Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Овче сирене с краве мляко – какви трикове използват производителите за по-голяма печалба

Снимка: БГНЕС

Сиренето е един от най-консумираните продукти в България. Слагаме го в салата, макарони, омлет и други блюда. Наред с това обаче, сиренето е една от най-скъпите, но в същото време и най-проблемните стоки на пазара. Причина за това са честите нарушения на производителите по отношение на качеството.

Овче сирене с краве мляко

Едно от последните изследвания, поръчано от Сдружение „За достъпна и качествена храна“, показва, че в четири от петте най-скъпи марки овче сирене, овчето мляко е примесено с краве. Изследването е проведено в реномирана международна лаборатория. Според председателя на сдружението Андрей Велчев, резултатите хвърлят огромно петно върху този продукт, който в началото на годината е заел 19-то място в престижна класация за най-добрите сирена в света.

Освен за качествени показатели, от сдружението са възнамерявали да направят изследване и за количествените, но трудното намиране на такава лаборатория е осуетило това намерение.

Андрей Велчев разкри, че оглавяваното от него сдружение е единствената организация, която в последните 5 години е поръчала подобно изследване в международната лаборатория, чийто офис се намира в София.

Той напомни, че овчето мляко е три пъти по-скъпо от кравето и определи действията на производителите като компромис, от който най-потърпевши са българските потребители, стараещи се да хранят семействата си с качествени български продукти.

Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ коментира, че не е изненадан от новината за овчето сирене.

Над 80% от сирената са с добавена вода

Той напомни, че проблемите с качеството на сиренето у нас датират от поне 15 години. Последното тяхно проучване показва, че над 80% от сирената са със завишено съдържание на вода. 

„Всеки производител се опитва да намали себестойността, дали ще е с добавена вода, дали ще е с палмово масло или пък ще е смес“, каза Николов.

Още от миналата година, търговските вериги и магазини са задължени да отделят продуктите с по-високо съдържание на вода и други немлечни мазнини от истинското сирене. Но, това невинаги се спазва.

Според Николов един от проблемите е липсата на достатъчно контрол от страна на държавата, както и ниските глоби.

„Очаква се глобата за производителите в случая с овчето сирене да е между 2 и 4 хиляди лева. Извинявайте, но това е смешно“, коментира Николов и настоя за по-големи санкции при подобни нарушения.

Потребителите са се примирили

Според Богомил Николов, най-сериозният проблем е, че самите потребители вече са се примирили с подобни нелоялни търговски практики, а новини като тази за овчето сирене и други подобни са по думите му „поредната счупена плочка на тротоара“.

Анкета сред варненци показа, че повечето хора са убедени, че са лъгани относно качеството на сиренето, което купуват.

„Лъжат ни, но няма какво да направим“, коментира един от анкетираните.

По-голяма част от хората предпочитат да си купуват пакетирано сирене, отколкото от витрината с насипно, защото така могат да прочетат етикета със съдържанието.

Защо имената на марките, които не отговарят на качеството остават в тайна?

Най-честият въпрос, който потребителите си задават щом чуят за подобна нелоялна практика като в случая със сиренето е „коя марката“? Този въпрос обаче почти винаги остава без отговор, тъй като контролните органи в лицето на Българската агенция по безопасност на храните нямат право да огласяват имената на компании и фирми, нарушили разпоредбите за производство на качествени храни.

В края на миналата седмица от Сдружение „За достъпна и качествена храна“ инициираха и законови промени, с които контролните органи да могат да оповестяват имена на фирми и компании. Въпросът е бил внесен в две парламентарни комисии, коментира председателят Андрей Велчев.

Според Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“ обаче контролните органи могат да оповестяват имена на компании, но не го правят поради други съображения.

По думите му, ако фирма, която е уличена в нарушение, обжалва успешно в съда, тогава органите, които са оповестили името на прозиводителя ще трябва да плащат обезщетение.

„Ако това с овчето сирене се беше случило в Германия например, това щеше да бъде скандалът на годината“, коментира Николов.

