Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ани Боланд за сладкарството като страст, но и като предизвикателство

На Спасовден празнуват хлебари и сладкари. Не можем без хляб на трапезата. Не можем и без вкусна торта на празник. Честит професионален празник на всички в бранша!

Съвременният сладкар е художник, скулптор и технолог. Сладките изкушения, преминали през ръцете на майстор - сладкарите са като произведения на изкуството. До голяма степен професията на сладкаря е доста трудоемка. Учи се цял живот. Усъвършенства се всеки ден. В повечето случаи сладкарството се случва на хората в занаята като хоби, което с душа и усърдие може да се превърне в успешен бизнес и се случва.

Пример за сладкар, започнал с торти и сладки за удоволствие в дома, а днес топ-сладкар на България в престижна сладкарница, е шеф-сладкар Ани Боланд. Повече от 12 години тя оставя сладкарския си почерк у варненци. Ани Боланд е един от най-добрите сладкари у нас, а наскоро заедно със своя екип спечели поредно признание от популярно списание в категория  "Десерт" на годината.


Навръх Спасовден ни гостува Анелия Боланд, или Ани Боланд, както всички я познават, за да сподели повече за предизвикателствата в професията, за сладките изкушения и за най-голямото богатство в професионален план - екипът, с който работи.

Последната престижна награда идва ненадейно. Тайно жури, което е посетило сладкарницата два пъти, са консумирали десерти от менюто на Ани Боланд. Оценката им е за цялостния майсторски подход при съчетаване на вкусовете, начин на поднасяне, атмосферата в заведението и цялостното преживяване, което включва и обслужването.

Запитана дали мечтае и за звезда "Мишлен", Ани със скромност отговаря, че това е нещо, за което даже не си е помисляла.

На въпрос има ли си любим десерт - отговорът й е: "Нямам такъв! Абсолютно всеки десерт във витрината ни е бил плод на многобройни поправки, до момента, в който не е станал перфектен, така че смело мога да заявя, че всички десерти са ми любими!".

Най-голямото богатствто в професионален план за Ани е нейният екип, с който заедно вървят по пътя вече няколко години, а с една част от тях са от самото й начало. "Господ ми ги е изпратил!", коментира шеф - сладкар Боланд.

Следващата мечта, която тя си поставя в най-кратък план е да предложи съвсем скоро на всички любители на нейните торти десерти без захар. Старае се да работи с пресни и качествени продукти и никога не би свалила качеството, дори и заради тежките икономически условия, в които се налага да работи.

Още за сладките изкушения и за сладкарството като страст на Ани Боланд може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да подредите стаята си за най-добър сън

Добрата качество на съня е важно. А за 25 процента от хората, които всяка година страдат от безсъние, намирането на най-добрата конфигурация на спалнята за сън може да се окаже сериозна задача. Съществуват множество джаджи, препоръки и съвети, които да ви помогнат да заспите - от хранителни добавки до създаване на специален режим за лягане.  И въпреки..

публикувано на 09.03.25 в 17:30

Кафето ще става по-скъпо

Резкият скок на цената на кафето от началото на 2025 г. никак не радва потребителите на горещата напитка по целия свят.  Кафето следва примера на какаото, чиито цени рязко се повишават от три години заради слабата реколта в основните страни производителки, най-вече в Западна Африка. Чуйте повече в репортажа на Ваня Славова:  На основните световни..

публикувано на 09.03.25 в 09:46

Как да стопим коремните мазнини?

Натрупването на мазнини около корема не е само естетически проблем, но и рисков фактор за развитието на сериозни здравословни проблеми. Стопяването им изисква комбинация от здравословно хранене, физическа активност и здравословни навици. Ето някои ефективни начини да постигнете това: Здравословно хранене Намалете захарите и рафинираните..

публикувано на 09.03.25 в 09:34

Софийският университет отваря врати за кандидат-студенти в неделя

На 9 март 2025 г. от 10.00 часа в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе Ден на отворените врати, съобщиха от учебното заведение. Инициативата се организира от Студентския съвет при Софийския университет. На събитието пред кандидат-студентите ще бъдат представени всички специалности от шестнадесетте..

публикувано на 09.03.25 в 09:16

Жените в България 15 години вземат близо 20 на сто по-ниски заплати

Заплатите на жените в България са средно с около до 20% по-ниски от тези на мъжете. Точат изводите на варненска консултантска компания, която анализира  данните на Националния статистически институт (НСИ), в рамките на 15 години, от 2007 до 2022 г. Докладът „Заплащане и равнопоставеност в България“ се базира на брутните възнаграждения в..

публикувано на 08.03.25 в 14:54

Белене. Лагерът!

"Да, човек звучи гордо!" С този надпис ме посреща дървената арка, с която е маркиран първоначалния вход на лагера на остров Персин. От другата страна на арката има друг надпис - "Ако врага не се предаде се унищожава" (правописът е запазен). Отдавна исках да посетя остров Персин край Белене. Както природния парк така и лагера. Или обект №2. Обект №1..

публикувано на 08.03.25 в 10:49

8-ми март! Международният ден на жената се празнува днес.

8 март е Международният ден на жената, който се отбелязва като празник за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения и права на жените по целия свят. Началото на съвременния женски празник е свързано с женските движения за равни права с мъжете и борба против войната и насилието.  Още в древността жената е..

публикувано на 08.03.25 в 08:21