Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Варна: Груба политическа манипулация е разследването на "Карантината"

Очаквам повдигане на обвинения и арест преди местните избори, допълни Иван Портних

Груба политическа манипулация и активно мероприятие в навечерието на местните избори. Така нарече кметът на Варна Иван Портних образуваното досъдебно производство от Европейската прокуратура относно изграждането на рибарското пристанище в район "Аспарухово". Според него прокурор Теодора Георгиева трябва да отговори на поредица от въпроси, сред които е и изборът на експерт по делото на Йоан Каратерзиян, който по думите му, е близък до "Демократична България".


Отсега предполагам какви ще са следващите действия – спешно и срочно повдигане на обвинения, а може би и арест, непосредствено преди местните избори, заяви кметът Иван Портних. Той допълни, че винаги е готов да съдейства и е съдействал при всички проверки, извършвани в Община Варна, но подобни политически манипулации и активни мероприятия, според него, са абсолютно недопустими.

Кметът на Варна заяви още, че вече има подадено възражение до Европейската прокуратура за отвод на Йоан Каратерзиян като вещо лице, тъй като е заинтересована страна по случая – от негово име са постъпвали редица жалби относно рибарското пристанище "Карантината", а самата жалба в ЕП е подадена от представител на ПП-ДБ.

Работата по делото провокира няколко въпроса, заяви кметът:

Първият - извършвала ли е Теодора Георгиева действия по разследване по прокурорска преписка 193/2021 г. по описа на Европейската прокуратура? Ако е извършвала действия по разследването, на какво правно основание е ставало това?

Свързана ли Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ?

Защо за вещо лице, което трябва да извърши техническа експертиза по досъдебното производство № 119/2022 на Главна дирекция „Национална полиция“, е назначен Йоан Каратерзиян - активист на „Зеленото движение“, част от „Демократична България“? Доказателства за връзките му с ДБ могат да бъдат намерени лесно в медиите, както и в официалния сайт на ДБ, където има видеа с политически брифинги, в които Йоан Каратерзиян участва лично. През 2019 година той дори е спряган като кандидат за кмет на Варна от ДБ, „Зелено движение“.

Как така се оказва, че Йоан Каратерзиян е единственият геодезист в България, който може да направи техническа експертиза по досъдебното производство, въпреки че атакува реализацията на проекта за пристанището от първия ден, като подава сигнали до всички възможни институции. Заради тези сигнали и извършените проверки въвеждането в експлоатация на пристанището беше забавено.

Отчетен ли е фактът, че на 13 юни 2018 година Камарата на инженерите по геодезия, създадена съгласно Закона за геодезията и картографията през 2006г., се дистанцира официално в медиите от публичните изявления и мероприятия на кухата неправителствена организация на Йоан Каратерзиян „Камара на геодезистите в България (КГБ)“, използвана като бухалка срещу различни опоненти на ДБ?

Възможно ли е да бъде подготвена коректна информация по проекта за изграждане на рибарското пристанище „Карантината“ от политически обвързано лице и то за период по-малък от две седмици?

Търсен ли е целенасочен политически ефект с насрочване на проверките непосредствено преди местните избори? Защото постановлението, с което Каратерзиян е назначен за вещо лице, е от 31.07.2023 г., в Община Варна той е входирал искане за предоставяне на документи месец по-късно - на 25.08.2023 г., а до 10.09.2023 г. трябва да излезе със становище!

След като разследването по прокурорската преписка е от 2021 година, защо до момента не съм извикан за разпит?

Чуйте повече в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малко над 8% избирателна активност в "Одесос" и Приморски" към 17,30 часа

Избирателната активност на частичните местни избори за избор на кметове на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна към 17,30  е малко над 8%. За Одесос тя е 8,12% или гласували 5458 души, а за "Приморски"- 8,44 % или гласували 7300 души. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия. Няма сигнали за нарушения. В двата района има секционни..

публикувано на 20.10.24 в 17:57
Снимката е илюстративна

Понеделник - неучебен ден за 27 училища в "Одесос" и "Приморски"

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони "Одесос" и "Приморски" кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на частичните избори.  Без учебни занятия на 21..

публикувано на 20.10.24 в 14:36

Под 5000 души са гласувалите за районни кметове на "Одесос" и "Приморски" до обяд

Общата избирателната активност в районите "Одесос" и "Приморски", където днес се провеждат частични местни избори, е 3%. Около 2000 души са отишли да пуснат своя глас за районен кмет във втория по големина район на Варна, малко повече са гласувалите за кмет на най-големия район - "Приморски" - 2700 души. В някои секции машините са отказали и гласуването..

публикувано на 20.10.24 в 13:49

Частични избори за кметове в районите "Одесос" и "Приморски" във Варна (обновява се)

Осем са кандидатите, които се борят за гласовете на варненци за районите "Одесос" и "Приморски" на частичния вот днес.  Изборният ден започна в 7 часа сутринта и продължава до 20 часа.  201 избирателни секции са образувани за провеждането на частични избори за кмет на двата варненски района. Имащите право на глас са близо 200 хиляди. 86..

обновено на 20.10.24 в 13:39

Избиратели в „Одесос“: Районните кметове винаги имат тежест при вземане на решения в района

Районните кметове винаги имат тежест, когато има проблеми за разрешаване в района. Това коментираха за Радио Варна избиратели от район „Одесос“, гласували в Средно училище „Климент Охридски“. От районния кмет зависят много неща. Трябва да има кмет, за да реши проблемите в района, категорични са анкетираните. Частични избори за..

публикувано на 20.10.24 в 12:23

Връчиха наградите "Лекар на годината", кои са отличените?

По повод 19 октомври - Ден на българския лекар и неговия покровител „Свети Иван Рилски – Чудотворец“, в навечерието на празника, на официална церемония в Медицинския университет във Варна, бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта.  В категорията „Дългогодишна дейност в..

публикувано на 20.10.24 в 11:50

Частичният вот: Под 1 % избирателна активност към 10 часа

Под 1 % е избирателната активност към 10 часа днес, сочат данните  на Общинската избирателна комисия за частичните избори за кметове за районите "Приморски" и "Одесос".  412 души са гласували към 10 часа в район "Одесос". Това е 0,61 % от 67 181 души, имащи право на глас. Отворените секции в този район са 86.  682-ма са дали своя глас в другия район -..

публикувано на 20.10.24 в 11:13