Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Нарисувай ми море!” за деца от 5 до 10 години

Снимка: Ани Петрова

Екипът на Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна организира поредния летен модул от образователната си програма. Той се провежда сред картините на Георги Велчев в Художествения музей “Георги Велчев” и се казва “Нарисувай ми море!”

Образователната програма е подходяща за деца и ученици от 5 до 10 години. Записването става предварително на телефон 052 612 363, коментира музейният специалист от галерията Дарина Христова. Специално внимание ще бъде отделено на парижкият период на Георги Велчев, в който творбите му са изпълнени в живописен поантилистичен стил. Занятията от модула се провеждат в залите с постоянната експозиция. Там са показани 85 живописни произведения и рисунки с гваш от различни творчески периоди на Георги Велчев.

Децата, учениците и младежите са публиката, към която екипът на Градската художествена галерия във Варна формира специално отношение. Повече от директорът на културния институт Доротея Палвова.

Първият образователен модул от 2022 година „Гледай, рисувай и учи”, е осъществен със седйствието на Регоионалната библиотека във Варна и Националното училище по изкуствата.

Владимир Димитров - Майстора, Васил Стоилов, Иван Милев, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев, Милко Божков са само част от българските класици, с които екипът на галерията запознава младите художници. Образователната програма “Нарисувай ми море!”, посветена на творчеството на Георги Велчев, ще продължи до 8 септември, в дните от вторник до петък, от 10 до 16 часа.

Чуйте повече в репортажа на Мартин Николов:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54

Плажната ивица на плаж Кабакум тъне в мръсотия и с две строителни площадки на първа линия

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мръсотия и строителни площадки в двата края на плажа на Кабакум посрещат местни и посетители на иначе един от най-предпочитаните плажове във Варна.  Не липсват и..

публикувано на 15.05.24 в 07:40