Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карин дом - "Днес Будителят си ти!"

7
Снимка: Карин дом

Фондация Карин дом създаде Детски фонд с цел е да осигури финансова устойчвост на услугите, които се предлагат за деца със специални нужди и техните семейства. Не искаме подкрепата за детето и семейството да бъде кампанийна или проектно зависима, каза за Радио Варна изпълнителният директор на фондацията Борислава Черкезова.

Карин дом се финансира от бюджета на Община Варна и с държавно делегиран бюджет, като средствата са определени за 100 деца. Истината е, че от години фондацията предлага услуги на много повече семейства, като средствата за тях се допълват от дарения и проекти. Към 30 август тази година Карин дом работи с 316 деца, а средствата за тях се допълват от проекти и дарители партньори. Идеята е децата, с които се работи извън държавно делегираната и общинска дейност, да разчитат на постоянна и устойчива подкрепа и да получават всички услуги, които предлагаме, обясни Борислава Черкезова.

Детският фонд е инициатива насочена и към граждани и към социално отговорни бизнеси, като има различни варианти за включване – дарения, съвместни продуктови кампании, споделени празници с кауза, доброволчески инициативи и др.

Карин дом връчи и първите си годишни награди в памет на създателя на фондацията Иван Станчов. Надяваме се те да станат постоянни, каза Борислава Черкезова.


Първата награда е за отговорен бизнес и партньор в името на децата и нейни носителите са три бизнес организации, дългогодишни дарители на фондацията.

Втората награда - за организация с принос в политиките за деца и приобщаващо образование бе връчена на ДГ „Маргаритка“ във Варна - един от дългогодишните партньори на Карин дом, който работи за пълноценното развитие на детето и сътрудничеството между учители и родители..

Третата награда - за личностс принос в политиките за деца и приобщаващо образование получи Галя Койчева, майка на едно от първите деца подкрепени в Карин дом от основаването преди 27 години, днес вече 30-годишен мъж.

„Приемам тази награда, както за себе си така и за всички родители, които не са изоставили своите деца, а стоят редом до тях и продължават да се грижат за тях, да ги развиват. Приобщаването е една демократична ценност и за всеки човек е важно да бъде приобщен. Да бъдат подкрепени неговите индивидуални и силни страни. Да променяме средата, а не да се опитваме да променяме човека, така че да бъдем всички заедно и да живеем щастливо. Винаги ще подкрепям Карин дом... Детският фонд е една чудесна инициатива и се надявам повече хора да я подкрепят, защото дарителството е една ценност и възможност да помогнем и да дадем.“, каза за Радио Варна Галя Койчева.

Журналистът и преподавател Анна Цолова бе един от специалните гости на събитието и водещ на дискусия за корпоративната социална отговорност на бизнеса и ролята на Детския фонд като възможност за навременна подкрепа на детското развитие. За Радио Варна Анна Цолова сподели, че е приела да участва без колебание и да бъде част от инициативата, макар, че никога преди това не е била в Карин дом.

„ Разгледах целия дом сутринта. Трудно е да се опише с думи, но аз в пространство предназначено за деца, в което има място и уют и за родителите, а не само за децата, в такова пространство не бях влизала. В Карин дом е помислено така, че хората и децата и родителите да се чувстват спокойно и сигурно и обичани. Ако може моделът на Карин дом да бъде пренесен на общинско или на държавно ниво би било чудесно.“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Малко над 8% избирателна активност в "Одесос" и Приморски" към 17,30 часа

Избирателната активност на частичните местни избори за избор на кметове на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна към 17,30  е малко над 8%. За Одесос тя е 8,12% или гласували 5458 души, а за "Приморски"- 8,44 % или гласували 7300 души. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия. Няма сигнали за нарушения. В двата района има секционни..

публикувано на 20.10.24 в 17:57
Снимката е илюстративна

Понеделник - неучебен ден за 27 училища в "Одесос" и "Приморски"

Във връзка с провеждането на частични избори за кметове на варненските райони "Одесос" и "Приморски" кметът Благомир Коцев обяви 21 октомври 2024 г. (понеделник) за неучебен ден в 27 варненски училища в двата района. Заповедта важи само за училищата, в които ще се помещават избирателни секции в деня на частичните избори.  Без учебни занятия на 21..

публикувано на 20.10.24 в 14:36

Под 5000 души са гласувалите за районни кметове на "Одесос" и "Приморски" до обяд

Общата избирателната активност в районите "Одесос" и "Приморски", където днес се провеждат частични местни избори, е 3%. Около 2000 души са отишли да пуснат своя глас за районен кмет във втория по големина район на Варна, малко повече са гласувалите за кмет на най-големия район - "Приморски" - 2700 души. В някои секции машините са отказали и гласуването..

публикувано на 20.10.24 в 13:49

Частични избори за кметове в районите "Одесос" и "Приморски" във Варна (обновява се)

Осем са кандидатите, които се борят за гласовете на варненци за районите "Одесос" и "Приморски" на частичния вот днес.  Изборният ден започна в 7 часа сутринта и продължава до 20 часа.  201 избирателни секции са образувани за провеждането на частични избори за кмет на двата варненски района. Имащите право на глас са близо 200 хиляди. 86..

обновено на 20.10.24 в 13:39

Избиратели в „Одесос“: Районните кметове винаги имат тежест при вземане на решения в района

Районните кметове винаги имат тежест, когато има проблеми за разрешаване в района. Това коментираха за Радио Варна избиратели от район „Одесос“, гласували в Средно училище „Климент Охридски“. От районния кмет зависят много неща. Трябва да има кмет, за да реши проблемите в района, категорични са анкетираните. Частични избори за..

публикувано на 20.10.24 в 12:23

Връчиха наградите "Лекар на годината", кои са отличените?

По повод 19 октомври - Ден на българския лекар и неговия покровител „Свети Иван Рилски – Чудотворец“, в навечерието на празника, на официална церемония в Медицинския университет във Варна, бяха връчени наградите „Лекар на годината 2024“ по категории, за особени заслуги в сферата на здравеопазването на областта.  В категорията „Дългогодишна дейност в..

публикувано на 20.10.24 в 11:50

Частичният вот: Под 1 % избирателна активност към 10 часа

Под 1 % е избирателната активност към 10 часа днес, сочат данните  на Общинската избирателна комисия за частичните избори за кметове за районите "Приморски" и "Одесос".  412 души са гласували към 10 часа в район "Одесос". Това е 0,61 % от 67 181 души, имащи право на глас. Отворените секции в този район са 86.  682-ма са дали своя глас в другия район -..

публикувано на 20.10.24 в 11:13