Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 1/8 от произведения у нас слънчоглед е предназначен за вътрешния пазар

Ще изпадне ли България от топ 5 на световните производители на олио?

| обновено на 02.05.23 в 08:49
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само преди дни - на 29 април, българският министър на земеделието Явор Гечев коментира, че има уговорка през тази седмица да се види със земеделския министър на Украйна. Една от темите, по които българският и украинският земеделски министри ще говорят е темата за слънчогледовото олио.

От 24 април до края на юни у нас беше въведена забрана за внос на земеделски стоки от Украйна, сред които зърно и слънчоглед. 

Тази забрана трябва да отпадне, каза за Радио Варна Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. В позиция, компаниите - преработватели обявиха, че са заплашени от свиване на дейността и дори фалит.

Трябва да се отчитат интересите на всички сектори в икономиката, каза Янев.

Причините са няколко.

Основната сред тях е, че преработвателите на масла не могат да осигурят и натоварят мощностите си само със слънчогледа, произведен в България. Средногодишно, у нас се произвеждат около 2 млн. т. слънчоглед, от които едва около 250 хил. т. или 1/8 са за българския пазар. Останалото количество отива за износ.

Мощностите на преработвателите - за олио, шрот и белене на семена са за над 3 млн. т., което означава, че и преди войната в Украйна у нас е внасяно голямо количество слънчоглед, уточни Яни Янев.

Ако забраната остане, заради липсата на суровина, производителите на олио са заплашени от риск от спиране на производството и неизпълнение на търговски договори. България е страната, която в Източна Европа разполага с най-големите производствени мощности за производство на олио и шрот. Дори и в момента, мощностите на преработвателите са свити с около 30 на сто.

И още.

В района на Черно море се произвежда около 75% от световното производство на слънчоглед.

България е топ 5 държавите в света по производство на олио. Една такава забрана ще означава, че ще загубим позициите си и като държава производител, и като сектор от икономиката. По данни на националната статистика. през 2021 г. България е била на трето място в света по износ на слънчогледово олио. В абсолютни цифри това прави приходи за 690 млн. щатски долара. Страната ни неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път преди две години влиза и в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

Русия и Украйна са най-големите производители на слънчоглед. Те произвеждат над половината световното производство.Почти 70 на сто от експорта на слънчогледово олио се държи от двете страни. Ние сме поставени в ситуация, в която се конкурираме в Черно море с най-големите производители и преработватели на слънчоглед, заяви Янев.

Повече за рисковете и заплахите пред българските производители на олио може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Мият ларгото във Варна

Работници мият ларгото във Варна, видя репортер на Радио Варна. От месец май центърът на Варна ще се мие два пъти седмично, съобщиха от община Варна. Ще се чистят улици, кошчета за боклук и пейки. Нови кошчета за боклук са сложени в Морската градина на места където досега нямаше такива.

публикувано на 07.05.24 в 08:00

200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на БАТА АГРО ...

публикувано на 07.05.24 в 08:00

Ден на отворени врати в Радио Варна

Радио Варна отбелязва със специално събитие 7-ми май -  Денят на радиото и телевизията, а именно Ден на Отворените Врати Радио Варна отваря вратите си за своите слушатели! Елате в най-дълголетното радио в родния ефир, вече на стъпка от 90-тия си рожден ден! Заповядайте да видите как работят журналистите, звукорежисьорите, музикалните..

публикувано на 07.05.24 в 06:43

7 май - Ден на радиото и телевизията

Днес е Международният ден на радиото и телевизията и е професионален празник на работещите в тези две сфери. На 7 май 1895 г. инж. Александър Попов представя своето откритие - радиоприемникът. Осъществено е първото безжичното предаване на съобщение на разстояние.  Изобретеният от Попов апарат давал възможност да се приемат радиосигнали,..

публикувано на 07.05.24 в 06:01
Света Богородица

Светли вторник - почитаме Света Богородица

Днес, на Светли вторник, отдаваме почит на Света Богородица. Седмицата се нарича Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. Това е вторият ден от Светлата седмица, в която се благославят светиите. Тя завършва на Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за..

публикувано на 07.05.24 в 06:00

Лесна работа: Празнична наздравица

Светъл празник! Възкресение. И животът зарпочва отначало – още по-вълнуващ, ярък, красив, смислен и вдъхновяващ. Градът ухае на домашен козунак. Хората изглеждат по-благи. С Великден винаги идва преосмислянето. Затваряш очи и през мислите ти, като на филмова лента, преминават красивите и незабравими моменти: Тройната дъга, която неочаквано..

публикувано на 06.05.24 в 16:30
Конна база Виница

Квалификации за Държавното първенство се проведоха в Конната база във Виница

Близо 30 състезатели по конен спорт се включиха в квалификациите за Държавното първенство, които се проведоха днес на Конната база във Виница. Участниците са от Варна, Добрич, Бургас, Русе, Шумен и др.градове, каза за Радио Варна ръководителят на проявата Даниел Манев, който е главен треньор и председател на спортния клуб по конен спорт..

публикувано на 06.05.24 в 13:50