Д-р Татяна Николова, която е началник отдел в БАБХ коментира за Радио Варна, че действително законови разпоредби възпират агенцията да оповестява и публикува имената на компании, нарушили производствените разпоредби.

Огласяването на имена е позволено единствено в случаи, в които е застрашено здравето и животът на гражданите.

Тя беше категорична, че агенцията осъществява засилен контрол по отношение на качеството на сиренето в търговската мрежа.

От началото на тази година БАБХ са взели 67 проби от млечни продукти. При една от тях е установено наличието на немлечни мазнини, а партидата е изтеглена от пазара. При други 14 е имало отклонения по отношение на маслеността и сухите вещества.

Д-р Николова каза, че все още не са получили резултати от лабораторните изследвания на овчето сирене, но когато ги получат ще бъде направена проверка.

Подробностите чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Каварна ще отбележат 152-годишнината от гибелта на Левски

Каварна ще отбележи отбелязва 152-рата годишнина от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. Пред бюст-паметника в Градския парк в Каварна, своята почит и признателност към делото на Апостола ще изразят от най-малките до най-големите граждани в морския град. Програма от слова за Апостола и стихове в негова памет ще поднесат ученици от..

публикувано на 16.02.25 в 10:52

В село Изгрев коронясаха царе на лозята и троскота, избраха и царица на мотиката

В суворовското  село Изгрев избраха да отбележат празника на виното със забавни винени конкурси. Производителите на изгревската божествена напитка се състезаваха в няколко категории - бяло вино, червено вино, розе и купажно вино. Жителите на селото присъстваха на водосвет в местния храм "Света Петка " и след това зарязаха лозите на Царя на..

публикувано на 14.02.25 в 18:30

Зарязване на лозята - първа от поредицата прояви за 70-годишнината на Ботаническата градина в Балчик

Ритуално честване на деня, посветен на лозарите и винарите Трифон Зарезан, е първата проява от поредицата запланувани по повод 70 години от създаването на Университетска ботаническа градина – Балчик. Днес на територията на петте декара учебен участък – лозов масив с десертни сортове бяха осветени и зарязани лозите, както и дегустирани вина. На..

публикувано на 14.02.25 в 14:52

Зов за помощ: 37-годишна жена се нуждае спешно от средства за животоспасяващо лечение

37-годишната Милена Миткова се нуждае от помощ. 350 хиляди евро са нужни за ефективно лечение в болница в Турция, където лекарите ѝ дават реални надежди за възстановяване, но сумата е непосилна за семейството ѝ.  След месеци на търсене на диагноза, на 8 януари 2025 г. в България е потвърдено, че Милена е с рак на гърдата, който вече е метастазирал в..

публикувано на 14.02.25 в 13:55
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Изказаното слово има чудодейната способност да лекува раните ни

До 15 февруари във Варна продължава зимната "Алея на книгата". Захари Карабашлиев ще посрещне своите читатели в рамките на изложението. Писателят ще раздава автографи от 15 до 17 часа в търговския център-домакин на Алеята, а от 18 часа ще бъде представена и книгата му "Рана", спечелила Националната награда за български роман на годината "13 века..

публикувано на 14.02.25 в 11:20

Православната църква отбелязва Успението на Св. Кирил Славянобългарски

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва Успението на Св. Кирил Славянобългарски. Свети Кирил заедно с брат си Методий създават славянската азбука и превеждат свещените книги на славянски език.  Константин Кирил Философ е роден в Солун в знатно семейство. Завършва обучението си в Магнаурската школа в Цариград. Заедно с брат си Методий..

публикувано на 14.02.25 в 09:53

14 февруари - Ден на лозаря, Свети Трифон и професионален празник на археолозите

Денят на лозаря /Трифон Зарезан/ се отбелязва се съгласно Постановление 20 на Министерския съвет от 1962 г. като празник на лозарите в деня на Св. мъченик Трифон, който тогава се отбелязва от Българската православна църква на 14 февруари. С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. денят на св. мъченик Трифон започва..

публикувано на 14.02.25 в 07:00