Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МГ и ОУ "Захари Стоянов" се разбраха, учениците ще редуват смените

Директорите на Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" и на Основно училище "Захари Стоянов" във Варна постигнаха споразумение за разпределението на стаите през новата учебна година в общата сграда, която ползват. Припомняме, преди дни родители на ученици от Математическата гимназия заявиха, че подготвят протест заради идеята учениците от гимназията да се обучават само втора смяна. В присъствието на Лилия Христова, директор на дирекция "Образование" в общината и на д-р Ирена Радева-началник на РУО, конфликтът беше разрешен.

Ще има споразумение, но първо ще бъде представено пред родителите. Ще се намери решение учениците да учат и в двете смени и в двете училища, обясниха директорът на МГ Елеонора Павлова и директорът на ОУ "Захари Стоянов" Тодорка Колева.

Христова е категорична, че не е нормално учениците да са само втора смяна. Тя обясни, че се е наложило да бъде завишен приемът за първокласници и да се осигури маломерна стая за 18 деца. Христова успокои родителите обаче, че смените ще се редуват. Тя обясни, че вариантът учениците от 1 до 4 клас  ОУ "Захари Стоянов" да бъдат изместени в Спортното училище, не е удачен, тъй като там училището е профилирано. Тя каза, че средствата за проект за нова сграда за МГ са в разчетите на Община Варна за 2023 година, а след като бъде изработен той, ще се търси финансиране.

Колева увери, че допълнителната паралелка за първи клас не е причината за реорганизацията. 18 ученици, които не са приети и след второ класиране никъде, ще се обучават в ОУ "Захари Стоянов". 

Чуйте репортажа  на Даниела Стойнова:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара край бившия дом "Младост"

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара на бившия дом "Младост". Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж..

публикувано на 20.05.24 в 16:38
Задръстване по улица

Голямо задръстване по ул. "Девня" във Варна

Огромно задръстване се е образувало по улица "Девня" до Аспаруховия мост, научи Радио Варна.  Причината - от близо час в в дясната лента до кръговото кръстовище с бул. "Левски" е закъсал украински автобус  При възможност избягвайте района. 

публикувано на 20.05.24 в 15:55

Внезапни проверки за нелоялни практики при туристическите пътувания

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания, съобщиха от Министерството на туризма.   Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителнаta агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Националната агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция извършиха..

публикувано на 20.05.24 в 15:21

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на..

публикувано на 20.05.24 в 14:21

МОН: Няма да има ощетени на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, предаде БНР.  " Това е..

публикувано на 20.05.24 в 11:50

Военната прокуратура с втори оглед на автомобилите от катастрофата край Аксаково

Повторен оглед на двата автомобила, участвали в произшествието на входа на град Аксаково, ще бъде извършен днес от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването.  Припомняме, че автомобил на Националната служба за охрана катастрофира на входа за Аксаково на 16 май. При инцидента загина 63-годишният шофьор колата, сблъскала се с тази на..

публикувано на 20.05.24 в 10:23

Синодалният избор за нов Сливенски митрополит ще бъде на 26 май

На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан , който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще трябва да избира между епископ Арсений , сочен за дясната ръка на пловдивския владика Николай, и епископ Герасим. Интригата около избора на Сливенски митрополит..

публикувано на 20.05.24 в 09:43