Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Предложението за "Росенец" е резултат от корпоративни апетити

Автор:
Румен Радев
Снимка: БТА

Предложението на управляващите да се прекрати концесията на "Лукойл" за пристанище „Росенец“ е резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар. Това заяви президентът Румен Радев по повод изказване на представители на ПП-ДБ за прекратяване концесията на "Лукойл" за пристанище "Росенец", удължена с 24 години от служебния кабинет, предаде БНР. 

Радев припомни, че пристанището е дадено на концесия от правителството на Бойко Борисов. "Служебното правителство не е удължавала концесия. Просто 24 години остават да бъде в сила тази концесия, която служебното правителство не прекрати, защото точно тогава водеше борба с космическите цени на горивата, които ни докараха четворната коалиция. Същите тези политически лидери предстои да видим дали това предложение на управляващите, което явно те ще прокарат, е в резултат на някакви корпоративни апетити или кризисен пиар да забравим по-бързо кой ни докара посредниците за 30% по-скъп руски газ, кой не премести регистрацията на "Лукойл" по време на редовното си управление от Швейцария в България", каза Борисов.

Служебният кабинет, събрал за 5 месеца два пъти повече данъци от "Лукойл", отколкото всички редовни правителства за последните 15 години, каза Радев, който очаква управляващите да са направили оценка на риска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Централата на БСП на столичната ул.

Избират временен председател на БСП

Националният съвет на БСП ще проведе заседание днес. Решението е на Изпълнителното бюро на социалистите. На него ще бъде избран изпълняващ функциите на председател на столетницата, след като Корнелия Нинова подаде оставка.  Ще бъде определен и периодът, в който ще се проведе прекият избор за нов председател на партията.  С отворено писмо към..

публикувано на 15.06.24 в 09:34

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за превантивен ремонт

Днес ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Причината за ремонта са констатирани в процеса на експлоатация неизправности, както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от съществуващите..

публикувано на 15.06.24 в 09:30
Туристи тренират в хотелски плувен басейн в югоизточния крайбрежен курорт Протарас, Кипър, август 2020 г.

Горещата вълна в Кипър взе първата си жертва

Горещата вълна в Кипър взе първата си жертва 91-годишна жена е първата жертва на екстремните температури в Кипър, предаде АФП. Юнските температури достигнаха 45°C. Здравните власти съобщиха, че жената е починала в болница в Никозия от топлинен удар. Други петима възрастни пациенти са подложени на лечение в тежко състояние. Говорителят на държавната..

публикувано на 15.06.24 в 09:26

"Поход за семейството" ще се проведе във Варна

Национален „Поход за Семейството“ се провежда днес в София, Пловдив и Варна.  Организаторите се обявяват за утвърждаване на брака като доброволен съюз само между един мъж и една жена, в подкрепа на християнските и общочовешки семейни ценности и добродетели.  Във Варна празникът за семействата ще започне в 16:00 часа на Сцена „Раковина“, в..

публикувано на 15.06.24 в 08:58

До обед ще е слънчево

Днес времето ще е слънчево, по-значителни временни увеличения на облачността ще има над Североизточна България.  Ще духа слаб до умерен, в сутрешните часове по крайбрежието временно силен вятър от северозапад, който следобед ще отслабне чувствително и в южната част от района ще се обърне от юг-югоизток.  Максимални температури 23°-28°, за..

публикувано на 15.06.24 в 08:13

Семейство от Варна се зарази с морбили

Пет случая на морбили са регистрирани във Варна през тази седмица. Заразените са от едно семейство – четири деца, които са от 2 до 7 години, и възрастен. Състоянието им е добро, съобщава БНТ. Децата нямат имунизация срещу морбили, нямат поставени и други ваксини. Наскоро членовете на фамилията са се върнали от чужбина, където се предполага, че са се..

публикувано на 14.06.24 в 19:52

Депутатите от Варна

Варна изпраща 16 депутати в следващия парламент. Днес е срокът, в който кандидате за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани, тогава ще са напълно ясни имената на новите депутати. ГЕРБ-СДС имат 5 мандата. В 50-ото Народно събрание влизат..

публикувано на 14.06.24 в 19:19