Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучванията на Залдапа продължават само от български учени

С разкопките от тази година приключи четиригодишният международен проект на университета „Римуски“ в Квебек за проучване на крепостта Залдапа край село Абрит, община Крушари. Откритията на учените от България, Франция и Канада отново надминават предварителните очаквания. Археологическите проучвания са били съсредоточени върху една от базиликите на тази крепост, построена от Римската империя през 4 век и обхващаща около 25 хектара. Занапред изследванията на Залдапа ще продължат само от български учени, според които археолозите имат работа за още 200 години на този обект. 

Крепостта Залдапа е била замислена като голям продоволствен център, който да събира огромни количества земеделска продукция, както и допълнителни войски заради близостта си до границата. През последните 20 дни екипът от учени е работил по една от базиликите в крепостта, която е била регистрирана още през 19 век от Карел Шкорпил с една скица, а днес вече имаме пълна представа за този забележителен храм на раннохристиянската археология, посочи ръководителят на разкопките проф. д.и.н. Георги Атанасов.

Проф. Никола Бодри от университета в Квебек споделя, че Залдапа е една от най-важните крепости в областта с огромен археологически потенциал, който е почти изцяло непроучен и неизползван. С превода помага доц. д-р Албена Миланова от СУ „Св. Климент Охридски“.

Проф. Бодри също е впечатлен от богатата украса на църквата, с която са се занимавали през последните 20 дни на проучвания. Между вътрешния двор и предверието на базиликата е открито и монументално стълбище, оформено с три аркирани колони, вероятно с височина от по над 2 метра, посочи доц. д-р Албена Миланова.

Зооархеологът в международния екип от учени Тарек Уеслати от Френската академия на науките изучава откритите на обекта кости от животни. Той е имал късмета да намери изключителни находки от храната на местните жители на Залдапа. Открити са скелетите на риби с големина от над метър и половина – щука, сом и шарани.

Въпреки че международният проект вече приключи, проучванията на Залдапа ще продължат само от български учени, увери проф. Георги Атанасов.

Какви са тазгодишните открития и кои са били първите жители в Европа, развъждали шарани, чуйте в репортажа на кореспондента ни Мая Щърбанова: 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Почетоха паметта на загиналите мотористи във Варна, Добрич и Бургас

Варненски мотоклубове отбелязоха Деня в памет на загиналите мотористи – 29 септември пред паметника "Ангелски криле", който се намира на панорамната площадка по пътя към квартал „Галата”. Помен отслужи отец Ясен Керчев. Вечерта от 20.30 часа ще се съберат там отново, съобщават от мотоклубовете в града. Денят в памет на загиналите..

публикувано на 29.09.24 в 15:21

252 бебета са родени с помощта на Фонд „Инвитро Варна“ през последните 10 години

Празничен концерт на входа на Морската градина във Варна, организиран от фондация "Искам бебе" и община Варна, отбеляза 10-годишнината от създаването на общинския фонд ин витро. За последните 10 години фонд „Инвитро – Варна“ е финансирал лечението на 861 двойки с репродуктивни затруднения, 2,2 милиона лева са отпуснати от Общинския съвет, за..

публикувано на 29.09.24 в 13:52

Ирландия наложи на "Мета" глоба в размер на 91 милиона евро

Американският технологичен гигант "Мета" (Meta), който е собственик на "Фейсбук" (Facebook), получи глоба в размер на 91 милиона евро (102 милиона долара) от ирландската Комисия за защита на данните, съобщи ДПА. Глобата е наложена, тъй като е установено, че по невнимание "Мета" е съхранявала в своите вътрешни системи потребителски пароли,..

публикувано на 29.09.24 в 12:52

Фонд „Инвитро Варна“ празнува 10 години с проява на входа на Морската градина

Празник по повод 10 години от създаването на Фонд „Инвитро Варна“ ще се проведе между 11.00 и 13.00 часа на входа на Морската градина във Варна днес. Събитието ще отбележи важния принос на най-успешния общински фонд за подкрепата на стотици семейства от Варна и региона. През последното десетилетие Фонд „Инвитро Варна“ е финансирал лечението..

публикувано на 29.09.24 в 10:30

Отбелязваме Световния ден на сърцето

На 29 септември отбелязваме Деня на сърцето. Инициативата е глобална и е създадена от Световната федерация по сърце (World Heart Federation) с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света,..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
В Силистра започва кампания за превенция на телефонните измами.

Двойно увеличение на телефонните измами

"Трябва хората да проверят дали телефонния номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни". За това предупреди Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция. По думите ѝ от началото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами,..

публикувано на 28.09.24 в 15:45

Първото издание на фестивала ПивоVarna идва с богата програма и много бира

ПивоVarna е най-новият варненски фестивал, посветен на бирата! Първото му издание ще се проведе от 3 до 6 октомври на пространството под Пантеона в Морската градина, а амбициите на организаторите са събитието да се превърне в най-големия ежегоден фестивал на бирата в България. Богата музикална програма, над 50 вида бира от няколко континента,..

публикувано на 28.09.24 в 15:30