Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варненската библиотека публикува нови открития за Антон Страшимиров в сборника "Като да е сън"

"Златното сечение" на 11 май с Валерия Василева

Емил Демирев: Все още сме длъжници на Антон Страшимиров, единственият класик на българската литература, роден във Варна

8
Сб. "Като да е сън. Антон Страшимиров и Варна", изд. на РБ "Пенчо Славейков"

На 11 май - денят на светите братя Кирил и Методий, своя професионален празник честват българските библиотекари. Регионална библиотека "Пенчо Славейков" избра празничния ден за премиерата на  сборника "Като да е сън. Антон Страшимиров и Варна". Книгата е дело на колектив от варненски библиотекари - съставители и редактор. Приложеният богат илюстративен материал е от дигиталните колекции на Регионална библиотека "Пенчо Славейков", фондовете на ТД "Държавен архив" - Варна, ДТ "Стоян Бъчваров", Националната библиотека "СВ. Св. Кирил и Методий", личната колекция на Борислав Петров. Предпечатната подготовка и печатът са дело на варненското издателство "Славена".

За Радио Варна книгата, посветена на 140 години от основаването на библиотеката във Варна и 150 години от рождението на Антон Страшимиров, представят двама от съставителите - главните библиотекари Кристиана Димчева и Емил Демирев. 

В своята работа върху сборника "Като да е сън", посветен на връзката на Антон Страшимиров, единственият класик на българската литература, роден във Варна, с морската столица, съставителите се натъкнаха на нови, интересни факти и разкрития. Те успяха да установят точното местоположение на родната къща на писателя, за кото десетилетия има само приблизителни предположения и множество  хипотези. За приноса на изследователската им работа към историята и знанието ни за Варна и за личностите от епохата непосредствено преди и след Освобождението чуйте в звуковия файл.
Познаваме ли творчеството на Антон Страшимиров, негови длъжници ли сме - както литературната ни наука, така и четателите, остава ли той в сянката на други автори от първите десетилетия на 20 век и на някогашната догма, че един от "септемврийските" писатели - коментарат Емил Демирев и Кристиана Димчева.
В библиотеката във Варна е подредена и изложба по повод 150 години от рождението на Антон Страшимиров. Експозицията показва документи, но и лични вещи на писателя, които са дарени от негови родственици на ОУ "Антон Страшимиров" във Варна.
Премиерата на сборника и изложбата са част и от богата програма във Варна за 17-та Национална библиотечна седмица - 9-16 май 2023г., организирана от Българската библиотечно-информационна асоциация под надслов “Устойчиви библиотеки за устойчиво общество”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 2 май с Валерия Василева

Репортерска проверка за обработката на тревните площи във Варна. Традициите за Великден в село Солник, община Долни чифлик. В рубриката на БНР „Европа – ново поколение“ ще чуем земеделци от Благоевградския регион за проблемите в бранша и очакванията към евроинституциите.   Пламен Узунов - вече добре познат на слушателите ни..

публикувано на 02.05.24 в 13:25
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН на 2 май, сряда

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:00
Пролетните ириси

НА СВЕТЛО на 1 май с Валерия Василева

Оправдават ли се очакванията на туроператорите за засилен интерес на туристи към Черноморието ни по Великден и Гергьовден – репортерска проверка. 1 май световната общност отбелязва като ден на международната работническа солидарност и ден на труда. Проектът на БНР „Европа – ново поколение“ продължава в търсене на отговор каква е..

публикувано на 01.05.24 в 13:30

НОВИЯТ ДЕН на 1 май с Иван Барбов

Който си обича работата си я започва отрано, гласи мъдрост с неизвестен автор. И тъй като сутрешният екип на Радио Варна си обича работата, ви очакваме още от 6.00 часа на любимите честоти в Деня на труда. Иван Барбов, Галена Ковчазова и звукорежисьорът Иван Тасев ще се потрудят за вашето добро настроение и усмивки. Сутрешната ефирна..

публикувано на 01.05.24 в 06:29

НА СВЕТЛО на 30 април с Мариела Димитрова

Инженерни и хуманитарни специалности се преподават на френски език в български университети, свъзможност за френска диплома . Това е възможно нлагодарение на дъгогодишно партньорсто между университети от България, Франция и Белгия. Това популяризира кампания на сред гимнаьиите с изучаване на френски език. Програмата дава чъзможности за стажове,..

публикувано на 30.04.24 в 13:38

На 29 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 29 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE). Представяне на група ZIMA и дебюта на NÖDTVEIDT "From Shadow to Dark Light" – разговор с Вероника Велева (БАЛКАНДЖИ) и Николай Велев (INSPELL, MALTWORM). Николай Попов за завръщането на ОБРАТЕН ЕФЕКТ и шоуто като съпорт на PERO..

публикувано на 29.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

"На светло" в понеделник, 29 април

Доброволците от Гората.бг правят поредна кампания, с фокус възрастни хора в бедни села, домове за стари хора, център за домашно насилие, психично болни хора, майки и деца, настанени в други места, както и многодетни семейства. Инициативата е за дарение на над 10 000 яйца и 2 000 козунака; Рубрика по Проект на БНР „Европа – ново поколение“;..

публикувано на 29.04.24 в 13:42