Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На светло" на 7 септември 2023 г. със Сияна Спиридонова

В Добрич днес, 7 септември, тържествено се отбелязват годишнините от две паметни събития – Добричката епопея от 1916 г. и подписването на Крайовския договор през 1940 година. Въпреки че са разделени от 24 години, те са свързани и като по ирония на съдбата са се случили на една и съща дата. Как градът отбелязва 107 години от Добричката епопея и 83 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България?

Близо сто са участниците в 28-а конференция на Международната асоциация на преподавателите по морски науки (IMLA), която се провежда в момента във Варна. Домакин на форума е Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, а съорганизатор е Одеската морска академия.

Културно-исторически спектакъл ще се проведе във Варна тази неделя - 10 септември. Събитието ще бъде с вход свободен и ще премине под надслова "Българската армия - от Аспарух до наши дни". Зад организацията стои Сдружение за възстановяване на българската слава "БРАН".

Акция по почистване на Дуранкулашкото езеро ще се проведе на 9 септември, събота. Поводът е международната традиция "Дунавско почистване", която се провежда по поречието на реката в продължение на няколко години.

Любимата актриса на варненци, театралната легенда Грациела Бъчварова, днес на 7 септември навършва 90 години.

Волейболистите на Черно море тази година имат съвсем други амбиции в шампионата. С няколко нови класни чужденци тимът дава заявка за сериозно присъствие в мъжкото първенство. Отборът вече тренира, а за петък и събота са предвидени и първите две контроли на варненци срещу отбора на Добруджа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 13 юни с Мариела Димитрова

Второто издание на Регата "Варна 200" стартира в 18 часа в срада . Участниците направиха страхотни изпълнения буквално пред пристанището във Вар н а и потеглиха по трасето на регата. Състезанието е доста тежко, кара се две денонощия, за да изминат 200 морски мили. И зискват се доста добри ветроходни умения , подчертават организаторите..

публикувано на 13.06.24 в 13:26
Лято с ухание на жасмин

НА СВЕТЛО на 12 юни с Валерия Василева

Румъния забрани улова на черноморската черна мида заради биотоксини в морската вода – реакцията в България. Нови открития при имунологията на рака, спомагащи за превенция, диагностициране и лечение на онкологични заболявания представят световни специалисти във Варна днес. За забавяне на изплащането на субсидиите по т. нар. „еко схеми“..

публикувано на 12.06.24 в 13:50

НА СВЕТЛО на 11 юни с Валерия Василева

Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от синдикалните организации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Националната асоциация на зърнопроизводителите открива официално днес жътвентата кампания в страната. Акцентите от заседанието на ПК „Собственост и стопанство“ към ОбС-Варна. Тема с продължение  - позицията на Община..

публикувано на 11.06.24 в 14:00
Българска роза

НОВИЯТ ДЕН във вторник, 11 юни

Румъния забрани уловът на миди и рапани по южната част от Черноморското си крайбрежие, тъй като може да носят зараза и да са опасни за здравето. Има ли опасност за българската част на Черно море? Атанас Палазов, директор на Института по океанология с подробности по темата; Протестен митинг пред содовия завод в Девня организират днес от..

публикувано на 11.06.24 в 05:58

На 10 юни в "От другата страна" по Радио Варна

На 10 юни в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Falk Maria Schlegel (POWERWOLF). Алекси Калев ("Bulgarian Live Music") за "Midalidare – Rock in the Wine Valley 2024". Разговор с Николо Коцев за издаването на концертната версия на рок операта "Nostradamus – Live In Sofia" и преиздаването на студийната версия на рок епоса...

публикувано на 10.06.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 10 юни с Иван Барбов

След като направихме избора си в неделния ден, правилният избор за начало на новата седмица е да си направите голяма чаша с кафе и да превключите на честотите на Радио Варна във времето от 6.00 до 10.30 часа. Там ви очакват Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков, както и много интересни теми, ефирни срещи, репортажи..

публикувано на 10.06.24 в 05:01

Специално изборно студио с Валери Великов

Очаквайте специалното изборно студио на Радио Варна, в което ще чуете първи резултати, анализи и коментари на изборите за наши представители в Европейския и Националния парламент. Подготвили сме репортажи от изборния ден в областите Варна, Бургас и Добрич, както и интервюта със социолози, анализатори, наблюдатели на изборния процес и..

публикувано на 09.06.24 в 16:59