Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Добрич осъди прокуратурата заради забавено разследване на дело за възродителния процес

Снимка: Ани Петрова, БНР

Окръжният съд в Добрич осъди Прокуратурата на Република България да заплати сумата от 24 000 лв. за неимуществени вреди на две сестри заради бавно разследване на дело, свързано с т. нар. "Възродителен процес“. 

Следственото дело по така наречения "Възродителен процес" е образувано през 1991 г. Производствата в Окръжния съд са заведени по внесени искове срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, нанесени на двете ищци като пострадали лица в лично качество и като наследници на един от пряко пострадалите от "Възродителния процес“.

Техният баща бил въдворен по политически причини в лагер „Белене“, а след това принудително изселен в гр. Роман за срок от три години. След завръщането в дома си в гр.Толбухин /днешен Добрич/ бил поставен под постоянно наблюдение, впоследствие изселен в Турция през 1989 г. Бил е лишен и от възможността да упражнява учителската си професия.

Съдът в Добрич посочва, че продължителността на наказателното производство надхвърля многократно установените в НПК срокове, а фактическата и правната сложност на следственото дело не може да оправдае продължилото повече от 30 години досъдебно производство. Затова прокуратурата е осъдена да заплати на пострадалите по 12 000 лв. Съдебните актове подлежат на обжалване пред Апелативния съд – Варна.

Подробностите чуйте в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Крит

Конфискуваха хиляди незаконни фойерверки на о-в Крит

Полицията на остров Крит арестува мъж, обвинен в притежание и търговия с хиляди фойерверки и сигнални ракети, които се използват незаконно по време на Великденските празници в Гърция. Полицейското управление в Ретимно проведе разследване в предприятието на заподозрения в района на Милопотамос и..

публикувано на 03.05.24 в 17:05

Продължителността на живота в България е най-ниската в ЕС през 2023 г.

Според предварителните данни за 2023 г., средната продължителност на живота в ЕС е била 81,5 години, което е с 0,9 години повече от 2022 г. и с 0,2 над 2019 г. - точно преди началото на коронавирусната пандемия, показват данни на официалната европейска статистика Евростат. По този показател България заема незавидната последна позиция в..

публикувано на 03.05.24 в 16:25
Изгрев във Варна

През денонощието ще е предимно облачно с валежи от дъжд

През денонощието ще е предимно облачно с валежи от дъжд като на места се очакват по-значителни количества, както и гръмотевици.  В следобедните часове ще има и временни намаления на облачността. Ще духа умерен североизточен вятър. Минимални температури между 8° и 13°, а максимални от 15° до 20°. За Варна минимална температура 12°, а..

публикувано на 03.05.24 в 15:29

Варненец на 23 години- известен на МВР, е задържан за кражба

Варненец на 23 години- известен на МВР е задържан за кражба след бързи оперативни действия на служителите на Първо РУ. Преди няколко дена е подаден сигнал от пострадалия в районното, че е извършена кражба на велосипед, оставен без надзор в двора на местен ресторант. Униформените задържали младежа, който е посегнал на колелото. По случая е..

публикувано на 03.05.24 в 13:52

Инфлацията в Турция се повиши до 69,8% през април

През април инфлацията в Турция достигна 69,8% на годишна база. Националната статистическа служба (Tüik) обяви, че потребителските цени са се повишили с 3,2% на месечна база. Увеличението на лихвените проценти от 8,5% на 50% между юни и март от страна на..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Автомагистрала

Промяна в движението по магистрала „Хемус”

Има промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол” и „Правешки..

публикувано на 03.05.24 в 10:45

Оранжев и жълт код за гръмотевични бури в страната

Синоптичната обстановка ще се усложни. Над цялата страна ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. В планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици, предаде репортер на БГНЕС. 7 области в Западна и Южна България са с оранжев код за гръмотевични бури, жълт..

публикувано на 03.05.24 в 10:17