Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Добрич връчват Националната литературна награда "Дора Габе"

Снимка: europeana.bg

Официална церемония за връчването на Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличие ще се проведе днес в Добрич в огледалната зала „Нели Божкова“. Лауреат тази година е поетът, белетрист и драматург Стефан Цанев, а носител на отличието за изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе е Марина Константинова.  

Церемонията ще започне в 18 часа в огледалната зала в Добрич. Слово за поетесата Дора Габе ще произнесе проф. Миглена Николчина, а наградите ще връчи кметът на Община Добрич Йордан Йорданов.  

Националната литературна награда „Дора Габе“ се връчва за първи път през 2003 г. по повод 115 години от рождението на поетесата. Тя се присъжда на пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Сред носителите й досега са Елка Няголова, Лиляна Стефанова, Камелия Кондова и Рада Москова.  

Входът тази вечер за церемонията е свободен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Проявата се организира за четвърти път и ще продължи до 8 юни. Събитието ще даде възможност за изява на над 60 изложители от над 30 населени места в страната. На Фестивала на занаятите и изкуствата, който ще бъде разположен на площад „Свобода“ в Добрич, ще бъдат представени занаяти и приложни..

публикувано на 06.06.24 в 09:58

Нагласите на балчиклии в предстоящите избори за ЕП и НС на 9 юни

Балчиклии не са със силното усещане за европейци. Освен възможността да пътуват по-свободно, очакват и други промени - цени, заплати, отношения между държавите.  След 9 юни са по-скоро песимисти, че България ще има устойчиво правителство.  Смятат, че гражданите са отегчени от избори и прогнозират по-скоро ниска..

публикувано на 06.06.24 в 09:43

13-годишен открадна и подкара кола в Долни Чифлик

13-годишен открадна кола в Долни Чифлик и я кара няколко дни, съобщават от полицията.  Ключът бил оставен на таблото, а автомобилът - паркиран пред дома на потърпевшия. Момчето е задържано и предадено на родителите си след издирвателни действия на полицаите от Четвърто РУ. По -късно служителите на реда открили автомобила, който след като бил управляван..

публикувано на 06.06.24 в 09:17

23 ученици са отличени в конкурса "Моята първа среща с Корея"

23-ма ученици от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна бяха отличени в конкурса „Моята първа среща с Корея“. Той беше организиран от младежка фондация „Аморфа“ като част от програмата „Аморфа Академия за млади посланици на културата 2024“, в партньорство с Посолството на Република Корея в България...

публикувано на 05.06.24 в 15:52

Младежи от Варна могат да станат доброволци и да се запознаят с различни професии

Община Варна започва кампанията  „Младежка доброволческа служба” 2024, в която набира младежи на възраст между 16 и 29 години за полагане на доброволчески труд. Желаещите млади хора могат да работят в местни неправителствени организации и институции. Те имат възможност да изберат работа в сферата на екологията, изкуството, културата, опазване на..

публикувано на 05.06.24 в 14:39

Ние можем да бъдем поколението, което най-накрая ще сключи мир със земята

Тази година Световният ден на околната среда 5 юни - най-значимият международен ден за действия, насочени към опазване на околната среда, се фокусира върху възстановяване качеството на земята, преодоляване на риска от опустиняване и изграждане на устойчивост под мотото „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration.” Навсякъде по света..

публикувано на 05.06.24 в 12:52

15 ученици са отличени в конкурса за детска рисунка "С очите си видях бедата"

15 ученици на възраст от 9 до 16 години бяха отличени в конкурса за детска рисунка "С очите си видях бедата". Той се проведе в сградата на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна.  В конкурса участваха 229 рисунки от различни учебни заведения в областта.  Творбите на отличените участници са изпратени за..

публикувано на 05.06.24 в 10:18