Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На село в Храброво

Храброво е село, което е известно най-вече с личностите, произлезли от там.

Селото, което е дало на България видни учени, общественици и професори, сред които са дългогодишният ректор в Икономически университет-Варна Кальо Донев и аграрният икономист Панайот Щерев.

Старото име на селото е Хамзалар.

Миналото за селото се е съхранило в преданията на местните хора.

Има хипотези, че в началото на 19-ти век в подножието на Добруджанското плато – там, където започва баирът, спускащ се към Батовската долина, е съществувало турското село Керез орман /черешова гора/, вероятно наречено така заради изобилието от диви череши.

С разрастването на населеното място се е появила нуждата от обширни пасища, за да се изхранва добитъкът на турските скотовъдци.

Най-вероятно това е принудило братята Хамза и Али да се преселят в равнината.

Те построили чифлик в южната част на днешното село Храброво.

Така било основано селището Хамзалар, което е преименувано на Храброво в средата на 20 век.

В местността Отлу бурун, югоизточно от Храброво, е съществувало тракийско скално светилище, което датира от края на късната бронзова епоха. Предполага се, че в светилището е практикуван култът към Слънцето.

Днес хората в селото са към 60 души, през лятото към тях се присъединяват и неколцина чужденци, предимно англичани.

Репортерът ни Ваня Славова разговаря с кметския наместник Йордан Коев:


Край селото има 15 ветрогенератора. Заради вибрациите и облъчванията от тях немски жители, въпреки интереса към имот в селото, се отказват да купуват.

Впечатление в Храброво прави новият храм.

Всички са християни в селото. Има само двама роми и десет семейства копанари.

Както е характерно за много от селата спомените за миналото са повече и по-разнообразни в сравнение с притихналия живот сега:


Чисто, спретнато и мъничко е това населено място.

Хората, които са останали в него, са приветливи и ме посрещат сърдечно.

Запознайте се и вие с Борянка Стефанова:

Борянка се чувства спокойно в Храброво, където животът тече без стрес, по природните закони и в цикличност, която е лишена от напрежението на градската обстановка.
Хората на село са свикнали да работят и работата не им тежи.
Земеделската кооперация в Храброво съществува и крепи поминъка на селото.

Симеон Донев е председателят на кооперацията.

На 78 години е, а трудовият му стаж е 65 години, в земеделското стопанство, без ден прекъсване. Въпреки че е работил и административна работа, бил е кмет на Балчик преди години.

Нека чуем неговата философия за живота и работата:

Към земята трябва човек да изпитва любов и отдаденост, твърди Симеон Донев.
Той лично не се откъсва от нея и от работата. Ежедневно.
По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48