Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет язовира в областта - в рисково състояние

Автор:
Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Състоянието на пет язовира в региона е рисково, съобщи за БТА областният управител на Варна в оставка Марио Смърков. Той уточни, че общият брой на тези съоръжения в областта е 83. На контрол от областната администрация подлежат 68. Със заповед на Марио Смърков, от 6 до 16 юни, е извършена проверка за техническото състояние на 43 от съоръженията. Останалите ще бъдат проверени по график през октомври, допълни областният управител.

Той уточни, че е рисково състоянието на язовир „Тутраканци 1“, който е оценен с първа, висока степен на потенциална опасност. Негов собственик е община Провадия. След интензивните валежи през 2019 г. язовирът има скъсана стена, чието състояние е подобрено след това и рискът е намален. Нивото на водата се поддържа на кота „мъртъв обем“.

Другият рисков е язовир „Юнец“ в землището на едноименното село в община Долни чифлик, разказа още Смърков. По думите му съоръжението последно е проверявано на 6 октомври миналата година и подлежи на нова проверка на 5 октомври. Тогава е констатирано, че по короната има наличие на коловози по цялата дължина, допълни Смърков. Язовирът е собственост на физическо лице, на което са дадени предписания, чието изпълнение ще бъде проверено през октомври. Областният управител допълни още, че основното предписание е язовирът да се поддържа на нивото до кота „мъртъв обем“, тъй като под него се намира селото.

Язовир „Вълчи дол“ също е класифициран с първа степен на опасност, понеже няма основен изпускател, в същата категория попада и „Средно село“ в община Ветрино, каза Смърков. Той допълни, че след наводнение през 2015 г. в критично състояние е „Елешница“, който е собственост на „Напоителни системи“. Ако язовирът не бъде ремонтиран, при по-интензивни дъждове може да наводни населените места в района. Риск би имало за три населени места по поречието на река Елешница – Гроздьово, Нова Шипка и Дъбравина.

При разпоредената от областния управител проверка експертите са направили оглед и на коритото на река Провадийска. Констатирано е, че има участъци, обрасли с растителност, които не пречат на нормалната проводимост на водата.

Марио Смърков допълни още, че е изпратил писмо до кметовете на общини в региона какви мерки трябва да предприемат, за да не се допуска опасност за населението при евентуални интензивни валежи.

За БТА от „ВиК – Варна“ допълниха, че в момента няма никакъв риск градът да остане без питейна вода.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
архив

Заради ВиК ремонт затварят локалното платно пред Терапията

Във връзка с неотложен ремонт на главен водопровод на бул. „Хр. Смирненски“ , от утре – 9 юли, ще бъде затворено за преминаване и паркиране на автомобили локалното платно пред УМБАЛ „Св. Марина“. Това е платното, разположено между входа и изхода на болницата, на спирка „Медицински комплекс“, посока център. Община Варна приканва гражданите да не..

публикувано на 08.07.24 в 16:37

Драстично увеличение на пожарите със започването на жътвата регистрират в област Добрич

Драстично увеличение в броя на пожарите със започването на жътвената кампания се регистрира в област Добрич. Унищожени в периода 22-30 юни са над 430 декара, като за страната те са 2 000, информират от Областната дирекция на МВР. Оттам призовават за стриктно спазване на правилата от страна на зърнопроизводителите при прибирането на реколтата и за..

публикувано на 08.07.24 в 16:17

От петък във Варна връщат онкоболни за химиотерапия заради предоговарянето на цените на медикаментите

От миналия петък онкоболни са връщани от Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Марков"  във Варна с отказ да им бъде проведена химиотерапия. Причината е решението на Здравната каса относно реимбурсирането на безплатните лекарства. Наредба 4 предвижда намаляване на плащанията, т.е няма да се изплаща пълната сума за тях. На здравните..

публикувано на 08.07.24 в 15:57
Районът на пожара.

За пожарите на летище Балчик: Не си играйте със съдбата и не палете огън безконтролно!

След тричасовата борба с огнената стихия снощи в района на летището в Балчик началникът на пожарната в Белия град Стелиян Стойчев излезе с обръщение към хората да не си играят със съдбата и да не палят огън безконтролно, защото последиците могат да бъдат фатални - както за колегите му, така и за хората. Това е вторият пожар на мястото само за..

публикувано на 08.07.24 в 15:41

Пътят до корабостроителницата във Варна в лошо състояние от години

Протест готвят от варненската корабостроителница заради лошото състояние на пътя до нея под Аспаруховия мост. Проблемът с разрушената пътна настилка се задълбочава, образувалите се дупки добиват още по-внушителни размери. Това казаха Тодор Сотиров и Пламен Михов, които всекидневно, отивайки до работа се опитват да пазят колите си от сериозни щети. Сотиров..

публикувано на 08.07.24 в 15:25

Започва ремонт на тротоарите около спирките на Златни пясъци

 Започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват курорта Златни пясъци. Това информира по време на оперативната среща на общинската администрация заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова, съобщават от общинския пресцентър. Очаква се ремонтните екипи да поправят тротоарите на поне на две спирки..

публикувано на 08.07.24 в 14:30

Съдят счетоводител, присвоил голяма сума пари от корабна компания във Варна

Районната прокуратура във Варна внесе в съда обвинителен акт за длъжностно присвояване в размер над 320 000 лева срещу служител на голяма корабна компания. 53-годишният мъж от Варна е работил като счетоводител във фирмата.  Мъжът е развил зависимост към хазартните игри. Дължал пари на различни институции, трудно успявал да връща кредитите си и..

публикувано на 08.07.24 в 13:23