Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

13 транскрипции за две пиана на знакови творби от Панчо Владигеров на "Варненско лято"

13 транскрипции за две пиана на знакови творби от Панчо Владигеров ще бъдат представени тази вечер от 19 ч. в Градската художествена галерия на Варна. Концертът е от модула „Музикална лаборатория“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

От Хоро стакато до Шведски танц, от Фокстрот до Голямо хоро – широк е спектърът от произведения на Панчо Владигеров в авторски транскрипции за две пиана, които ще ни поднесат Десислава Щерева и Евгения Симеонова. 

С тях разговаря музикалният редактор Кремена Георгиева:



Пълното представяне на 13-те транскрипции в рамките на един концерт се случва рядко, но Десислава Щерева и Евгения Симеонова го правят майсторски, като разкриват типичните за клавирната музика на Владигеров мелодичност, ярък колорит, ефектни виртуозни фойерверки и космополитност. Двете вече над 25 години градят кариера като клавирно дуо, свирили са на всички големи фестивали у нас, имат награди от конкурси в Япония и Италия. В тяхна запазена марка се превръщат интерпретациите на непознати или рядко изпълнявани творби, с точно такава програма идват и на Варненско лято тази година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поучителни и образователни истории между кориците на "Дивите животни на града"

Как да помагаме на животните в града? Отговорите дава поредицата "Дивите животни на града". Под формата на три книги авторката Елена Павлова и художничката Милена Радева разказват поучителни и образователин истории за обитателите на градските пространства. Гълъби гнездят по таваните на блоковете, лястовици се заселват под стрехите, прилепи олитават..

публикувано на 19.10.24 в 16:00

"Писма от морето" - изложба на Пламен Монев

Най-новата изложба „Писма от морето“ на Пламен Монев представя варненската галерия „12“. Галерията е разположена в сградата на областната администрация в града. Картините на Пламен Монев са вдъхновени от морето и са леко старомодни, посочва художникът. Платната са описателни, в тях е закодиран кратък разказ, пълен със сантимент и романтика.  "Винаги..

публикувано на 19.10.24 в 14:27

Стихосбирката "Петият ъгъл" представи Керанка Далакманска във Варна

Най-новата си поетична книга - "Петият ъгъл", представи Керанка Далакманска в Арт салона на Радио Варна.  Редактор на изданието е писателят Георги Джилянов, а художник - Андрей Градечлиев. " Море и изгрев. А после залез. Хоризонтът и морето се сливат като в любовен екстаз и стават едно цяло. Голямото синьо. Време-пространството се изкривява в..

публикувано на 18.10.24 в 15:00

Мария Лалева в Балчик: Нека дадем това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим

Смирени и готови да дадат това, което ни коства най-малко, но най-трудно правим – да се обичаме. Такива бяха усещанията в Балчик снощи след представянето на „Пътища от огън“ – третият роман на Мария Лалева. Това е книга не за войната, а за любовта. Любовта, която е по-голяма от религиите. Любовта – нашето призвание, за да може този свят да..

публикувано на 18.10.24 в 13:14

Утре ученици от Варна се включват в шествие срещу трафика на хора

За поредна година Община Варна се включва в инициативата „Поход за Свобода“ срещу трафика на хора. Събитието представлява мирно шествие и има застъпнически характер с две основни цели: да информира обществото за проблема и да заяви подкрепа и застъпничество за всички жертви на модерното „робство“. „Походът на Свободата“ ще се проведе на 19 октомври,..

публикувано на 18.10.24 в 12:43

"Хора и улици, град - мой свят" представя Елица Карабашлиева във Варна

Изложбата "Хора и улици, град - мой свят" представя от днес художничката Елица Карабашлиева във Варна. Мястото е галерия "Графит", а откриването на експозицията е в 18.30 часа тази вечер. "Коренячка варненка съм и от дете гледам на града си като живо същество, което диша, променя се, често и страда. Преживявам загубата на всяка прекрасна сграда,..

публикувано на 18.10.24 в 09:01

С изложба във Варна отбелязват Деня на българския художник

Днес в Деня на светеца - покровител на художниците, в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, Сдружението открива експозиция живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.  Откриването е от 18 часа в Градската художествена галерия.  Денят на Св. Лука - покровителя на художниците - 18 октомври, е традиционният празник, на който..

публикувано на 18.10.24 в 08:36