Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Велислава Донкина: Проявата на агресия е следствие от разпад на човека, семейството, обществото

| обновено на 07.08.23 в 15:29
2
Снимка: Д-р Велислава Донкина

Всички шокиращи събития - прояви на агресия или насилие, са следствие от мощен разпад на функционирането на човека, на семейството, на цялото общество. Това коментира за Радио Варна д-р Велислава Донкина, клиничен психолог, психоаналитик и доктор по психология към Българската академия на науките. 

Тя участва в съпътстващата програма на фестивала на монодрамата "Към звездите", който се провежда във Варна. Донкина допълни, че по време на форума е възобновен диалогът на тема последиците върху психиката от травмиращите събития като пандемията и войната в Украйна и връзката с увеличаването на случаите на домашно насилие и агресията в обществото. 

Тя съобщи, че от години се подготвя закон за психотерапията, който да регламентира сертифицирането на специалисти в тази сфера и грижата за психичното здраве на нацията, но все още държавата не оценява този проблем. 

По думите на специалиста живеем в твърде бързо променящо се време. Заливат ни агресивни събития, а светът с всички навлизащи технологии променя неминуемо живота ни изключително бързо. "Липсва способността ни да се удържаме сами себе си. Това е въпрос на личен капацитет на личността... Един човек, преди да стане насилник, нещо се е случило или нещо не се е случило с него. Но ние, ако разчитаме само на примитивните си инстинкти, не можем да съществуваме като общество. Тогава ние ще се избием всички. Затова културата е това, което облагородява нашите инстинкти, дава ни други начини, способи да можем да се справим - да рисуваш картина например, да спортуваш, в най-лошия случай можеш да се скараш с някой друг - но не отиваш да нараниш или да убиеш някого", допълни Донкина.

Според клиничния психолог това са способности, които се изграждат при развитието на човешката личност. Но за да достигне човек до тях, трябва да инвестира в личните способности - чрез възпитание, емоционална подкрепа, инвестиране в програми, които да подпомагат това развитие. Обществените норми и рестрикции са външната спомагателна система, която може да помага там, където личният капацитет не достига, каза още тя. 

"Агресията не е нещо, което съществува само по себе си - онова, което може да се направи, е да се подпомага човек да се завръща към възможността си да преработва и да мисли. Защото мисленето е процес, свързан с преработката, с възможността да задаваш въпроси, с възможността не веднага да се получава успокоение и отговор. Трябва да бъдем по-рефлексивни върху всичко онова, което се случва около нас и вътре в нас", допълни д-р Велислава Донкина. 

Подробностите чуйте в прикачения звуков файл:



По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

И в неделя ще е горещо

Поредният слънчев и топъл ден ни очаква в неделя , според прогнозата на дежурния синоптик Виктория Георгиева. Ще е предимно ясно и слънчево със слаб, следобед до умерен вятър от източна четвърт. Преобладаващи минимални температури от 15° до 20°, малко по-високи по крайбрежието, максимални 31°-36°, в Русенско с 1-2 градуса по-високи, а по..

публикувано на 22.06.24 в 16:43

Улицата на мечтите до Слънчевия часовник във Варна

Песни, танци, анимация и демонстрации, забавни и атрактивни игри, очакват варненци и гостите на града днес от 15.00 до 20.00 часа във второто издание на инициативата "Улица на мечтите" - Панорама на младежкото танцово и певческо изкуство, наука, творчество и спорт. Събитието беше открито с народна музика, хоро, танцови изпълнения и флашмоб ,..

публикувано на 22.06.24 в 16:20
Христо Рафаилов

Христо Рафаилов: Без ясни аргументи общински съветници отложиха приемането на важни за варненци решения

"Гласуването на общинските съветници от ПК „Благоустройство и комунални дейности“ на една от докладните записки, внесени от кмета, може да бъде определено като незаконосъобразно". Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна зам.-кметът по финанси в Община Варна Христо Рафаилов.   Според него, първоначално съветниците са решили четирите..

публикувано на 22.06.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Разбирха наркооранжерия в Максуда

Криминалисти от Първо районно полицейско управление във Варна са разбили наркооранжерия в района на Максуда , съобщават от Областната дирекция на МВР във Варна. По време на акцията, за 24 часа е задържан 41-годишен мъж от Варна , който е без криминални регистрации до момента.  Вчера полицейските екипи са  атакували две помнещения от имот намиращ..

публикувано на 22.06.24 в 14:14

Издирват 12-годишния Данаил от Бургас

Полицията в Бургас издирва 12-годишния Данаил Костадинов. От МВР поясняват, че майката и бащата са разведени и въпреки че живеят в Бургас не поддържат никакви отношения. Майката мислела, че детето е при бащата и когато детето не си вдига телефона се е свързала с бащата. Тогава установява, че детето е в неизвестност. Майката на момчето твърди, че..

публикувано на 22.06.24 в 14:02
Ивайло Митковски

Ивайло Митковски, ПП/ДБ: Резултатите от изборите бяха неочаквани и за победителите, и за победените

Правителството с първия мандат може да бъде подкрепено, не от ИТН, а от друга партия в парламента или отделни депутати . В Народното събрание има нови субекти, които тепърва ще покажат дали биха дали подкрепа за ГЕРБ/СДС или ДПС. Това коментира в предаването „Позиция“ на Радио Варна народният представител от коалицията ПП/ДБ д-р Ивайло..

публикувано на 22.06.24 в 13:36

Качеството на морската вода в Албена и Кранево е в нормите

Водата в Черно море в района на курортния комплекс "Албена" и Кранево е в нормите за крайбрежни води. Днес на място във връзка с аварията на колектора на Пречиствателната станция за отпадни води Албена, беше извършена проверка на качеството на водата в присъствието на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров...

публикувано на 22.06.24 в 12:24