Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По детските площадки във Варна се пие, пуши и яде

| обновено на 04.07.23 в 14:41

Зачестяват случаите на сигнали за потрошени и мръсни детски площадки. Освен вандалските прояви за състоянието на кътовете за игра на децата вина имат и недобросъвестни възрастни, споделя впечататленията си слушател на Радио Варна. Той разказа, че често е бил свидетел на това как майки дават лош пример на децата си и пушат на площадките. Забелязвал е и мъже да се навъртат в тези пространства.

Според кмета на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов всичко това опира до съзнание и възпитание. Той посочи, че в района се грижат добре за съоръженията. Над 60 са детските площадки, които се чистят по график. Служители на кметството правят обходи по два пъти на ден и следят за нередности. Костадинов призова хората да продължават да подават сигнали, за да могат да бъдат залавяни нарушителите.

Репортерът Сияна Спиридонова провери състоянието на площадките в квартал „Левски“.

Семействата с малки деца в квартал „Левски” са облагодетелствани, защото има изобилие от детски площадки в района, на които малчуганите да играят и да се забавляват. Какво е тяхното състояние, обаче, и как се поддържат е друг въпрос... Улица „Дубровник”, която наскоро бе ремонтирана, шеговито местните я наричат „Улицата на глада”. Заради студентските общежития, а и не само, улицата изобилства от заведения за бързо хранене - баничарници, кебапчийници, дюнерджийници, лафки за палачинки и т.н. 
Повечето от местата за хранене нямат обособени маси или пейки и клиентите им прибягват до най-близкото удобно място за сядане - пейките на детските площадки. Следователно след себе си те оставят отпадъци като мазни опаковки, бутилки, салфетки, обелки от слънчогледови семки.... 

Кошчета за боклук се почистват регулярно, твърдят родители, но ползвателите на площадката, правещи боклук, се увеличават с всеки изминал ден. Не липсват и площадки с изпочупени детски люлки. В спортния комплекс на ул. „Студентска”, който бе открит официално преди около 2-3 години, на детската площадка вече има изпочупени и дори липсващи люлки. Вандалските прояви лишават най-малките варненчета от място за игра.

По публикацията работиха: Сияна Спиридонова, Елисавета Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Наградиха лауреатите на Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”

Ученици от цялата страна и тази година се включиха в единствения ученически литературен конкурс у нас, който насочва младите хора към творчество на два от най-широко разпространените езици в Европа. Над 200 творби на немски и на английски език се надпреварваха за призовите места в Националния литературен конкурс „Този безкраен свят”. С решение на..

публикувано на 14.06.24 в 19:57
Икономически университет - Варна

"Морски бизнес и международна търговия" e новата специалност в Икономически университет-Варна

Нова специалност - "Морски бизнес и международна търговия",  се открива през новата учебна година в Икономически университет-Варна.  "За първи път Икономическият университет във Варна, с потенциала, който има да обучава на английски език, предлага едно направление, е което ще се специализират икономисти. Това е уникален образователен продукт",..

публикувано на 14.06.24 в 14:55

Модерен медицински център отвори врати във Варна

Медицински център „Хейлан Кеър 4“ отвори врати в морската ни столица. Чуйте повече подробности в репортажа на Ваня Славова: Най-новият и модерно оборудван медицински център във Варна е вече официално открит.  Намиращият се на бул. "Владислав Варненчик" 267 медицински комплекс предлага на своите пациенти широк спектър от услуги и..

публикувано на 14.06.24 в 09:42

14 юни - Световният ден на кръводарителя

На 14 юни се отбелязва Световния ден на  доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на Световния ден на кръводарителя - “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“ е не само израз на благодарност, но и открояване на огромното значение, което този благороден жест има за живота и здравето на пациентите. Денят е..

публикувано на 14.06.24 в 08:22

Кметицата на Кранево с кулинарна демонстрация за празника на селото

Съборът на село Кранево, който всяка година се отбелязва в съботата след Спасовден, тази година ще отбележим в неделя, заедно с фестивала на цацата – покани кметът на селото Атанаска Иванова. Нейният личен принос към празника ще бъде в 12.00 часа, когато ще демонстрира кулинарните си умения в приготвянето на рибена чорба. А иначе празникът на цацата..

публикувано на 13.06.24 в 16:32

Концерт в Балчик - „Нека бъдем добри! Не на домашното насилие над деца и тормоза в училище!“

Под този надслов Министерство на вътрешните работи, областна дирекция на МВР и Районно управление канят на превантивното мероприятие – концерт на децата на община Балчик. Мероприятието ще се проведе на 14 юни от 14:00 ч.в Народно читалище „Паисий Хилендарски - 1870“ в  Балчик. Инициативата е подкрепена от всички училища на територията на община..

публикувано на 13.06.24 в 11:46

Син рак ловят рибарите в Черно море

Единични екземпляри на син рак хващат рибари от България и Румъния. Това стана ясно на заседанието на Консултативния съвет за Черно море във Варна. Екзотичният вид ракообразно, произхождащ от източното крайбрежие на САЩ, се счита за инвазивен за нашите води. Ниската му популация все още не му позволява да се установи трайно в Черно море, но в..

публикувано на 13.06.24 в 07:35