Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дигитализират 100-те национални туристически обекта

"От осем години за първи път със заповед на министъра на младежта и спорта България има национално представена организация в областта на спортно-туристическата дейност.

Една новина, която ни прави изключително горди и в същото време ни задължава да бъдем изключително отговорни в следващите години, така че да направим българския планински туризъм в един от водещите отрасли на България и в нашата икономика".

Това заяви председателят на Българския туристически съюз (БТС) Венцислав Венев, цитиран от БГНЕС.

Венев коментира още, че БТС е организация с изключително широк обхват и има разнородни направления на дейност. Той поясни, че сред направленията, с които се занимава Съюза са здравеопазването, превенцията, както и профилактика на обществото. Венев добави, че друго направление е образователната част - обучават младото поколение на истински патриотизъм, както и планинските спасители и водачи.

Той обяви, че годишно между 25 000-30 000 души се включват в движението 100-те национални туристически обекта, а техните амбиции са те да станат 250 000 - 300 000 хиляди на година като по думите му това ще стане с дигитализиране на 100-те национални туристически обекта.

Венев уточни, че хартиената книжка също ще може да се използва. "Надявам се през септември да имаме поставени печати в дигиталната книжка", посочи той.

"Всички проблеми, които касаят планинския туризъм, могат и би следвало да се решават по начин, уреден в закона, и ние сме тези хора, които сме длъжни и отговорни да вършим тази работа", смята той.
Венев отбеляза още, че благодарение на целенасочените и методични дейности, които развива новото ръководство на Съюза те са успели да привлекат млади хора. Той добави, че ще продължат с инициативите си и в бъдеще, като искат да се възстанови движението на младежкия туристически съюз.

Венев обяви, че Съюзът ще отпразнува своя 128-ми рожден ден на Черни връх. Той уточни, че в честването ще се включи и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, и покани всички желаещи да се включат.

Проф. Атанас Георгиев, член на УС на БТС, обясни, че даването на статут като национално-спортно туристическа организация е много важно, защото последният лиценз на Съюза е издаден през 2013 г. "В продължение на 7 години БТС не беше представен като организация", поясни той.

Васил Николов, член на УС на БТС каза, че големият печеливш са техните членове и туристическите дружества, а Велев добави, че според него най-големият печеливш са българските планинари.
По публикацията работи: Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Винаги верни!": Един ден с Морската пехота на Украйна

Получаваме първата локация малко след 9 сутринта. Два часа по-рано сме потеглили от Одеса към Миколаив.  „Момчетата молят да идем по-рано“, казва Саша, докато намества GPS-a за мястото, откъдето трябва да вземем връзката ни за деня – Костя. Момчетата са част от самостоятелна компактна механизирана-ремонтна част на 88-ми батальон на 35-та бригада на..

обновено на 02.07.24 в 15:07

Деца ще изваят пясъчни скулптури в Балчик

На 6 юли 2024г. (събота) на плаж "Двореца" между красивите морски вълни на град Балчик и "Тихото гнездо" - в миналото място за отдих на румънската кралица Мария, Белият град ще бъде домакин на осмото издание на детския фестивал "Пясъчни творения”.  Фестивалът „Пясъчни творения” е безплатен за участие, целта му е да насърчи децата към изкуството и да..

публикувано на 02.07.24 в 12:20

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище за строителни отпадъци

Земеделски имот край Игнатиево е превърнат в сметище заради нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци. За проблема алармира собственикът на терена Стамен Иванов. Купчината вече добива сериозни размери  - висока е над 15 метра, и има опасност да затрупа съседна къща, оплаква се Иванов. Освен към община Аксаково е подавал сигнали и на телефон 112...

публикувано на 02.07.24 в 14:30

Жителите на местността Добрева чешма няколко дни са без вода

Жителите на местността Добрева чешма край Варна съобщиха, че от миналия петък нямат вода и ситуацията е критична. Те казаха, че имат проблеми с водоснабдяването всяко лято, но такъв случай да нямат нито капка вода за толкова дълъг период досега не помнят. Опитите им да се свържат с оператор на дежурните телефони са били безуспешни, а никъде не е..

публикувано на 01.07.24 в 14:04
Плаж

Плаж „Черноморец“ – устроен за хора с двигателни затруднения

22 български плажа са отличени с престижния Син флаг за 2024 година. Един от тях е плаж Черноморец, който се намира близо до местността Ракитника. Международното отличие за чист и поддържан плаж получава за втора поредна година, каза за Радио Варна неговият управител Станко Стоянов. Наемат плажа преди около 4 години и с всяка година го..

публикувано на 01.07.24 в 07:30
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47