Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсващи лекарства, неадекватни изследвания и малко прегледи - дефицити в терапията на епилепсията у нас

| обновено на 26.09.23 в 12:10
Автор:

Асоциацията на родителите на деца с епилепсия отбеляза 25 години от създаването си. Благодарение на организацията у нас работи първият и единствен засега Център за деца с епилепсия. Надеждите са да бъдат открити още два - в Търговище и София, посочи Веска Събева, която оглавява Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, предаде БНР. 

В публичното пространство и сред родителите битуват виждания, че ваксинацията може да предизвиква епилепсия, че когато детето се ваксинира още при раждането може да се отключи епилептично заболяване, отбелязва доц. Росен Калпачки, невролог и началник на Клиниката по нервни болести в болница "Света Анна" в София. Той е провел изследване върху ваксините.

Доц. Екатерина Витева от Клиниката по нервни болести на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив изтъква проблема с липсата на противоконвулсивни медикаменти, като доста пациенти не успяват да заменят липсващо лекарство с налична алтернатива. Стига се до намаляване на дозите или направо до спиране.

"Липсва национален механизъм, според който да знаем има ли ги, няма ли ги тези медикаменти", посочиха специалистите.

Освен липсата на лекарства, доц. Витева посочва като проблем ограничената информираност на населението, но и на медицинската общност за особеностите и новостите в диагностиката и лечението на епилепсията. По думите ѝ са налице "неправилно подбрани медикаменти, неправилни дози", не се проследяват адекватно кръвни показатели.

Броят диспансерни прегледи на пациент с епилепсия, които са финансово покрити, са едва два за година, което е крайно недостатъчно, подчертава доц. Екатерина Витева. Освен това, част от лекарите не искат да диспансеризират, защото Касата заплаща едва по 13 лева на пациент. Стига се до ситуация, в която болните от епилепсия се струват пред кабинетите на невролозите.

"Това прави пациентите с епилепсия нежелани. Има цели градове, които не диспансеризират пациенти с епилепсия", алармира специалистът.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път във Варна ще бъде разкрит детски гинекологичен кабинет

Скоро във Варна ще отвори врати първият за града специализиран кабинет по детско-юношеска гинекология , каза за Радио Варна акушер-гинекологът д-р Владимир Нешев. Той ще бъде в ДКЦ I "Света Клементина".    Специалистът изтъкна важността на профилактика при момичетата във възрастова група 9-14 години. "Всеки акушер-гинеколог в града може да..

публикувано на 18.06.24 в 08:40
Снимката е илюстративна

Обмислят изграждането на детска градина и ясла в бившето Оздравително училище

В сградата на бившето Оздравително училище „Д-р Никола Димитров“ (т. нар. „климатично училище“), което се намира в курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена“, може да се изгради детска градина с яслени групи, съобщиха от общинския пресцентър.  Теренът е с площ около 3 дка, 100% общинска собственост, но има голяма денивелация. На сградата е..

публикувано на 18.06.24 в 08:07

Без промяна в цената на мидите тази година, как да познаем пресните?

Няма промяна в цената на мидите през последните няколко години. Това съобщи за Радио Варна продавачът на миди в района на Карантината във Варна Мариян Петков.  Пресните двучерупчести трябва да са затворени. Ако са леко отворени (така както стоят във водата), когато се почукат с нокът, трябва да се затворят. Ако това не се случи, те не са..

публикувано на 17.06.24 в 15:25

Лесна работа: Хмм...

Изборната тема още не е отшумяла, а това е добър повод в рубриката „Лесна работа“ да се включим в голямото мислене с някои скромни разсъждения по отношение на обществената хармония. Ние – избирателите отдавна сме наясно, че пари няма, цените се качват, данъците са недостатъчни, минималната работна заплата трябва да се повишава, за да се..

публикувано на 17.06.24 в 14:17

Радио Варна в Украйна (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Журналистът Доротея Николова и фоторепортерът Румен Сарандев от Радио Варна разказват от първо лице за Украйна.  Специалните ни пратеници в момента са в Одеса...   За живота на украинците в условията на поражения в украинските градове... Ще очакваме техните снимки и репортажи, в които ни запознават с живота в Украйна, с хората, които живеят там, и с..

публикувано на 17.06.24 в 12:30

Студентите от специалност "Хореография" на ВСУ „Черноризец Храбър“ представят магията на българския танц

Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" кани жителите и гостите на Варна на Годишния концерт на студентите от специалност "Хореография", който ще се проведе на 19 юни 2024 г., от 18:30 ч. в зала 1 на Фестивалния и конгресен център в морската столица. Тази година концертът обещава да бъде истинско празненство на фолклорното танцово..

публикувано на 17.06.24 в 11:40

Конференция във Варна засяга значими въпроси за развитието на бизнеса

Предстои поредно издание на конференцията  Digital4Varna. Фокусът върху нея и тази година е к ачественото съдържание - текст, видео, снимки.   Добре информиращите статии, интересните блог постове, увлекателните видеоклипове и визуално привлекателните графики не само носят стойност на аудиторията, но и създават доверие и лоялност към бизнеса,..

публикувано на 17.06.24 в 11:05