Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвременни артисти от Париж гостуват във Варна

Тази вечер от 18.30 часа се открива изложбата "Фрагмени на паметта" в РеБонкърс

Само няколко месеца след гостуването на варненските съвременни артисти в Париж с изложбата "Bunker 2022", френският арт колектив "Rivoli 59" връща визитата в морската столица.

Тази вечер от 18.30 часа в младежкото пространство за култура Ребонкърс се открива изложбата "Фрагменти на паметта", в която 22-ма световни артисти ще представят пред варненската публика различни инсталации, пърформънси, склуптури, визуални и аудио произведения.

Освен страстта към съвременното изкуство, Ребонкърс и Rivoli 59 ги свързва и сходна история, тъй като и двата колектива стопанисват сгради културно наследство, които обаче са били изоставени.

"В изложбата ще видите много вълнуващи работи, които ще провокират сетивата ни", каза в предаването "Новият ден" по Радио Варна София Димова от екипа на Ребонкърс.

"Бяхме изключително вдъхновени когато видяхме Ребонкърс за първи път. Това място е уникално. И всеки един от артистите е сътворил по нещо, което ще провокира съзнанието", каза Марион Пичини, която е културен директор на "Rivoli 59".

Един от дългогодишните резиденти във френската организация е Марион Винеля Камара. Тя ще представи творби от текстил, а темата й е за човешката злоба.

"Тази вечер в Ребонкърс ще представя една инсталация, за която съм използвал натурални земни елементи като глина, дърво и камъни. Моята творба не е задължително да заеме точно определена форма. Обичам да виждам как моите работи с времето се разпадат или заемат други форми. Бих я описал като много уязвима", каза друг от артистите Леорис Сесите.

Сценография с кюстюми и маски ще представи Марион Биноа.

"Тъй като съм и танцьор, подготвям и сценография. Опитвам се да създам свой собствен свят и да провокирам зрителя да стане част от него. Да провокирам тайната страна на човека да излезе наяве", каза Биноа.

Всички са впечатлени от Варна и особено от архитектурата в морската столица.

Чуйте разговора на Иван Барбов с артистите от Rivoli 59:










БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 21.06.24 в 14:40

Бъдещето на световното кино представя лентите си в Балчик

За поредна година Американската фондация за България и „Двореца Балчик“ организират специални прожекции на филми от популярния Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“. От 27 до 29 юни 2024 г. в Каменна зала ще бъдат представени наградените филми от 19-то му издание. Акцент тази година ще бъде специална селекция от анимационни филми, които..

публикувано на 21.06.24 в 12:22

Изложбата "Фрагменти" на Ганчо Карабаджаков (1951-2021) във Варна от 24 юни

От 24 юни до 2 юли в арт галерия "Папийон"  оживяват приказно-ироничните истории на Ганчо Карабаджаков.  Обичан художник и уважавана обществена личност, Ганчо Карабаджаков остави след себе си богато наследство, закодирано в послания за съвсем обикновени, но в същото време общовалидни и вечни ценности. В експозицията са включени  творби от няколко..

публикувано на 20.06.24 в 19:44