Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разкопките в ранносредновековна крепост „Хоризонт“ започват в началото на септември

| обновено на 17.08.23 в 13:07
архив
Снимка: Албена Иванова

За теренни археологически проучвания на късноантичната и ранносредновековна крепост "Хоризонт" ще бъдат отпуснати 46 750 лв. Проектът на Историческия музей в Балчик е един от 20-те одобрени в цялата страна. Тази година археологическият сезон ще започне в началото на септември.

Теренните проучвания на крепостта започват през 1972 г. и траят (почти без прекъсване) цели осемнадесет години до 1990 г. Разкопките са подновени след близо две десетилетия по инициатива на Исторически музей – Балчик. През 2009 г. между музея и Софийски университет "Св. Климент Охридски" е сключен договор за сътрудничество, на базата на който всяка година се извършват археологически проучвания.   

На терен ще работят д-р Румяна Колева, д-р Чавдар Кирилов и студенти от СУ, както и директорът на ИМ – Балчик Радостина Енчева.

Къс­ноан­тич­на­та кре­пост  "Хо­ри­зонт" е най-го­ля­ма­та кре­пост по площ в Бъл­га­рия от края на V и на­ча­ло­то на VІ век. От 1992 г. е обя­ве­на за Па­мет­ник на кул­ту­ра­та от на­цио­нал­но зна­че­ние.

Всич­ки на­ход­ки от проуч­ва­ния­та се съх­ра­ня­ват в Ис­то­ри­чес­кия му­зей в Бал­чик. Сред най-ат­рак­тив­ни­те на­ме­ре­ни пред­ме­ти са две злат­ни мо­не­ти от вре­ме­то на им­пе­ра­тор Ни­ки­фор ІІ Фо­ка.

Под кре­пост­та е има­ло нек­ро­пол. В юж­на­та част на обек­та, бли­зо до кръг­ла­та ку­ла, са от­кри­ти пог­ре­бе­ния, в ед­но от кои­то е на­ме­ре­на мо­не­та от ІІІ век.

Чуйте повече в репортажа на Албена Иванова:


По публикацията работи: Олга Карова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Дигитални близнаци на тумори подпомагат лечението на онкологичните заболявания

Водещи европейски учени в сферата на медицината участват във Варна в обучителен семинар, свързан с изчислителната и експериментална системна медицина. Той е организиран от Медицинския университет в морската столица.  Професор Весела Кристенсен от Университета в Осло, Норвегия, заедно с колегите си проф. Антон Тончев, проф. Арнолдо Фригеси и..

публикувано на 12.06.24 в 15:55

ВСУ с нова бакалавърска програма „Строителен инженеринг“ за новата учебна година

Варненският свободен университет обяви прием за новата и единствена в България бакалавърска специалност „Строителен инженеринг“ за учебната 2024/2025 г. Специалността е създадена в отговор на необходимостта на строителния бранш от строителни инженери с практически умения и ще се реализира в тясно сътрудничество с бизнеса. Обучението по специалността..

публикувано на 12.06.24 в 14:07

От 15 юни се завръща „Фермерският пазар Балчик“ на дамбата

На 15 юни фермерският пазар на малки производители на екологично чиста храна се завръща в Балчик, в началото на крайбрежната алея, с подкрепата на Общината, съобщи Пепа Рашева – един от организаторите на събитието. „Това е петият летен сезон, който стартираме и както предходните години, изложенията ще се състоят всяка събота, в следобедните..

публикувано на 12.06.24 в 12:27

Започва Международният хоров фестивал "Черноморски звуци"

Около 300 хористи пристигат в Балчик за участие в 12-ото издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци", който се открива официално днес. От 19.00 ч. на сцена "Нимфеум" в Двореца и Ботаническата градина излизат участниците в първия фестивален концерт. Общо 20 са съставите, които ще се включат присъствено, а 21-вият - от Ангола, ще се..

публикувано на 12.06.24 в 09:23

Откриха нов вид пираня - вегетарианец

Съществуването на вид пираня вегетарианка откриха в бразилска Амазония. Кръстена е на злодея от "Властелинът на пръстените" Саурон, съобщи БТА. Учените я наричат Myloplus sauron, тъй като кръглата ѝ форма, червените плавници и дългата черна ивица напомнят окото на Саурон, тъмния господар и антагонист от известната фентъзи сага на..

публикувано на 12.06.24 в 06:55

Япония - да цениш природата и човека до себе си

Когато чуем Япония вероятно първо си помисляме колко далеч е от нас. Но противно на това твърдение варненката Светла Златева заявява, че всяка дестинация е просто на един полет разстояние и Япония не е чак толкова далечна. Поводът тя да гостува в предаването за туризъм и приключения "Хоризонти" бе една от най-важните туристически атракции на страната -..

обновено на 11.06.24 в 16:49

Пуснаха фонтаните и шадраваните във Варна

Всички фонтани и шадравани, стопанисвани от Община Варна, са пуснати в експлоатация, съобщиха от общинския пресцентър и от фирмата, която поддържа съоръженията.  Те са преминали необходимата профилактика, някои от тях са имали нужда от рехабилитация и подмяна на части.  От месец май, по-рано от минали години, е пуснат фонтанът на..

публикувано на 11.06.24 в 15:20