Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна е готова да извърши проверка на дървото в Гръцката махала след писмено искане от хората и достъп до сградата

Варна, ул. "Александър Батенберг" 45
Снимка: Д.Дончева

Варненци живеещи на ул. „Александър Батенберг“ 45 трябва да внесат писмо в Община Варна, в което да опишат, че коренната система на дървото, което се намира пред сградата им, застрашава основите на сградата и ги компрометира. Това каза за Радио Варна инж. Петър Гърбузов, директор на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“. Освен това хората трябва да приложат снимков материал, както и да дадат достъп на представител на общината да влезе в сградата и да извърши проверка.



Гърбузов коментира случая след изпратени въпроси от Радио Варна и публикация на сайта ни, че близо 70-годишно дърво с излязла над тротоара коренова система, застрашава жилищната кооперация, защото корените на дървото изместват стените в основите на сградата, и защото строителната фирма, която ремонтира тротоара, е оградила дървото с висок бордюр, като е оставила за една от стените, стената на самата сграда. Във въпросната кашпа попадат прозорците на мазите, които не могат да се отварят, а при валежи от дъжд, дълбокият басейн около дървото ще се пълни с вода, която ще влиза в мазите, а оттам и в основите на сграда.

Петър Гърбузов уточни, че ремонтът на тротоарите, който се извършва от началото на този месец в Гръцката махала, е по проект на Община Варна. Строителната фирма е Инжстройинженеринг ЕООД, а по неговите думи всяка седмица представител на общината, заедно с надзорна фирма, извършват проверки дали заданието се извършва по план. До сега проблеми според тях няма.

Относно дървото, каза, че са говорили с хората и знаят техните опасения, но според външото обследване на община Варна на въпросното дърво, то е здраво и няма причина да бъде премахнато. Единственият начин здраво дърво да бъде премахнато, е ако то застрашава по някакъв начин сграда, в която живеят хора. За целта жителите на сградата трябва да напишат писмо до общината, в което да обяснят това, да приложат документация и на база на това писмо общината да направи проверка. До момента такова писмо в община Варна не е постъпвало, категоричен е инж. Петър Гърбузов. Входираното искане на хората ще даде основание за проверка от общината. В противен случай дървото ще бъде оградено и няма да бъде пипано. Гърбузов каза още, че в плана на общината е предвидено да се изградят бордюри около дървото без да се ползва стената на сградата. Към момента, обаче изграждането на последната стена, е в застой, защото в общината чакат хората да вземат отношение относно дървото – ако напишат писмо и проверката на общината покаже, че корените застрашават основите – дървото ще бъде премахнато, ако ли пък се окаже, че сградата не е застрашена – ще се изгради кашпа с четири стени, ще се направи хидроизолация и дренаж, който да отвежда водата към шахтите, за да влиза в основите на сградата и за да не изгният корените на дървото, обясни Гърбузов.

По неговите думи няма обратен наклон на тротоарите, които се изграждат в момента, но ако се установи такъв, проблемът се отстранява след проверка. Отводнителните шахти, които са в района на ремонтните дейности, ще бъдат изчистени от пръст и камъни преди строителните дейности да приключат, каза още инж. Петър Гърбузов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Регионалната здравна инспекция Добрич организира бдение със свещи тази вечер пред сградата на Младежкия център

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН се отбелязва всяка година в третата неделя от месец май.   Мотото на международната кампания тази година е „Помним! Приемаме! Подкрепяме!”.  По този повод РЗИ Добрич организира днес бдение със свещи от 20.00 часа пред Младежкия център „Захари Стоянов“. Те канят жителите на града..

публикувано на 19.05.24 в 11:16

Варна откри туристическия сезон с голям концерт на входа на Морската градина

Пожелавам силен и успешен туристически сезон. Община Варна организира разнообразна програма, наситена с много фестивали, концерти и културна програма. Хубаво лято на всички, каза кметът на Варна Благомир Коцев. Община Варна даде старт на летния туристически сезон с концерт-спектакъла „И лятото дойде“. Той се проведе тази вечер на входа на..

публикувано на 19.05.24 в 11:04

На 19 май жителите на Балчик да се оглеждат за дарове от националната кампания "Зелено четене"

В четвъртото издание на Национална кампания "Зелено четене" Балчик се включва чрез читалище "Васил Левски".  На 19 май жителите и гостите на Белия град да се оглеждат за книгодарове, приканва за участие читалищният секретар Елица Стайкова. Петдесет български автори са дарили свои книги, които тя се надява да достигнат до повече хора. Търсете ги..

публикувано на 19.05.24 в 10:11

Над 130 000 къса контрабандни цигари задържаха митническите служители на ГКПП Капитан Андреево

Митническите служители задържаха общо 131 140 къса (6557 кутии) контрабандни цигари при четири проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция през ГКПП Капитан Андреево. Акцизните стоки са установени при съвместни действия по противодействие на контрабандата на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с..

публикувано на 19.05.24 в 10:01

Избират нов митрополит в Сливен

В Сливен днес ще се състои епархийският избор за нов митрополит след смъртта на митрополит Йоаникий на 9 януари 2024 г. Датата за избора бе определена от Светия синод на Българската православна църква. В избора участват епархийските избиратели, които ще излъчат двама кандидати , събрали повече от половината гласове измежду лицата с епископски..

публикувано на 19.05.24 в 09:58

В Индия температурите надхвърлиха 47 градуса

Гореща вълна е обхванала части от Северозападна Индия, а столицата Делхи е поставена под тревога за опасно топло време, предаде Асошиейтед прес. Температурата в Делхи в петък достигна 47,1 градуса по Целзий, а близките щати Пенджаб, Хариана и Раджастан също регистрират повишаване на градусите, което се очаква да се запази и през следващите..

публикувано на 19.05.24 в 09:57

Времето на 19 май: Заоблачаване, но без валежи по Северното Черноморие

До обяд облачността ще е променлива, но от запад постепенно ще се увеличи и вплътни и ще бъде придружена от краткотрайни превалявания. Почти без валежи ще остане по Северното Черноморие. Ще духа слаб до умерен вятър от югоизточна четвърт, по крайбрежието от източна четвърт. Максималните температури във вътрешността слабо ще се понижат и ще са..

публикувано на 19.05.24 в 08:18