Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавната агенция за бежанците започва информационна кампания

Популяризиране работата на ДАБ при МС с уязвими групи, като подпомага търсещите закрила граждани на трети страни чрез комплекс от мерки за първоначална културна и социална адаптация

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) започва излъчването на четири информационни видеоклипа, които представят по достъпен начин основната функция на  агенцията с компетентност в прилагането на държавната политика за предоставяне на международна закрила в Република България.

Хората, търсещи убежище извън родината си, които освен основателните страхове и опасения от преследване в страна им на произход, имат и физически, психически или възрастови проблеми се характеризират като уязвими групи (със специални нужди). Те се определят като такива спрямо тяхната бежанска и лична история – в резултат на заболяване, загуба, травма, насилие, раздяла, смърт и др.

По-конкретно бежанци със специални нужди са: инвалиди, хронично болни, бременни жени, травмирани бежанци и жертви на изтезания, самотни родители, многодетни семейства (с 4 и повече деца), бежанци в напреднала възраст (над 65 г.), непридружени малолетни и непълнолетни, жени, преследвани по причина на пола.

В България се полагат специални грижи по отношение групите уязвими бежанци. От 1998 г. в страната ни се изпълняват програми, насочени към правна, материална и психологическа подкрепа на бежанците със специални нужди. Реализатори на тези програми са Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, съвместно с международните и неправителствени организации.

Една част от бежанците от уязвими групи успяват по-лесно да се адаптират към приемащата ги среда, но за други този процес е тежък и се нуждае от специализирана подкрепа. В работата си ДАБ при МС има ангажимент да подпомага търсещите закрила граждани на трети страни чрез комплекс от мерки за първоначална културна и социална адаптация.


По публикацията работи: Веселина Киричева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влакът Варна- Добрич закъснява с над 3 часа минути поради инцидент (допълнена)

Влакът Варна- Добрич закъснява до този момент със 100 минути, поради  инцидент. Наши слушатели информираха, че композицията е блъснала човек на жп линията, поради което влакът е спрян на Повеляново. До момента никой не ги е информирал, дали ще бъдат извозени с алтернативен транспорт. Влакът от Варна за Добрич е блъснал мъж с неустановена..

обновено на 01.06.24 в 15:49
Индийски работници правят навеси за защита от горещините през летния сезон

Според КНСБ, наемането на индийски работници от родния бизнес представлява нелоялна конкуренция на българските трудещи се

Главният икономист на КНСБ Любослав Костов определи наемането на индийци за работа като социален дъмпинг на пазара на труда в България и на заплащането на българските работници. По думите му, преди да поканим чуждестранни работници, първо трябва да се направи опит да се привлекат онези, които не са включени на пазара на труда в страната ни...

публикувано на 01.06.24 в 15:45

Конференция на тема “Изкуственият интелект и човекът“ се провежда във ВСУ

“Изкуственият интелект и човекът“ е темата на Студентската научна конференция, която се провежда във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Събитието, организирано от Студентския съвет, обединява студенти и водещи учени в областта на изкуствения интелект. Те обсъждат перспективите пред използването на изкустевения интелект в..

обновено на 01.06.24 в 12:00

Общественият съвет към ЦИК в помощ за изборите на 9-ти юни

Общественият съвет към Централната избирателна комисия  разпространи информационни материали в помощ на гласоподавателите на изборите на 9 юни. В тях са посочени основните грешки при гласуването с хартиени бюлетини, които могат да ги направят недействителни, както и кои са основните стъпки при гласуването с машина. Днес е последният срок, в..

публикувано на 01.06.24 в 10:11

Децата в Добрич ще имат открит урок по история

Открит урок за деца на тема „Българската армия през вековете“ ще бъде проведен днес в от Регионалния клуб „46-и пехотен Добрички полк“ в градския пак в Добрич. Откритият урок се организира със съдействието и подкрепата на Регионалния исторически музей. Откритият урок е насочен основно към младежите, като целта е тяхното патриотично възпитание и..

публикувано на 01.06.24 в 08:46

Времето на 1 юни- слънчево и топло

Днес ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб югозападен вятър, по Черноморието слаб до умерен от юг-югоизток. Максимални температури между 28° и 33°, по Северното Черноморие между 23° и 26°, за Варна около 26°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода от 18° до 20°.

публикувано на 01.06.24 в 07:54
Снимката е илюстративна

На 1 и 2 юни автомобилите ще отстъпят част от центъра на Варна на децата

На 1 и 2 юни автомобилите ще отстъпят част от центъра на Варна на децата.  От 9 часа на 1 юни до 22 часа на 2 юни затворени за движение ще бъдат бул. „Сливница“ в частта от кръстовището с бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с бул. „Княз Борис I“, както и бул. „Княз Борис I“ в частта от кръстовището с бул. „Сливница“ до кръстовището с бул. „Цар..

публикувано на 31.05.24 в 19:53