Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗП извърши проверка във варненското заведение с високите цени на месото

Снимка: БГНЕС


Комисията за защита на потребителите извърши проверка във варненското заведение с високите цени на месото. „Не е допустимо да бъде обявявана цената за 100 грама, освен в екзотични случаи като живи риби или подобни, които са въпрос на индивидуална оферта към потребителя. Цената трябва да бъде обявена за точен грамаж“, каза Игнат Арсенов, главен директор в Комисията за защита на потребителите.
По думите му законът изисква да бъде точно упомената цената, която ще плати за това, което ще му бъде сервирано и колко ще бъде грамажът на порцията.
Проверката в заведението, в което мъж плати 500 лева за три пържоли, продължава.
„Оказва се, че има проблем там. Цената е била обявена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация как тя ще бъде изчислена, точно колко ще бъде грамажът. Може сервитьорът да му е обяснявал, но потребителят трябва да има предварителната информация. На следващо място теглото на стоките се измерва в суров вид, което отново е недопустимо, тъй като потребителят няма да яде в суров вид, той взима готов продукт, това не е супермаркет“, обясни Игнат Арсенов.
През лятото акцентът на проверките е по Черноморието. Извършени са над 450 такива.
„Жалбите са от най-различно естество. Има такива, които засягат хигиената, чистота, условията в местата за настаняване, липса на категоризация, подвеждаща информация. Оплакванията са традиционни“, каза още Арсенков.
По думите му сред най-честите нарушения при заведенията са липса на табела на английски език на входа. В тези случаи се налагат санкции, предлага се понижаване на категоризацията, а може да се стигне и до временно затваряне на обекта.
КЗП съветва да пазим документите си и кореспонденцията, свързана с резервации и вземане на коли под наем

"Ресторантите са длъжни да обявят в менютата си цената и съответния грамаж срещу вида на артикула. Трябва да знаем колко ще ни струва порцията и колко ще тежи тя. Има специфики, както и в нашумелия в последните дни случай с пържолите във варненско заведение. Когато поръчваме в ресторант, трябва при сервирането на всяка поръчка да носят и междинна сметка. Преди да консумираме, можем да видим каква сума ни е начислена и за какво количество", обясни от своя страна основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова. 

За да се прецени дали е налице нарушение, е необходимо да бъдат събрани данни и анализирани всички обстоятелства по случая. Съгласно Закона за защита на потребителите, когато се извършва такава преценка, се има предвид възможно ли е при така представената от търговеца информация да бъде заблуден т.нар. „среден потребител“, както и дали без прилагането на този подход потребителят би извършил покупката.

Руменова коментира и други нарушения по морето при обявяването на цените. На витрини по плажните алеи се предлага скара, салати, различни гозби, като за част от тях изобщо липсват цените.

За салатите пък например обявената цена е за 1 брой и хората очакват, че срещу нея ще получат ресторантьорска порция, а когато им дойде редът на опашката, се оказва, че цената е за 100 грама. 

По сергиите пък цените на скъпите плодове като къпини и боровинки продължават да се обявяват за 100 грама, а не за килограм, както законът изисква. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще има ли осигурено сметосъбиране и сметоизвозване на улица "Хортензия" в кв. "Изгрев"?

Жители на улица "Хортензия" в квартал "Изгрев" плащат такса смет, въпреки че няма осигурено сметосъбиране и сметоизвозване в района. Диана Христова живее там само през лятото, но повечето хора са постоянни жители на улицата. Те изпитват затруднения с изхвърлянето на отпадъците си, защото от началото на годината там няма съдове за смет.  "Миналата година..

публикувано на 18.06.24 в 10:25

Натоварено движение на Аспаруховия мост заради частичните ремонти

Натоварено е движението на Аспаруховия мост във Варна, най-вече в участъка откъм улица "Девня", видя репортер на Радио Варна. В посока Варна се преминава свободно, но в участъка в посока квартал "Аспарухово" и Бургас движението е изключително затруднено.  В началото на моста има стоварена строителна техника, на няколко места е изрязана асфалтовата..

публикувано на 18.06.24 в 09:47

32-годишен мъж е с опасност за живота след инцидент с електрическа тротинетка в Бургас

32-годишен мъж пострада при инцидент с електрическа тротинетка, съобщават от полицията в Бургас. Той се е движел по ул. „Жечка Карамфилова“ в бургаския квартал „Рудник“. Поради движение с несъобразена с релефа на местността и състоянието на пътя скорост, той влязъл в дупка на пътното платно. Мъжът е с хематом на главата и е настанен под наблюдение в..

публикувано на 18.06.24 в 09:21

Седмокласниците, явили се на втора дата за НВО, ще могат да участват в класирането

Ако има седмокласници, които не успеят да се явят на националното външно оценяване утре или в петък, министърът на образованието може да насрочи нова дата за изпит, както и да промени графика им за класиране в гимназиите. Това каза директорът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева пред БНТ.  Тя обясни, че при невъзможност..

публикувано на 18.06.24 в 09:01

Продължават преговорите за съставяне на кабинет

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност, предаде БНР.  Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие". Преговорният екип на ГЕРБ-СДС успя да се срещне досега само с представители на ДПС , след като ПП-ДБ и "Възраждане"..

публикувано на 18.06.24 в 08:17
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на границата с Румъния тази сутрин

Интензивен е трафикът на границата с Румъния във вторник сутрин. На граничния пункт "Дуранкулак" и на "Оряхово" има много товарни автомобили на изход. Фериботът при ГКПП "Никопол - Търномагуреле" временно не работи. Причината е техническа, уточняват от МВР рано тази сутрин. На границата с Гърция трафикът също е интензивен на ГКПП "Кулата" - на изход..

публикувано на 18.06.24 в 08:08

Постоянна комисия "Наука и образование" ще заседава днес във Варна

В 13.30 започва заседание на съветниците от постоянна комисия "Наука и образование" към Варненския общински съвет. Те ще разгледат предложение от Кмета на Община Варна относно осигуряване на финансови средства за изпълнение на втори етап от проект „Сграда за спорт и танци“ – етап I и изграждане на топла връзка – етап II към СУХНИ „Константин..

публикувано на 18.06.24 в 07:53