Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ролери и кънки - експертът съветва

Ваканцията започва, а слънчевото време вече приканва децата да грабнат ролерите и да излязат навън. Като родители, наша е отговорността детето не само да се забавлява и да бъде атрактивно сред приятелчетата си, но и да е стабилно, когато кара своите кънки.

Ето защо, когато решавате какъв модел да купите, трябва да имате предвид съветите на експертите. Така вашите малчугани ще се чувстват сигурно и безопасно, когато карат ролери.

За безопасността на ролковите кънки най-важни са стабилността на обувката, както и надеждността на закрепването и въртенето на колелцата. За деца до 3-годишна възраст са препоръчителни ролкови кънки с четири колелца. Счита се, че по-големите биха се справили и с ролерите, при които всички колелца са подредени в една линия, обяснява Габриела Руменова, създател на платформата „Ние, потребителите“ пред БНТ.

Експертът обърна внимание, че и при тези изделия понякога съществува химически риск. Например, при повишено съдържание на олово или фталати (омекотители на пластмаси) в зависимост от това дали обувката е от плат или пластмасова. Подобни химикали и химични елементи, ако са над нормата, могат сериозно да навредят на здравето на детето. Тя посочи, че отговорността за съответствието е на търговеца. Затова препоръча при покупка на такива продукти винаги да се проверява за информация за производител и вносител, както и за наличието на наименованието на стандарта за безопасност и знака CE.

Важно е и да получим подробни инструкции за безопасна употреба, предупреждения и указания за сервиз и поддръжка.

Друга препоръка е карането да става по плоски, сухи и чисти повърхности, както и да се използва защитна екипировка (каски, налакътници, наколенки). Деца на възраст под 8 години не трябва да бъдат оставяни без надзор нито за миг.


По публикацията работи: Мартин Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49

Двама маскирани мъже ограбиха магазин във Варна

Въоръжен грабеж е извършен в магазин за хранителни стоки във Варна. Двама маскирани мъже нахлули в търговския обект и заплашили касиерката с пистолети, предаде БНТ. Крадците са взели дневния оборот и тютюневи изделия от магазина. Служителката е стресирана, но не е пострадала. Маскираните мъже нахлули в денонощния хранителен магазин малко след 22..

публикувано на 02.07.24 в 17:45

Варненските седмокласници на второ място в страната по резултати на НВО

Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София средно са изкарали 65,16 точки. Разликата в успеха по математика между Варна и София е..

публикувано на 02.07.24 в 16:15

Готвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели"

Подготвят основен ремонт на СУ "Неофит Бозвели", какъвто не е правен от създаването на училището през 1981 година, съобщават от общинския пресцентър. Със средства от родители през годините само са освежени занималните на подготвителните групи.  През зимата температурата е на ръба на минимума за провеждане на учебни занятия, отоплителната инсталация има..

публикувано на 02.07.24 в 15:05

МРРБ отчете старт на основен ремонт и строителство на близо 145 км пътища

Строителство и основен ремонт на близо 145 км магистрални участъци и главни републикански пътища са започнати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството в мандата на служебното правителство от 9 април до края на юни. За по-малко от три месеца е възобновена работата по всички важни направления и всички приоритетни сектори в ресора на..

публикувано на 02.07.24 в 14:50

Седмокласниците правят сериозна крачка напред в резултатите от НВО по математика

Резултатът по НВО по Български език и литература за 7 клас е 54.60 точки. Има известен спад от 44 стотни спрямо миналата година, но тази цифра е в рамките на статистическата грешка. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, предаде БГНЕС. Можем да отчетем една успешна година като цяло, по-добрите резултати са резултат от..

публикувано на 02.07.24 в 11:15
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов за Николай Марков: След първия парламентарен ден този човек тотално се промени

"Бях принуден да се извинявам заради тези мои твърдения, че някои от нашите депутати може би по някакъв начин им е оказан натиск или са взели финансови средства, за да променят своето становище по темата – това, което изказахме по време на изборите. Имам запис с полк. Николай Марков и Дарин Георгиев, които казват, че ще гласуват за програмно правителство..

публикувано на 02.07.24 в 09:10