Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди бездомни котки във Варна, започна кампания за кастрирането им

Виждаме ги всекидневно по варненските улици. Чуват се и вечер. Хиляди бездомни котки има в града. За кучетата, останали без дом, общината има програма за кастрация, но те не са единствените животни, които се опитват да се адаптират към живота в града. Сдружение „Десети живот“ започна кампания за кастриране на уличните котки в края на август. 

Парите се събират в платформата „podkrepi.bg“, а първоначалната цел е 5 хиляди лева. Тези средства ще стигнат поне за 50 котки. 

"Желанието ни е да кастрираме основно женски котки, тъй като една котка за целия си живот можела да роди около 200 котенца. Цялото й потомство за седем години може да са 4200 котки. Ефектът от нашата кампания за седем години би бил да намалим популацията с около 200 хиляди новородени, които няма да оцелеят дори до шестия си месец, ще умрат сгазени или болни," казва Милица Гайдова, доброволец към организацията.


Сдружението има писмено разрешение от местната администрация и съгласието на ръководството да кастрира улични котки на територията на общината. Има и сключен договор с ветеринарна клиника, където освен, че ще бъдат кастрирани, ще бъдат и лекувани при необходимост. Кастрацията на женска котка е 70 лева, а на мъжка – петдесет:

"Цените са много добри. Всички, които се занимават с животни, имат домашни любимци или обгрижват бездомни, знаят колко се повишиха цените на услугите. Ако с някаква сума пари успяхме да кастрираме котки през пролетта, сега цените са направо двойни на места," обяснява Милица.

Ако кампанията е успешна ще има и други подобни, каза още тя. Сдружение „Десети живот“ функционира от май тази година и е изцяло финансирано от дарители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

БНБ отчита увеличение при отпускането на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти и в тази връзка разпореди на банките да вземат допълнителни мерки за гарантиране на сигурността на финансовата система. Основната причина за нарасналото търсене на подобни заеми е, че заплатите се увеличават повече отколкото нарастват цените на недвижимите имоти,..

публикувано на 20.05.24 в 19:47

Започва спешно кърпене на улици във Варна, по списък и след сигнали

От 27 май започва рехабилитация на уличната инфраструктура в петте района на Варна, съобщават от общинската пресслужба. Междувременно представители на Община Варна, районните кметства и фирмите ще направят обход, за да обозначат местата, където ще се извърши рехабилитацията.  Възстановяването на пътната настилка трябва да започне от най-критичните..

публикувано на 20.05.24 в 17:42

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара край бившия дом "Младост"

Задържаха за 72 часа 27-годишния шофьор, убил пешеходец на тротоара на бившия дом "Младост". Предстои наблюдаващият случая прокурор да внесе в съда искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Черна неделя: шофьор уби пешеходец на ул.”Вяра”, вряза колата си в строеж..

публикувано на 20.05.24 в 16:38
Задръстване по улица

Голямо задръстване по ул. "Девня" във Варна

Огромно задръстване се е образувало по улица "Девня" до Аспаруховия мост, научи Радио Варна.  Причината - от близо час в в дясната лента до кръговото кръстовище с бул. "Левски" е закъсал украински автобус  При възможност избягвайте района. 

публикувано на 20.05.24 в 15:55

Внезапни проверки за нелоялни практики при туристическите пътувания

Продължават проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания, съобщиха от Министерството на туризма.   Служители на Министерството на туризма съвместно с Комисията за защита на потребителите, Изпълнителнаta агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА), Националната агенция по приходите (НАП) и Икономическа полиция извършиха..

публикувано на 20.05.24 в 15:21

121 блока ще се включат в празничното шествие за 24 май във Варна

121 групи с представители на детски градини, училища, университети, културни и научни институции ще се включат в шествието за 24 май тази година. Наградите "Варна" ще бъдат връчени ден по-рано - на 23 май от 11 часа в зала "Пленарна" на Община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията.  Празничната програма за 24 май започва в 10 часа на..

публикувано на 20.05.24 в 14:21

МОН: Няма да има ощетени на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, предаде БНР.  " Това е..

публикувано на 20.05.24 в 11:50