Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Има бяло петно в Наказателния кодекс

Снимка: БГНЕС

Има бяло петно в Наказателния кодекс. Един от въпросите е свързан с дефинирането на физическо, психическо и икономическо насилие, които са предвидени в Наказателния кодекс (НК), но са оставени изцяло на съдебната практика. Това каза омбудсманът Диана Ковачева в предаването "Тази сутрин" по bTV.

По думите ѝ бялото петно в Наказателния кодекс се отнася до случаи на умишлено причиняване на физическа или психическа болка или страдание. 

От години България е или осъждана, или делата - например от Страсбург, доказват нееднократно, че имаме проблем с Наказателния кодекс, защото случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство са много и те не могат да бъдат наказани, защото в НК няма такъв текст на инкриминиране на изтезания, жестоко, нечовешко, унизително отношение, коментира Ковачева.

"С новата сесия на парламента ще внеса такива предложения за криминализиране на точно този тип деяния, които някак си не остават ненаказани", заяви омбудсманът, цитирана от БТА. 

Тя коментира и случая с нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора. По думите ѝ има значение квалификацията на деянието, защото така на практика започва наказателното производство. Факт е, че има много неясноти за начина на квалифицирането му, смята Ковачева

Според нея, това, което трябва да се промени веднага, е отношението на институциите към жертвата на домашно насилие. Липсата на чувствителност, разбиране, за съжаление и от страна на полицията, и на прокуратурата, и на съда, се оказва фатална, каза тя. Търсенето на три последователни сигнала, в предвидената системност в НК, пречи на практика да бъде осъден по-тежко насилникът, защото съдът търси три сигнала от жертвата. А жертвите на насилие не говорят, коментира Ковачева. 

По думите ѝ трябва задължителна терапия за насилника, обучение за полицаите, които да подхождат с разбиране. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои ще са новите български евродепутати?

Днес изтече срокът, в който избраните за евродепутати и за народни представители в 50-ия Български парламент трябваше да декларират пред Централната избирателна комисия решението си дали избират Брюксел или София.  Превес на опитните политици пред дебютантите – такъв е резултатът от битката за Европейски парламент, предаде БНР.  Журналистът Петър..

публикувано на 12.06.24 в 18:30
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 12.06.24 в 18:24

Предлагат референдум за намерението за изграждане на ветрогенератори край 15 добрички села

Референдум за изграждането на ветрогенератори край 15 добрички села ще инициира кметът на община Добричка Соня Георгиева. Има инвеститор, който е заявил своето намерение, а според процедурата се изисква изменение на Общия устройствен план на общината за обособяване на територии. "Засега от тях няма нищо официално, има само инвестиционно намерение...

публикувано на 12.06.24 в 18:10

Присъди от 20 и 17 години получиха баща и син - германци, за убийство в балчишкото село Соколово

Баща и син – германци, убили свой съгражданин в балчишкото село Соколово, получиха присъди от 20 и 17 години затвор, постанови Варненският апелативен съд. Престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Двамата са задължени да заплатят на наследника на починалия и сумата от 200 000 лв. обезщетение за..

публикувано на 12.06.24 в 16:47
Лични документи

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Започва издаването на личните карти от ново поколение, предаде БГНЕС. От Министерството на вътрешните работи правят уточнението, че смяната на личния документ не е задължителна и всеки гражданин може да се възползва от услугата при изтичането на срока на валидност. Новият образец на българска лична карта влиза в сила от 17 юни. С цел..

публикувано на 12.06.24 в 16:46
Проф. д-р Валентина Маджова (вляво) и доц. д-р Женя Русева (вдясно)

ДКЦ "Св. Марина" с нов управител

Доц. д-р Женя Русева е новият управител на Диагностично-консултативния център "Св. Марина" във Варна.  С плакет и грамота днес беше наградена проф. д-р Валентина Маджова - досегашният управител на ДКЦ „Св. Марина“ от създаването му преди 22 години.  „Имах възможността да се уча от най-добрия учител – проф. Маджова. Ще работя с всички сили да запазя..

публикувано на 12.06.24 в 16:30

Доц. Рафайлова: Добра инфраструктура и модерен продукт ще направят туризма ни устойчив

Българският туристически продукт в сезонен, но с подходяща инфраструктура и продукт, който да отговаря на съвременните изисквания можем да постигнем устойчивост. Това каза в интервю за Радио Варна доц.Генка Рафайлова от Колежа по туризъм към ИУ-Варна.  Много важна, обаче остава подготовката на кадрите, отбеляза доц.Рафайлова, която е ръководител..

публикувано на 12.06.24 в 16:22