Съвременният сладкар е художник, скулптор и технолог. Сладките изкушения, преминали през ръцете на майстор - сладкарите са като произведения на изкуството. До голяма степен професията на сладкаря е доста трудоемка. Учи се цял живот. Усъвършенства се всеки ден. В повечето случаи сладкарството се случва на хората в занаята като хоби, което с душа и усърдие може да се превърне в успешен бизнес и се случва.
Пример за сладкар, започнал с торти и сладки за удоволствие в дома, а днес топ-сладкар на България в престижна сладкарница, е шеф-сладкар Ани Боланд. Повече от 12 години тя оставя сладкарския си почерк у варненци. Ани Боланд е един от най-добрите сладкари у нас, а наскоро заедно със своя екип спечели поредно признание от популярно списание в категория "Десерт" на годината.
Навръх Спасовден ни гостува Анелия Боланд, или Ани Боланд, както всички я познават, за да сподели повече за предизвикателствата в професията, за сладките изкушения и за най-голямото богатство в професионален план - екипът, с който работи.
Последната престижна награда идва ненадейно. Тайно жури, което е посетило сладкарницата два пъти, са консумирали десерти от менюто на Ани Боланд. Оценката им е за цялостния майсторски подход при съчетаване на вкусовете, начин на поднасяне, атмосферата в заведението и цялостното преживяване, което включва и обслужването.
Запитана дали мечтае и за звезда "Мишлен", Ани със скромност отговаря, че това е нещо, за което даже не си е помисляла.
На въпрос има ли си любим десерт - отговорът й е: "Нямам такъв! Абсолютно всеки десерт във витрината ни е бил плод на многобройни поправки, до момента, в който не е станал перфектен, така че смело мога да заявя, че всички десерти са ми любими!".
Най-голямото богатствто в професионален план за Ани е нейният екип, с който заедно вървят по пътя вече няколко години, а с една част от тях са от самото й начало. "Господ ми ги е изпратил!", коментира шеф - сладкар Боланд.
Следващата мечта, която тя си поставя в най-кратък план е да предложи съвсем скоро на всички любители на нейните торти десерти без захар. Старае се да работи с пресни и качествени продукти и никога не би свалила качеството, дори и заради тежките икономически условия, в които се налага да работи.
Още за сладките изкушения и за сладкарството като страст на Ани Боланд може да чуете в звуковия файл.
"Балчик - сцена на световните култури". Това е новото пътешествие на Държавен културен институт "Двореца" с първо издание, посветено на Испания - земята на страстни танци, китара, поезия, вкусна кухня и незабравими цветове. Следващото издание ще бъде през ноември с акцент Турция. Два дни с литература, музика, танцови уроци, изложби и кулинарни..
Денят ще започне с предимно слънчево време, сутринта на отделни места ще има ниска облачност или намалена видимост. Постепенно от югозапад на североизток облачността ще се увеличава, в началото ще е висока, а по-късно и средна. Днес валеж не се очаква, дъжд ще завали към нощта. Вятърът ще е слаб от югоизток, по крайбрежието до умерен вятър от изток...
Културният център "Двореца" в Балчик получи дарение - бронзова скулптура на Балчика Мошеску. Балчика е дъщеря на Октавиан Мошеску, последният румънски кмет на Балчик и българката Пенка Добрева, сестра на известния гинеколог д-р Борис Добрев. Момичето напуска България и родния Балчик, но остава в сърцето си предана на мястото, където е..
Започна премахването на детския атракцион "Замъка" край пазар "Чаталджа", разположен между улиците "Цар Симеон", "Драва Соболч" и "Драва Чех", съобщиха от Община Варна. Съоръжението беше обект на многобройни сигнали от граждани заради опасното си състояние. Ще бъде премахнато и обособено помещение на ул. "Роза" №23Б, както и стари кафемашини в района..
По случай 120-годишнината от създаването на училището и във връзка с отбелязването на Международния ден на белия бастун – 15 октомври , Специалното училище за ученици с нарушено зрение " Проф. д-р Иван Шишманов" във Варна организира Дни на отворените врати на 16 и 17 октомври 2025 г. от 9:00 до 12:00 часа в сградата на..
Държавна опера Варна подновява детските ателиета "Оперни тайни", които стартираха в началото на 2025-та. Те са проект на режисьора Сребрина Соколова и запознават децата с аспектите на операта и елементите на всеки спектакъл по забавен и интерактивен начин. Във всяко ателие са включени разнообразни игри, цветни печатни материали, демонстрации,..
КНСБ ще представи данните от наблюдението на цените на стоките от малката потребителска кошница за месец септември. Събитието ще се състои на 15 октомври, сряда, от 10.00 часа в сградата на синдиката в София. От средата на тази година КНСБ следи цените на основните стоки в над 600 малки и големи търговски обекта в 81 общини. Наблюдението е част от..