Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелени закони: В ЗУЧК трябва да се внесат промени, с които да спре унищожаването на дюните

| обновено на 18.05.23 в 13:45
Снимка: Гергана Хрисчева

Дебат по промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие ще се състои от 17 ч. днес в зала „Запад“ на Народното събрание. Събитието с участието на политици и граждани цели дискусия по приоритетите за законодателните промени за защита на Черноморието. То е организирано от Даниела Божинова, народен представител от област Бургас и природозащитната инициатива „Зелени закони“.

"Законът за Черноморското крайбрежие не е променян в последните две години. Важно е някои текстове в него да бъдат прецизирани. В момента не всички дюни имат защита и в Закона не е включен текст, който да забранява тяхното унищожаване - те да бъдат заравнявани, разоравани и т.н.", коментира за Радио Варна Вера Стаевска, екоактивист и част от екипа на "Зелени Закони". Очаква се в дебата да вземат участие депутати, представители на екологични организации и граждани, които се вълнуват от темата. Дискусията ще бъде излъчвана и на живо в интернет.

Тя допълни, че от "Зелени закони" от години организират дебати, които имат за цел да срещнат граждани и политици с цел напасване на очакванията към разработванията на нови политики за околна среда и усъвършенстване на неработещи правила.

"Черноморието е гореща тема вече десетилетия. Непрекъснато върви дебатът кога и по какъв начин е време да се спре строителството. И къде", допълни Стаевска.

Всички граждански групи са поканени на срещата, за да се стигне до разумен разговор. "В ЗУЧК трябва да се внесат такива промени, с които да спрем да говорим за унищожаване на дюните", каза още Стаевска.

От "Зелени закони" предлагат да се създаде фонд, който да  разглежда предложенията за изкупуване на частни имоти, особено тези в НАТУРА 2000. "Това са тези терени, които искаме да опазим и за които все пак има частни собственици с други намерения", допълни Стаевска.

Целия разговор с нея чуйте в звуковия файл:


В законодателната програма на 49-ото Народно събрание е заложена промяна в Закона за опазване на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Целта е да се защити по-добре морският бряг като публична държавна собственост, както и да се осигури възможност за дългосрочно развитие на качествен туризъм по Черноморието, съобщават от инициатива „Зелени закони“.

В очакване да бъдат приети законодателни промени, гражданските природозащитни организации не спират да се борят за устойчиво ползване на черноморския бряг по казуси като плажовете за природосъобразен туризъм, плажовете в Природен парк „Странджа“, липсващите в картите дюни на Крапец, Велека, Силистар, продължаващото застрояване на скали и земеделски територии край Царево и Синеморец, както и на оказали се в частни имоти дюни, допълват от Зелени закони.





По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Времето на 18 май- слънце през първата половина на деня, облачно но без валежи следобед

Днес ще е предимно слънчево с временни увеличения на облачността, по-значителни следобед, но без валежи. В сутрешните часове на места ще има ниска слоеста облачност или мъгла. Ще духа слаб вятър от югоизток. Максимални температури между 19° и 24°, по крайбрежието 16°-21°, за Варна около 18°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската..

публикувано на 18.05.24 в 08:39

Висшите училища се отказаха от ефективен протест в понеделник, но остават в стачна готовност

Няма да има протест на 20 май на висшите училища у нас, това стана ясно след подписване на споразумение между управляващите и синдикатите, но все пак остават в стачна готовност. "Постигната е договореност за още 40,7 милиона лева за висшите училища", съобщи служебният премиер Димитър Главчев. "Исканията на..

публикувано на 17.05.24 в 18:50

Каптаж за минерална вода снабдява басейн "Приморски" във Варна?

Общинското предприятие „Спорт“ ще проучва за наличието на каптаж с минерална вода под басейн „Приморски“ във Варна. Това решиха съветниците от постоянната комисия по „Младежки дейности и спорт“ на свое заседание. До решението се стигна след въпрос на един от съветниците към администрацията дали е вярно, че преди години каптажът е бил..

публикувано на 17.05.24 в 18:39

Варна се включва в националната кампания за борба с хипертонията

Варна се включи в Националната здравна кампания за борба с хипертонията „Месец май за мерене“ по повод 17 май – Световният ден за борба с хипертонията. Тази година събитието е под надслов „Измерване, което спасява живот“. Днес варненци имаха възможност да измерят кръвното си налягане в мобилен медицински пункт, разположен на входа на Морската..

публикувано на 17.05.24 в 17:53

Близо 50 са сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство у нас

16 досъдебни производства за купуване на гласове са образувани до момента, 46 е броят на сигналите за купуване на гласове и нарушаване на изборното законодателство, по които към момента МВР работи.  Това съобщи при посещението си в Казанлък служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Най-многобройни са сигналите в Бургаска област, уточни..

публикувано на 17.05.24 в 17:09

Започна ремонтът на Дюлинския проход

Започнаха същинските строителни дейности по трасето на третокласния път Старо Оряхово – Гюльовца – Каблешково – път I-9 Слънчев бряг – Бургас за 34 км от трасето, а до края на юни ще стартират останалите 32 км в Бургаско. Пътната отсечка свързва областите Варна и Бургас и се ползва като алтернативен маршрут на пътищата I-9 Слънчев бряг – Обзор и..

публикувано на 17.05.24 в 16:44

Варна планира купуването на нови електробуси

През 2024 г. Община Варна кандидатства с проектна идея за разработване на план за градска мобилност, както и закупуване на електробуси. Исканото финансиране е в размер на около 10 млн. лв. и може да бъде осигурено по програма „Развитие на регионите“, съобщи заместник-кметът с ресор транспорт Христо Рафаилов.  По негови данни, финансовата рамка на..

публикувано на 17.05.24 в 16:36