„Вода гази, жаден ходи“. Тази известна българска поговорка, която свързваме най-често с използването на водните ресурси у нас, важи с пълна сила и за някои хранителни продукти. Или казано по друг начин – произвеждаме качествен роден продукт, който обаче предимно изнасяме в Европа.
Йонко Дяков е един от най-известните шеф-готвачи у нас и носител на редица престижни отличия. Готвил е в много изнвестни ресторанти у нас и в чужбина, но винаги е предпочитал да работи с качествени български продукти. Такива, които можем да намерим в други европейски държави, но не и у нас.Той даде пример с олиото.
"Ние имаме страхотни производители, които правят най-високия клас олио - high oleic. Но, за съжаление, то се изнася в Европа, а дори и в Китай, а в България все още няма подобен продукт. Много малко са фирмите, които го използват", коментира шеф Дяков.
В същото време, страната ни е на второ място в Европа по употреба и консумация на вредни мазнини, поясни още шеф готвача.
Йонко Дяков разкри и друг парадокс по отношение на българските продукти. България е един от най-големите износители на патешко месо и гъши дроб в Европа.
"Ние сме едни от най-големите производители на тези продукти, а в същото време пазарът ни се залива с вносни, които са на по-добра и конкуретна цена, но отстъпват сериозно по качество", коментира той.
Шеф готвачът допълни, че в много френски ресторанти работят с българско патешко и гъши дроб.
Същата е ситуацията и с яйцата, захарта и солта, гроздето и с други плодове, каза още Йонко Дяков. Той призова българите да купуват повече стоки родно производство и да пазарят от малките магазинчета, а не от големите вериги.
Чуйте репортажа на Иван Барбов:
Плажът в квартал „Аспарухово“ се превърна в истинска спортна арена за първото издание на „Морски фест Варна 2025“, организирано от дирекция „Спорт“ към Община Варна по повод празника на града – Свето Успение Богородично. През целия ден посетителите се включваха в демонстрации, обучения и открити тренировки, турнири по различни видове плажни спортове,..
Варна е много хубав град, но напоследък има много проблеми. Обичаме своя град и ще се борим за него, казаха някои варненци, запитани затова как го виждат днес. Няма инфраструктура, пренаселен и презастроен е и друго често срещано мнение. Чуйте повече в анкетата на Даниела Стойнова:
Варна е наричана "морската столица" на България още от 1921 година, припомни Марианна Александрова, преподавател в Колежа по туризъм, в празничното изнесено студио на Радио Варна и предаването "Новият ден". Тогава започва по-стихийното развитие на туризма, появяват се първите статистически бюра в туризма, каза още тя. Доста чуждестранни инвестиции са..
Студенти от Технически университет – Варна създадоха екологичното приложение "I SEE SEA". То е разработено в направление Citizen Sciencе, което цели да насочи вниманието на местните общности към екологичните проблеми и да спомогне за тяхното разрешаване. Платформата предоставя възможност на потребителите да сигнализират за наличие на замърсяване по..
И днес ще е предимно слънчево, с временни заоблачавания главно в южната половина от района. Ще продължи да духа умерен, временно силен североизточен вятър, във вътрешността слаб до умерен от изток-североизток. Максимални температури от 30° до 35°, по Черноморието между 27° и 30°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 3-4 бала. Температура на..
На плажа в Аспарухово гостуват трима международни творци на пясъчни скулптури. Реми Хогард (Нидерландия), Пол Хогард (Англия) и Калиxto Молина (Мексико). Те изработиха фигура на Света Богородица за Деня на Варна. Проектът е подкрепен от концесионера на плажа и е обявен като подарък към жителите на града. В празничния ден ще се проведат и безплатни..
Държавният куклен театър - Варна кани на едно необикновено пътешествие под водата. Премиерата на „Приключенията на малката рибка Бльок“ ще се игpае в 800-литров аквариум - за първи път в историята на кукления театър. „Морето е най-естественото място, където децата могат да пpеживеят нещо различно. Това е спектакъл едновременно образователен,..