Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадък за един, за друг имане. Има ли нормативна база срещу вехтошарството?

Патологичното събирателство, също силогомания или хординг, срещано разговорно като меси синдром и синдром на Плюшкин, представлява вид натрапливо поведение, пише в Уикипедия. Може да става въпрос за трупане без ред на вестници, книги, храна, инструменти, опаковки, играчки, дрехи, резервни части и мн. др., които или се „набавят“ при всеки удобен случай или се запазват вместо да се изхвърлят. Някои събират само определен вид предмети, докато в екстремни случаи се събират всевъзможни предмети и нищо не се изхвърля, защото „може все някога да потрябва“. Много от засегнатите водят привидно нормален живот, но затрупването на жилището с боклуци ограничава социалните им контакти и води до проблеми с близки и съседи.

Вехтошарството е начин на мислене и става начин на живот малко по малко, докато не остане и ъгълче в домовете за нови вещи.

От няколко години имот на улица в Кранево представлява впечатляваща гледка, открояваща се сред спретнатите дворчета на къщите за гости. Съседите на този чудат имот са потърсили всякакви начини да се скрият от преливащия боклук на комшията. Тонове отпадъци напират да съборят оградата и да задминат първия етаж – тенекии, легени и какво ли още не от бита, трупано с години.

Димитър Димитров – директор на дирекцията с ресор екология в община Балчик, признава, че от 2017 година не може да се справи с тази нарастваща „картина“, която за съжаление не става по-красива. Припомня, че там е възникнал и пожар, но въпреки това няма нормативна база, която да накара собственика на имота да го поддържа в приемлив за околните вид. И това е проблем пред местните администрации в цялата страна.

Бай Петко знае правата си: „Общината няма работа в двора ми. Имате право до оградата, вътре нямате право, това е частна собственост“. Обеща, че ще започне да чисти и няма да трупа повече. Готов е сам да предаде отпадъците на вторични суровини при първа възможност. Зает е с животни, а и лозето го чака. „Те са ваши боклуци, искам да ги рециклирам“ – каза той на поредната забележка за състоянието на имота му.

Как може нормативно да се реши този въпрос да могат общините да действат при подобни ситуации?

„Правили сме протоколи, проверки. Видяхте, че и входът е затрупан с боклуци. Не можем да му съставим акт, съгласно наредбата за управление на отпадъци и закона. Щом за него не е отпадък, ние не можем да направим нищо. Не е нормално 21 век в курортно селище да има такава гледка“ – безсилен е да се справи Димитров седма година. Проведени са консултации с представители на Министерство на околната среда и водите. Оказва се, че проблемът стои на национално ниво. „Няма нормативна база, допитахме се до Пожарната, до РЗИ, но безуспешно“ – обяснява още Димитров, че Общината няма право да навлиза в имота му да го изчисти.

Заместник – кметът по устройство на територията Димитрин Димитров коментира, че при един добър анализ от страна на Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването може да се предложи проект за промяна на закон и да се даде възможност на властите да реагират в такива случаи. А дотогава директорът на ресорната дирекция Димитър Димитров: „За пореден път ще трябва да разчитам на неговата дума, че ще изчисти“.

Чуйте повече в материала на Албена Иванова:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейска нощ на музеите и галериите във Варна на 18 май

Музеи, галерии, творчески и алтернативни пространства за изкуство и култура ще се включат в Европейската нощ на музеите на 18 май във Варна тази година.  Подробната програма на събитията може да бъде проследена тук  ,  както и на Фейсбук страницата на варненската Нощ на галериите. Водещо събитие в Нощта на музеите и галериите е официалния..

публикувано на 17.05.24 в 17:48

Студентка от Варна предлага семейния автомобил за бала на абитуриенти в нужда

Студентка от Варна реши да предложи семейния автомобил за абитуриенти в нужда. "Здравейте! По случай наближаващите абитуриентски балове искам да зарадвам момче или момиче в нужда. Искам да предложа автомобила си, всичко ще бъде за моя сметка", съобщава момичето в социалните мрежи. Вече има желаещи, като датите 24 и 26 май са заети. Теодора Векова е..

публикувано на 17.05.24 в 15:50

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа днес, 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 17.05.24 в 12:20

Викторини, арт работилници и игри организират във варненския зоопарк в неделя

Викторини, анимация с песни и танци, гатанки, игри и арт работилници са предвидили организаторите на Щастливото еко училище “Свят непознат” в своя втори урок по природолюбие, който ще се проведе на 19 май, неделя от 11 до 14 часа на зелената поляна във варненския зоопарк. Децата ще се запознаят с приказния свят на пеперудите и ще научат интересни..

публикувано на 17.05.24 в 09:00

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35