Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Aдминистративни пропуски позволяват ли унищожаване на дюните на плажа "Крапец-север"?

| обновено на 05.05.23 в 10:48
3
Снимка: Румен Сарандев

Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване и според Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) върху тях се забранява строителството и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, промяната на предназначението и учредяването на ограничени вещни права, поставянето на шатри и палатки, както и преминаването, паркирането на превозни средства. Затова и е много важно картите да упоменават вида на дюните.

От инициативата "Зелени закони" са констатирали пропуск по отношение на определянето на типа дюни на плажа "Крапец-север", община Шабла, които са с площ от 452 декара. В Специализираната карта, която се изготвя от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), те са определени само като дюни, без да е изрично упоменат видът им (виж илюстрацията долу).

От "Зелени закони" са сезирали Министерството на туризма за проблема, споделя експертът Стефан Аврамов.

"До 2025 година всички дюни трябва да се прекартират наново, но имайки предвид, че казусът е малко извънреден, ние се обръщаме с молба към Министерството на туризма да инициира тази процедура още тази пролет. Опасностите са, че всяко нарушение на тяхното опазване може да остане ненаказано, може да бъде лесно обжалвано, процедурите по опазването им стават много по-сложни и дюните са уж опазени ама неопазени. Колкото по-скоро бъдат отразени типа на дюните в специализираната карта, толкова по-рано те биха получили най-адекватната защита."

Наша проверка показва, че според Информационната система за защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000 дюните на плажа "Крапец-север" са бели (виж илюстрацията долу).

Дюните на плажа "Крапец-север" са част от Защитена зона "Езеро Дуранкулак". Според специализираните документи подвижните или бели дюни, които се посочват чрез код 2120.


Поддържането на специализираните карти и регистри на обектите по чл.6, ал. 4 и 5 от Закона за управление на черноморското крайбрежие се извършва въз основа на проведено обновяване през период от десет години. За морските плажове органът, на който е било възложено управлението е Министерството на туризма.

По думите на арх. Мария Митрева Министерството на туризма вече изработва техническото задание за обществена поръчка, чрез която ще бъде възложено изменение на Специализираната карта, където вече ще бъде отразен и видът на дюните.

Измененията са задължение и в правомощията на министъра на туризма по ЗУЧК. Министърът на туризма може да възлага изменение, което ще бъде направено за Крапец и за другите територии с неопределен тип дюни. А колкото до актуализацията – на всеки десет години АГКК прави такива обновявания. В случая с Крапец тази дейност ще бъде извършена от министъра на туризма и ще бъдат допълнени данните чрез изменения на специализираната карта."

За пропуска при актуализацията на специализираната карта да бъде определен видът на дюните на "Крапец-север" става ясно и от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков от 1 ноември 2022 година на зададен въпрос от народни представители по същия сигнал. В него се посочва, че предвид обстоятелството, че Агенцията по геодезия, картография и кадастър няма правомощието да определя вида на пясъчните дюни, в специализираните карти са били отразени само границите им като отделни обекти. След влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 15 март 2013 г. към територията на морския плаж се включват и пясъчните дюни, което е наложило актуализация на част от съществуващите специализирани карти. За целта е била създадена междуведомствена работна група. Плажът "Крапец-север" обаче не е бил включен в обхвата на тази актуализация и за него данните не са бил променени.

Ако някой реши да провери бели ли са дюните на плажа "Крапец-север" по най-лесния възможен начин и напише в търсачката на страницата на МОСВ в интернет бели дюни, то излиза статия под заглавие „Най-често задавани въпроси за разположението и съществуващите класификации на дюните в България“, която обаче е недостъпна.

Твърдението, че заради административни пропуски дюните на плажа „Крапец-север“ могат безнаказано да бъдат разрушени, е ВЯРНО.

На този етап има очевидно разминаване в картирането на дюните на плажа „Крапец-север“, които според специализираната карта са пясъчни дюни, а според Информационната система за защитени зони от Екологична мрежа Натура 2000 дюните на плажа „Крапец-север“ са бели. Необходима е спешна актуализация на специализираната карта, за да могат 452 декара дюни да бъдат изцяло под зарилата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

Чуйте репортажа на Мая Щърбанова:

През лятото на 2020 г. Министерството на туризма сезира МВР за масово паркиране на автомобили върху дюни на плаж „Крапец-север“ и в района.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два влака се сблъскаха н Белград, пострадали са 13 души

13 души са ранени при сблъсък между два влака в Белград, съобщи БТА, като се позова на информация във Франс прес. Четирима от пострадалите са в тежко състояние. Сблъсъкът е станал между товарен и пътнически влак, минал на червен семафор в тунел в Белград, поясни сръбският министър на транспорта Горан Весич. Сред тежко ранените е машинистът на..

публикувано на 18.05.24 в 10:32

Времето на 18 май- слънце през първата половина на деня, облачно но без валежи следобед

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни следобед, но без валежи. В сутрешните часове на места ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 19° и 24°, по крайбрежието 16°-21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската..

публикувано на 18.05.24 в 08:39

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50

Каптаж за минерална вода снабдява басейн "Приморски" във Варна?

Общинското предприятие „Спорт“ ще проучва за наличието на каптаж с минерална вода под басейн „Приморски“ във Варна. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт“ на свое заседание. До решението се стигна след въпрос на един от съветниците към администрацията дали е вярно, че преди години каптажът е бил..

публикувано на 17.05.24 в 18:39

Варна се включва в националната кампания за борба с хипертонията

Варна се включи в Националната здравна кампания за борба с хипертонията „Месец май за мерене“ по повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията. Тази година събитието е под надслов „Измерване, което спасява живот“. Днес варненци имаха възможност да измерят кръвното си налягане в мобилен медицински пункт, разположен на входа на Морската..

публикувано на 17.05.24 в 17:53

Близо 50 са сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство у нас

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи.  Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Най-многобройни са сигналите в Бургаска област, уточни..

публикувано на 17.05.24 в 17:09

Започна ремонтът на Дюлинския проход

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето, а до края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и..

публикувано на 17.05.24 в 16:44