Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За един безопасен абитуриентски бал - какви са правилата?

Снимка: БГНЕС

Създадена е организация и са предприети мерки за обезпечаване на обществения ред и безопасност на движението по време на абитуриентските балове, съобщиха от Областната дирекция на МВР във Варна.

От там припомнят основните правила за безопасност:

1) Не помрачавайте празника си с необмислени постъпки!
2) Спазвайте Закона за движение по пътищата! Правилата за движение по пътищата важат и по време на празниците.
3) Погрижете се за своята безопасност! Шофирайте винаги със съобразена скорост! Не предприемайте рисковани маневри!
4) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол! Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.
5) Ако не сте правоспособен водач, не демонстрирайте шофьорските си „умения“ точно на бала!
6) Бъдете толерантни към другите участници в движението, които не празнуват!
7) Спазвайте правилата при возене в празничния автомобил – не се показвайте през прозорците и люковете на автомобилите; не сядайте върху рамките на вратите. Неправилното положение при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие!
8) При нужда позвънете на телефон 112 или отидете в най-близкото районно полицейско управление!

Във времето на провеждане на абитуриентските балове ще се извършва засилен контрол на местата за събиране на абитуриенти и заведенията, в които ще се провеждат тържествата, както и по маршрутите до тях. Повишават се изискванията към пропускателния режим за недопускането на хора с огнестрелно оръжие, агресивно поведение, в нетрезво състояние, видимо употребили наркотични вещества и др., които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Предприети са мерки за засилен контрол за използването на общоопасни средства.

Служители на „Пътна полиция” ще контролират преминаването на колоните от автомобили, с които се придвижват абитуриентите и техните близки. Ще бъде осъществяван видеоконтрол с цел документиране на  извършваните нарушения - неправилно превозване на пътници, които опасно се показват в движение от прозорците и люковете на автомобилите, преминаване при червен сигнал на светофара, отнемане на предимство на превозни средства и пешеходци,  неправилни  рискови маневри и др., създаващи предпоставки за пътни злополуки. 


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни курсове по няколко автобусни линии от 1 юли

Допълнителни курсове по автобусните линии 7, 17, 20, 31 и 148 пускат от "Градски транспорт" в началото на следващия месец , съобщават от общинския превозвач. Те ще важат за делничните и празнични дни. Допълнителни курсове от 1 юли 2024 г. в делничен ден: · Линия 7 от ЖП гара в 22:30, 23:30 ч., от „Елпром“ в 22:30, 23:20 ч.; · Линия 17 от ЖП..

публикувано на 28.06.24 в 09:35

Нови правила за рецептите. Какви са реакциите?

От една седмица на сайта на здравното министерство е качен за публично обсъждане проект за промени в Наредба 4.Те засягат отпускането на лекарства, предписани с електронни рецепти, които се плащат частично или напълно от НЗОК. Какво е новото за фармацевти и пациенти? Промените в Наредба 4 предвиждат всички лекарства, изписани по..

публикувано на 28.06.24 в 08:08

Адресите без ток на 28 юни

В периода 24.06.2024 - 28.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Староселец – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и МТП 2. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 28.06.24 в 06:26
Урсула фон дер Лайен

Втори мандат за Урсула фон дер Лайен

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години,..

публикувано на 28.06.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчев петък с повече вятър следобед по морето

Утрото в петък ни посреща със сутрешна прохлада. Днес ще е предимно слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза. Максимални температури между 29° и 34°, по Черноморието от 26° до 29°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 28.06.24 в 05:59

Буферни паркинги и еднопосочно движение ще компенсират намалените паркоместа в кв. „Чайка“?

Буферни паркинги на тревна фуга по протежението на булевардите „Васил Левски“ и „Княз Борис I“, както и еднопосочно движение между блоковете са сред потенциалните решения на въпроса за намалените паркоместа вследствие на подготовката за въвеждане на „Зелена зона“ в кв. „Чайка“. Това стана ясно след поредна среща на ръководството на Община Варна и..

публикувано на 27.06.24 в 17:51

Локализираха пожара край Доброглед

Локализиран е пожарът край вилната зона на село Доброглед. През нощта дежурен екип на горското стопанство ще следи ситуацията, съобщават от полицията. Припомняме,  огнената стихия се разрази в тревист район над училището в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви.  8 екипа на пожарната, както и местни хора, се включиха в овладяването на пожара...

публикувано на 27.06.24 в 17:45