Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Академия за овчари ще подготвя желаещи да отглеждат автохонни породи у нас

3
Пирин
Снимка: Академия за овчари

Първата Академия за овчари у нас отвори врати в Пирин планина. В нея вече се обучават 20 кандидат-овчари и 8 деца. Идеята на академията е да предаде знания и опит на хора, които желаят да отглеждат овце, както и да научат повече за автохонните /местни/ български породи като каракачанската овца, която се отглежда в планината.

С времето и особено след пандемията, все повече млади хора избират да живеят далеч от градовете, с намерението сами да произвеждат храната си – като това включва отглеждането на зеленчуци, плодове и селскостопански животни. В същото време това е свързано и с общото търсене на по-качествена храна. Млечните продукти, които се произвеждат от автохонните породи овце и кози, особено планинските, са с 90 % по-качествени от продуктите, които се произвеждат от останалите породи, каза за Радио Варна Ангел Тодоров, който е бизнес – консултант към Академията за овчари и е единият от обучаващите са в момента.


Истината, обаче, е че овчарството не е прост занаят, с който всеки може да се справи, категоричен е той. Ангел е семеен с четири деца, като най-голямото му дете е на 6 години. В момента живеят в пиринското село Илинденци, а обучението в овчарството се провежда във високите части на планината от потомствения овчар Тодор Георгиев, който отглежда две автохонни породи - каракачанска овца и планинска дългокосместа коза.



Ангел решава да смени живота от равнината с този в планината, като преди да отиде в Пирин е живял във варненското село Неофит Рилски, а после малко и във Ветрино. Сега учи за овчар и помага в първия семестър на Академията, за да може тя да стартира от догодинаи и в нея да се изгради образа на овчаря на бъдещето, а професията да се върне в ежедневието на хората като достойна, перспективна и предприемаческа, споделя той.

Как се прави кошара, как се доят овце, как се води стадо и още куп други тънкости в занаята ще се изучава по време на обучението, което ще е в четири семестъра – зимен, пролетен, летен и есенен. Обучението е съобразено с годишните сезони, защото всеки един от тях крие специфики при отглеждането на овце и има особености за живот във високите планински части.

Интересът към пилотния проект е голям и обхваща хора с различни професии, разказа още Ангел Тодоров. Сред сегашните обучаващи се има кинезитерапевти, търговци, крупни бизнесмени.

Ако пилотният проект се окаже успешен, Академията ще обяви прием за кандидат-овчари през следващата година. Ще има задочно и редовно обучение.

Лесно ли е отглеждането на овце или е занаят, който трябва да се учи – въпросът зададе на варненци стажант- репортерът ни Виктория Керемедчиева, която е ученичка в Първа езикова гимназия във Варна. Според варненци никой от тях не би се справил с отглеждането на овце, ако изведнъж се наложи да се грижи за тях - нито хората, които са от село, нито тези от града. Хората посочиха, че за тази работа са нужни познания и подготовка, че овчарството е сериозна професия, но най-важното в отглеждането на животни е човек да ги обича и да полага грижи за тях.



Снимките са на Академия за овчари


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 3000 лева събраха от благотворителен търг на картини за пострадалите в село Воден

Над 3000 лева са събрани по време на благотворителен търг на картини от известни български художници, предоставени на преференциални цени от Галерия 33 на регионалната организация на евреите във Варна за хората от село Воден, пострадали от пожар. Това съобщи Олег Калдерон, председател на организацията. Срокът за търга е удължен до утре включително,..

публикувано на 01.10.24 в 17:30

Мият прозорците на трамваите в София с ракия

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат, установи проверката, предаде БНР. "Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов.  Общинският съветник Борис..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Месец на дарителите" този октомври във варненския зоопарк

Варненският зоопарк обявява месец октомври за „Месец на дарителите“. Откриването на събитието ще бъде на 25 октомври от 10 часа на територията на зоопарка. Искаме през този месец да покажем колко оценяваме помощта на дарителите и тяхната ангажираност, съобщават от екипа на общинското предприятие, което стопанисва зоопарка. Оттам уточняват, че се..

публикувано на 01.10.24 в 14:23
Музикалната програма откри народен хор

Международен ден на възрастните хора отбелязаха с музика в балчишкото село Оброчище

По случай 1 октомври – Международен ден на възрастните хора, в село Оброчище се проведе събор на пенсионерите от община Балчик. За 18-и пореден път хората от третата възраст се събраха в религиозната местност Текето на тази дата, за да се поздравят с празника и дадат кураж и на по-младите, че годините имат своята красота. Наред с музикалните..

публикувано на 01.10.24 в 13:04

С концерт Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора

Община Варна отбелязва Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, с безплатен празничен концерт. Той ще се проведе от 15:00 ч. в зала „Пленарна“ на Общината. Темата на тазгодишното честване е „Нашето място“, с което се отдава почит и признание за безценния принос на възрастните хора към обществото. Гости на събитието ще бъдат Снежана..

публикувано на 01.10.24 в 09:24

Днес е Международният ден на кафето

На 1 октомври отбелязваме Международния ден на кафето - любимата напитка на милиарди хора по света, особено рано сутрин.  Денят се отбелязва от 2015 година с решение на Международната организация на кафето, прието на среща на организацията в Лондон, Великобритания, а целта е да бъдат подкрепени производителите на кафе. Денят се използва и за..

публикувано на 01.10.24 в 06:50

Неприбрани счупени клони затрупват тротоарите на много места във Варна

Силният вятър, който се разрази снощи, събори дървета и счупи клони на много места във Варна. Такава е ситуацията и в района на ул. "Капитан Рончевски", където част от разцепения ствол на дърво е изкривил ограда. Тротоарите по протежението на улицата са затрупани с откършени клони и възпрепятстват безопасното преминаване на минувачи, видя репортер на..

публикувано на 30.09.24 в 18:00