Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бочели ще пее на концерта по случай коронацията на Чарлз III

Снимка: БГНЕС

На коронясването на крал Чарлз III ще има и италиански представители.

Официалният представител на Италия ще бъде президентът на страната Серджо Матарела. Придружава го дъщеря му Лаура.

Световноизвестният тенор Андреа Бочели, пял не веднъж пред вече покойната кралица Елизабет Втора и пред кралското семейство, ще пее на концерта, организиран по случай коронацията на Чарлз III.

На тази церемония ще присъства по семейни причини Едоардо Алесандро Мапели Моци, съпруг на принцеса Беатрис от Йорк – племенница на Чарлз III. Мапели Моци е роден в Обединеното кралство, но с произход от Бергамо по бащина линия. Той е милиардер и известен строителен предприема.

Кралската опера, която ще съпровожда най-важните моменти от церемонията, ще бъде дирижирана от англо-италианеца Антонио Папано. Родителите му емигрират от Беневенто на Острова преди повече от 60 години. Папано е музикален директор на лондонската институция от 2002 г., удостоен е с титлата „Кавалер за заслуги към музиката“ от кралица Елизабет II и също така получи титлата "Кавалер на Големия кръст на Ордена за заслуги към Италианската република".


По публикацията работи: Ваня Славова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кадър от филма на Божана Станева

Деца снимаха късометражни филми по стихове на Георги Господинов

"Кино убежища" – под това мото се състоя открит урок на кино школа „Братя Люмиер" към Общински детски комплекс, гр. Варна. Събитието се проведе на 12 юни в отдел "Изкуство" на Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Тази година децата приключват своята работа в школата с различни късчета кино - те снимаха късометражни истории, инспирирани от..

публикувано на 13.06.24 в 16:34
автор: Калия Калъчева

„Помниш ли?“ - живопис на Калия Калъчева и Стоян Илев

От 13-ти юни до 2 юли варненската галерия "Ларго" представя художниците Калия Калъчева и Стоян Илев със съвместна изложба. Двамата автори показват серия от живописни платна, създадени специално за изявата им в морския град. Експозицията е озаглавена "Помниш ли?" и изследва темата за паметта и спомените чрез силата на визуалното изкуство,..

публикувано на 13.06.24 в 15:27

„Операта – музикална живопис“ през погледа на художници от Италия

Изложба под наслов „Операта – музикална живопис“ се откри на 12 юни на Сцена Ротонда в Театрално-музикален продуцентски център – Варна. Два часа по-късно на Основна сцена се състоя концертното изпълнение на драматичната кантата за солисти, хор и оркестър „Кармина Бурана“ от Карл Орф, съвместен проект на Държавна опера Варна с МТФ „Варненско лято“..

публикувано на 13.06.24 в 11:13

50 училищни апарата от 19. век пристигнаха за Лятната академия на балчишкия музей

Приключенско лято обещават в Историческия музей в Балчик, след като тази седмица дадоха старт на Лятната си академия за трета поредна година. Заниманията започнаха с най-малката група за това лято от 40 деца, възпитаници на детската градина „Здравец“ и гостенчета от Варна, които се потопиха в „Стаята по физика на Нютон и Тео“, а след това се докоснаха..

публикувано на 12.06.24 в 14:27

Четвърти фестивал "Мидалидаре - рок в долината на виното"

Четвъртото издание на фестивала в долината на виното ще бъде на 12, 13 и 14 юли 2024 година. И ще срещне феновете с банди като DEEP PURPLE, MR. BIG (които са на своето прощално турне), ACCEPT, SAXON, HAMMERFALL, STRATOVARIUS, AXEL RUDI PELL , DELAIN , RHAPSODY ON FIRE и много други. „На предишното издание през 2023 посрещнахме над 45 000 души..

публикувано на 12.06.24 в 10:53

Оригинални икони на школа "Иконопис" към ОДК-Варна в Радио Варна

Икони, които приковават вниманието и будят възхищение -така изглеждат творбите на учениците от Школата „Православни християнски ценности и традиции – Иконопис“ към Общинския детски комплекс. Те са разположени в стъкления павилион на Радио Варна. Може да ги разгледате до края на тази седмица. Направление ПХЦТ е за деца до 11-годишна възраст, а..

публикувано на 10.06.24 в 13:51

"Освободен" - новият сингъл на група Innerglow

Група Innerglow издаде своя нов сингъл “Освободен”, с който официално поставя начало на лятото. Песента бе сред финалистите в конкурса Пролет на БНР. Музиката е тази, която ни помага да преодолеем трудностите в живота и да ги приемаме  по-леко. Самите ние сме толкова задължени на музиката, затова че ни е извеждала от много трудни моменти,..

публикувано на 08.06.24 в 18:09