Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите могат да обявяват дарителите си по електронен път

Партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, вече имат възможност да обявяват дарителите си по електронен път чрез цифров сертификат. Това става възможно с надграден Единен регистър по Изборния кодекс, поддържан от Сметната палата, съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление. 

Досега дарителите се обявяваха единствено на хартиен носител. Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите – партии, коалиции и инициативни комитети, са задължени в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания да представят в Сметната палата информация за всички свои дарители, кандидати и членове на инициативните комитети, които са предоставили средства, както и данни за социологически, рекламни и PR агенции. Законодателната рамка изисква и декларации за произхода на дарените средства – със заличени лични данни. Участниците в изборите са задължени да подават към Единния регистър всяка следваща нова информация и по време на кампанията в срок до 7 дни от възникването ѝ. Срокът за подаването на информация за предстоящите избори за кметове и за общински съветници изтича днес (4 октомври 2023 г.).

Възможността за подаване на данните по електронен път чрез цифров сертификат улеснява максимално участниците в изборите, пести време и усилия, като увеличава значително прозрачността и доверието в изборния процес и финансирането на предизборните кампании, допълват от Министерството на електронното управление. Надграденият регистър е разработен чрез съвременни технологии, с удобен, опростен и динамичен потребителски интерфейс. Той представлява уеббазирана система, която също така съхранява информация за текущи и отминали кампании. Използваната технология позволява обмен на данни със съществуващи информационни системи и регистри и служебен безвъзмезден обмен за предоставяне на точна и актуална информация в реално време.

Чрез надградения ЕРИК се осигурява високо ниво на сигурност на изпратените документи. Системата се ползва чрез квалифициран електронен подпис (КЕП), а сигурността на данните се обезпечава чрез публичен и частен ключ. Данните, които Изборният кодекс изисква от партиите, коалициите и инициативните комитети, могат да бъдат изпратени по всяко време на денонощието бързо, лесно и удобно. Допълнително улеснение е, че едно и също лице, с един цифров сертификат, може да подава информация за няколко субекта след необходимата оторизация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери още Калудов, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик обработва малко над 27 хиляди..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30

Допълнителни курсове по няколко автобусни линии от 1 юли

Допълнителни курсове по автобусните линии 7, 17, 20, 31 и 148 пускат от "Градски транспорт" в началото на следващия месец , съобщават от общинския превозвач. Те ще важат за делничните и празнични дни. Допълнителни курсове от 1 юли 2024 г. в делничен ден: · Линия 7 от ЖП гара в 22:30, 23:30 ч., от „Елпром“ в 22:30, 23:20 ч.; · Линия 17 от ЖП..

публикувано на 28.06.24 в 09:35

Нови правила за рецептите. Какви са реакциите?

От една седмица на сайта на здравното министерство е качен за публично обсъждане проект за промени в Наредба 4.Те засягат отпускането на лекарства, предписани с електронни рецепти, които се плащат частично или напълно от НЗОК. Какво е новото за фармацевти и пациенти? Промените в Наредба 4 предвиждат всички лекарства, изписани по..

публикувано на 28.06.24 в 08:08

Адресите без ток на 28 юни

В периода 24.06.2024 - 28.06.2024 от 09:00 ч. до 17:00 ч. , поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: с. Староселец – клиентите, електрозахранени от ТП 1 и МТП 2. Ще се редува поетапно изключване на отделни улици, така че да не се лишават от..

публикувано на 28.06.24 в 06:26
Урсула фон дер Лайен

Втори мандат за Урсула фон дер Лайен

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията, Антониу Коща за председател на Европейския съвет и Кая Калас за върховен представител по външната политика и сигурност.  С одобрението на номинациите, както и с приемането на стратегическия дневен ред за следващите 5 години,..

публикувано на 28.06.24 в 06:13
Есенно море, ноември

Слънчев петък с повече вятър следобед по морето

Утрото в петък ни посреща със сутрешна прохлада. Днес ще е предимно слънчево, следобед с купеста облачност. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен североизточен вятър, следобед подсилен от бриза. Максимални температури между 29° и 34°, по Черноморието от 26° до 29°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 28.06.24 в 05:59