето на Родопите - във Филиала на университета в Смолян, където също се проведе тържествена церемония. В препълнената Аула Максима на университета във Варна празникът започна с..

публикувано на 30.09.24 в 15:11

На 1 октомври започва новият сезон на Варненската опера

След 15-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" Държавната опера Варна започва новия сезон на 1 октомври - Световния ден на музиката, с оперетата „Графиня Марица“ от Имре Калман. В програмата за октомври са включени както някои от най-добрите спектакли, които направиха премиерите си през лятото, така и нови музикални събития, съобщават от..

публикувано на 30.09.24 в 09:43

До 29-годишна възраст е добре да сме изследвали репродуктивния си капацитет

Превенция на репродуктивното здраве на младите българи – това е целта на новата кампания на Фондация ИСКАМ БЕБЕ, съвместно с Фонд Инвитро към община Варна. През почивните дни те проведоха информационна кампания в Морската градина, насочена към младите хора до 29-годишна възраст. С медийното партньорство на Радио Варна по време на събитието специалисти в..

публикувано на 30.09.24 в 07:58