Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деан Даракчиев с изложба в Художествения музей “Георги Велчев” - Варна

За втори варненският художник Деан Даракчиев представя своя самостоятелна изложба. Тя е и първата експозиция, която събира на едно място неговите картини. Платната са подредени в експозиционна зала “Ателие Георги Велчев” на Художествения музей „Георги Велчев“. Средноформатните живописни картини са създадени през последната година специално за това гостуване.

"Десет от тях, които са в един формат, са създадени специално за изложбата това лято. Специално за тази изложба. Форматът е съобразен с изложбеното пространство. Едната е от пролетта-лятото, когато правихме изложба "Море", а другите две са от предишни години от "Август в изкуството". Начинът на изработка на всички картини е един и същ. В новите съм вложил малко повече виждане, повече светлина. Това ги нарежда на едно хубаво място, защото без светлина  няма живот. Всички те да породени от сънища, умозрителни са."


Деан Даракчиев е роден през 1952 година във Варна. Завършил е културология във Варненския свободен университет. Занимава се с живопис от ученическите си години, а по-късно работи в областта на интериорния дизайн, а също и като художник в Кукления театър в Търговище. През последните 20 години се посвещава изцяло на живописта. Има десетки участия в колективни изложби във Варна.

"Не съм такъв художник, който държи непременно да излага и да показва. Когато нещата са готови, те сами се нареждат. И идва този момент. Десет години са доста продължителен период. През другото време, обаче, винаги съм участвал, но с по една картина, където ме поканят. И пак са били в същия стил. Не съм такъв, който веднага трябва, след като нарисува достатъчно картини веднага да се покажат. Не, че съм скромен. Просто първоначално нещата ги правя за самия себе си. И после за публиката, която може да ги хареса, но може и да не ги хареса."


Повече за втората самостоятелна изложба на Деан Даракчиев - в звуковия файл:

Експозицията може да бъде разгледана до 11 ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Картини без четка в Балчик отправят послания да сме в хармония с природата

За втора поредна година художничката Теодора Николова от Исперих гостува на Балчик. От 18 юни до 6 юли нейните творби ще бъдат експонирани в Художествената галерия под надслов "В хармония с природата". Откриването е от 17.00 часа във вторник. Тя представя една от най-древните и интересни живописни техники - енкаустика (восъчна живопис). Основен..

публикувано на 17.06.24 в 14:41

Концерт в лятна вечер на входа на Морската градина (СНИМКИ и ВИДЕО)

Концерт с класическа и филмова музика подариха на варненци учениците от Младежки симфоничен оркестър при Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна в неделната вечер. Младите таланти излязоха на сцената под диригентската палка на маестро Страцимир Павлов, а артистичен директор на продукцията бе директорът на училището Румяна Петрова...

публикувано на 17.06.24 в 12:05

„Концерт в лятна вечер” по повод 90 години Радио Варна

„Концерт в лятна вечер” – на открито, на входа на Морската градина във Варна. Това е нашият подарък за верните ни слушатели и приятели! Радио Варна Ви кани на „Концерт в лятна вечер” на 16 юни на специална сцена на входа на Морската градина. Началото е 19.00 ч. През настоящата 2024 г. Радио Варна отбелязва своята 90-а..

обновено на 16.06.24 в 13:42

Художникът Танер Мерт за втори път в родния град с изложба: Балчиклии много ми липсват

Балчиклии много ми липсват! Така се обърна Танер Мерт към съгражданите си от родния град, който напуска по време на масовото изселване в Турция 1989 г. "Учил съм тук до 10. клас и искам да се срещна със съучениците и приятелите. Наистина много ми липсват", бе откровен художникът, който за втори път показва картините си на балчишката публика...

публикувано на 16.06.24 в 12:01

Опера в Летния театър стартира във Варна

15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър" се открива тази вечер в 21:00ч. в емблематичния за морската столица Летен театър. В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе на публиката..

публикувано на 15.06.24 в 13:11

Първият фестивал на Балчик "Процес - Пространство" за 35-и път обединява творци от различни държави

На 14 и 15 юни международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ отбелязва 35-ия си рожден ден с поредното си издание в Балчик.   Арт програмата ще премине под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“, куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми,..

публикувано на 14.06.24 в 18:09

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 14.06.24 в 15:47