Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Провериха условията на труд в психиатричната болница в Карвуна

| обновено на 20.06.23 в 18:39

Проверка по поредица от сигнали за лоши условия на труд и грубо отношение от страна на директора беше извършена в Държавната психиатрична болница Карвуна. Лечебното заведение е под прякото управление на Министерството на здравеопазването и е изцяло на държавна издръжка. В него се лекуват психично болни хора, болницата разполага и с единственото отделение в страната, в което се настаняват психично болни с активна туберкулоза. 

Държавната психиатрична болница Карвуна, намираща се в община Балчик, е място, в което психично болни и зависими хора намират не само възможност за лечение, но понякога и постоянен дом, защото близките им често не искат да носят отговорност за тях. Че времето в тази болница е спряло преди десетки години, показва не само часовникът в директорския кабинет, но и пътят, който води до нея. Шесткилометровата отсечка от завоя от село Сенокос към клиниката може да се нарече всичко друго, но не и път – осеян с дупки, на места толкова дълбоки, че е почти непроходим. А защо е в това състояние – отговорът е традиционният – липса на средства в общинската хазна и разбира се, недостатъчен повод за инвестиция, защото обслужва вече само болницата.  


В проверката на място в клиниката присъстваха депутатите от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Ивайло Мирчев и Стела Николова. Поводът е сигнал, изпратен от трима служители за лоши условия на труд, неспазване на работните графици и грубо отношение от страна на директора д-р Нягол Няголов. От проведения в началото на срещата разговор директорът очерта основните проблеми на клиниката – недостатъчно персонал, недофинансиране и разбира се, специфичността на лечението на психично болни пациенти. 

Няма достатъчно персонал, за да осигурим служители денонощно, каза Няголов. В болницата има две мъжки отделени, едно - женско, и отделение за психично болни с туберкулоза, което е единствено в страната, обясни още той. Броят на леглата определя и щатните бройки, които са крайно недостатъчни за болницата, допълни д-р Няголов и проблем е възрастовата характеристика на сестринския персонал. Основната заплата на сестрите е около 1450 лева, за тези с по-голям стаж, тя се увеличава с начисления процент за "клас прослужено време".


По повод на обвиненията за лошо отношение д-р Няголов е категоричен, че работи чудесно с персонала на болницата, но действително има проблеми с две от медицинските сестри и с един лекар.  Сестрите и санитарите трябва да са много внимателни, вратата при визитация винаги трябва да е отворена, никога не се знае какво има в главите на болните, категоричен е той.

Директорът на болницата призна, че понякога повишава тон, главно заради сигурността. Имаме два основни проблема - живота на болните и риска за служителите, каза той. 

Бюджетът на Държавната психиатрична болница Карвуна се утвърждава от Министерството на здравеопазването за всяка година. Дали той може дори да се приближи до достатъчен обаче, говори и самата клиника. Дворът, някога поддържан, днес е тъжна гледка - с остатъци от красиви пейки и парково озеленяване. Стаите са малки, леглата са със сигурност от миналия век, постелъчния инвентар също. Докато тече проверката в мъжкото отделение, жените слизат за своята закуска, носейки пластмасови чаши или празни кофички от кисело мляко. След минути се връщат с по две филии хляб и чаша айрян. Оказва се, че храноденът на един пациент е за сумата от 2.60 лв.  

Независимо от всичко това сестрите, с които се срещаме в коридорите, са усмихнати и споделят, че харесват работата си, въпреки че е тежка.  

Такъв е процесът на работата. Случват се много неща, но в крайна сметка всичко отминава и продължаваме напред. Работата ни е достатъчно тежка, за да си създаваме още напрежение, каза една от сестрите.

Друга от сестрите призна, че най-тежко и да вижда младите хора, които попадат в болницата. Преживявам всеки случай, всичко това е на база стрес, житейски ситуации, имаше и ковид пандемия. Всеки среща затруднения заради недостиг на средства, всичко това минава през психиката на хората, каза с тъга тя.

И един от младите пациенти изказа благодарността си. "Този човек ме оправи. Говорех си сам, сега знам себе си."

След събраните впечатления народните представители Ивайло Мирчев и Стела Николова заявиха категорично, че здравната система дължи много на тази болница. 

