Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глоба до 5 хиляди лева, ако авиокомпания не отговаря на жалбата на недоволен пътник

Снимка: БГНЕС / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 690 са недоволните пътници, подали сигнали до Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА) от началото на годината до 1 август. Това налага засилване на контрола върху авиокомпаниите, които не отговарят на жалбите на своите пътници. Санкциите могат да достигнат до 5000 лв. на всяка жалба, останала без коментар от авиопревозвачите. „Трябва значително да завишим контрола, защото огромният брой сигнали показва, че вече не говорим за инцидентни случаи, а нарушенията стават тенденция“, подчерта главният директор на ГВА Анелия Маринова. Тя участва в работна среща заедно със заместник-министъра на туризма Ирена Георгиева, заместник-министъра на транспорта и съобщенията Анна Натова и представители на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма" (ОБТ). Срещата се проведе във връзка с подадените преди няколко дни сигнали от Сдружението за отменени полети заради пожарите в Гърция и Италия.

“Държавата трябва да застане твърдо зад правата на туристите, за да може подобни лоши практики да се сведат до минимум. Полетите все още са предпочитан начин за българските туристи да пътуват до по-далечни дестинации”, заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

Заместник-министър Анна Натова коментира, че Министерството на транспорта и съобщенията е в контакт с българското посолство в Унгария заради случите с отменени полети от страна на унгарска нискотарифна компания до Южна Италия, а в следващите дни предстои и среща с ръководството на авиокомпанията.


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

32-годишен мъж е с опасност за живота след инцидент с електрическа тротинетка в Бургас

32-годишен мъж пострада при инцидент с електрическа тротинетка, съобщават от полицията в Бургас. Той се е движел по ул. „Жечка Карамфилова“ в бургаския квартал „Рудник“. Поради движение с несъобразена с релефа на местността и състоянието на пътя скорост, той влязъл в дупка на пътното платно. Мъжът е с хематом на главата и е настанен под наблюдение в..

публикувано на 18.06.24 в 09:21

Седмокласниците, явили се на втора дата за НВО, ще могат да участват в класирането

Ако има седмокласници, които не успеят да се явят на националното външно оценяване утре или в петък, министърът на образованието може да насрочи нова дата за изпит, както и да промени графика им за класиране в гимназиите. Това каза директорът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева пред БНТ.  Тя обясни, че при невъзможност..

публикувано на 18.06.24 в 09:01

Продължават преговорите за съставяне на кабинет

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност, предаде БНР.  Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие". Преговорният екип на ГЕРБ-СДС успя да се срещне досега само с представители на ДПС , след като ПП-ДБ и "Възраждане"..

публикувано на 18.06.24 в 08:17
Снимката е илюстративна

Интензивен трафик на границата с Румъния тази сутрин

Интензивен е трафикът на границата с Румъния във вторник сутрин. На граничния пункт "Дуранкулак" и на "Оряхово" има много товарни автомобили на изход. Фериботът при ГКПП "Никопол - Търномагуреле" временно не работи. Причината е техническа, уточняват от МВР рано тази сутрин. На границата с Гърция трафикът също е интензивен на ГКПП "Кулата" - на изход..

публикувано на 18.06.24 в 08:08

Постоянна комисия "Наука и образование" ще заседава днес във Варна

В 13.30 започва заседание на съветниците от постоянна комисия "Наука и образование" към Варненския общински съвет. Те ще разгледат предложение от Кмета на Община Варна относно осигуряване на финансови средства за изпълнение на втори етап от проект „Сграда за спорт и танци“ – етап I и изграждане на топла връзка – етап II към СУХНИ „Константин..

публикувано на 18.06.24 в 07:53

Ще има ли мерки за облекчаване на автомобилния трафик през летния сезон?

Мерки за облекчаване на трафика през активния летен туристически сезон обсъдиха служебните министри на туризма и на регионалното развитие Евтим Милошев и Виолета Коритарова.От Министерството на регионалното развитие се изразили готовност за реални действия за облекчаване на летния туристически сезон. Стартът на планирания двугодишен основен..

публикувано на 18.06.24 в 07:17

Ще има държавна помощ за производителите на грозде

Производителите на винено и десертно грозде ще получат финансова подкрепа с бюджет от 5 000 000 лева за борба с вредители по лозата за тази година. Максималният размер на помощта е до 100 процента от разходите по закупуване на продукти за растителна защита, които се използват за контрол и ограничаване разпространението на вредители при лозата,..

публикувано на 18.06.24 в 07:16