Очевидно има проблем, с финансирането и очевидно трябва да с направи нещо повече - реформа, каза Мирчев. По думите на Николова болницата е застинала в ХХ век.

Очевидно е, че за държавата психично болните са последна грижа, посочи Мирчев и изрази надежда, че ще се намери решение. Стела Николова подчерта, че на първо място е важна превенцията, за да не се задълбочават проблемите. 

По отношение на пътя д-р Няголов разказва, че пътека е направена и от министър на здравеопазването, и от омбудсмана, и от депутати, и от общински служители и от кого ли не. Резултатът е този – 6 км се изминават за минимум 20 минути, а ако е извикана линейка за някой от пациентите и случаят е наистина спешен, дупките биха могли да костват и човешки живот.  

Подалите сигналите за нарушения не пожелаха да бъдат записани, но д-р Няголов заяви: 

"Ако аз съм проблемът на тази болница, аз и сега съм готов да си отида."

Какво показа проверката и каква е ситуацията в здравното заведение чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица или offroad трасе е ул.„Сирма войвода“? (ВИДЕО)

Участъкът от ул. „Сирма войвода“ в кв.“Свети Никола“, който ще се ремонтира, е дълъг 1,4 км., според Google maps. Подобните български навигационни програми отказаха да предложат маршрут по тази улица и алтернативата им е да заобиколите с около 800 метра, за да стигнете от ул. „Арх. Манол Йорданов“ /Траката/ до ул. „Д-р Борис Окс“...

публикувано на 04.07.24 в 16:52

Засега няма прекратени договори на фармацевти със здравната каса във Варна

Към днешна дата няма постъпили заявления от управители на аптеки за предсрочно прекратяване на договорите с РЗОК-Варна. Това съобщиха за Радио Варна от институцията. Оттам уточниха, че предизвестието може да бъде оттеглено в рамките на 30 дни от неговото подаване. Варненските аптеки протестират днес и утре Припомняме, че фармацевтите започнаха..

публикувано на 04.07.24 в 16:39

ВиК приключват през юли работа около Терапията, ремонтът на околовръстното готов до 15 септември

Ремонтът на бул. „Христо Смирненски“ може да завърши изцяло до 15 септември, включително и с полагането на най-горния износващ слой на асфалтовата настилка. Ускоряването на строително-монтажните работи по т.нар. околовръстен път се налага заради затрудненията, които ежедневно срещат пациентите и служителите на УМБАЛ „Св. Марина“. Входът и изходът на..

публикувано на 04.07.24 в 16:30

Пречиствателна станция Албена, свлачище край Двореца, бездомни кучета и футбол - част от темите на сесията в Балчик

Проектът за дълбоководно заустване след пречиствателна станция за отпадъчни води Албена се внася за приемане от Националния експертен съвет. Решението на Общинския съвет в Балчик от днес е продиктувано от писмо на МРРБ, в което се уведомява, че са за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация..

публикувано на 04.07.24 в 16:24

Кои училища във Варна са в челните редици според резултатите от НВО

От 8 до 10 юли ще се подават заявленията за първото класиране за прием в гимназиите. Варненските седмокласници извоюваха второто място в страната по резултати на НВО. Връстниците им от София ги изпреварват с няколко точки. По български език и литература средният успех е 60,24 точки, който е с 6 точки по-висок от средния за страната. Учениците от София..

публикувано на 04.07.24 в 16:10

Освободиха заместник-областните управители на Варна

И двамата заместник-областни управители на Варна Изабела Иванова и Огнян Рачев са освободени от длъжност с ъс заповед на служебния премиер.  Единият от двамата нови представители на държавата ще бъде официално обявен в понеделник, съобщиха за Радио Варна от пресцентъра на областната управа. В момента страницата на Областна..

публикувано на 04.07.24 в 16:07

Тежка катастрофа със загинал между Калиманци и Доброглед

Пътник загина при тежка катастрофа на Т- образното кръстовище между селата Калиманци и Доброглед. По първоначални данни причината за възникване на пътния инцидент е отнето предимство от водач на джип, който удря другия автомобил. Шофьорите и още един от пътниците са откарани в болница, съобщиха от пресцентър на полицията във Варна.

публикувано на 04.07.24 в 15:48