Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще стане кмет на Варна? Гласуване на балотажа днес ще определи следващите 4 години (обновява се)

Освен във Варна, избираме кметове и на Аврен, Провадия и Вълчи дол, както и на села в десет общини в областта

| обновено на 05.11.23 в 19:11

Кой ще стане кмет на Варна? Досегашният Иван Портних от ГЕРБ, който миналата неделя събра с 5.1% повече от наредилия се на второ място и в конкуренция с още осем кандидати за кмет на Варна Благомир Коцев от ПП-ДБ? Отговорa на този въпрос очакваме в края на деня, след приключване на балotажа. Как протича гласуването - както на всички избори, може да следите в репортажите с текст, звук и снимки на екипа на Радио Варна.

Освен за кмет на Варна, балотаж има още (а в провадийското с. Добрина - и триотаж, тъй като вторият и третият кандидат са с абсолютно равен брой гласове) в три варненски района - "Одесос" (Биляна Раева от ГЕРБ и Цветнен Цветков от ПП-ДБ), "Приморски" (Николай Желязков от ПП-ДБ и Людмила Колева - Маринова от ГЕРБ) и "Младост" (Евгени Дянков от ГЕРБ и Христо Христов от "Алтернативата на гражданите"). Балотаж има днес и в още три общини - Аврен, Провадия и Вълчи дол, както и в села в общо десет общини от областта.

След скандал преди първия тур,  на този вот гласуваме както с машини, така и с хартиени бюлетини. 409 са секциите във Варна, машини има в 395 от тях.


20.18 часа

Изборният процес във всички секции на територията на област Варна  приключи в 20.18 часа. Няма данни за възникнали сериозни инциденти.

Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до РИК.

Звената „Български документи за самоличност" са издали общо 8 удостоверения в днешния ден. 

20 часа

С 49,4 на сто кандидатът на "Продължаваме промяната - Демократична България" Благомир Коцев печели балотажа във Варна. За Иван Портних от ГЕРБ са гласували 45,3 % от варненци. Това сочат първите прогнозни данни от екзитпола на социологическа агенция "Галъп" спрямо избирателната активност към 19 часа, която за Варна е 30,5 на сто. 

19 часа

30,5 % е избирателната активност във Варна към този час, сочат данните от екзитполовете на агенция "Галъп". 




18 часа

Председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков каза, че от ЦИК са потвърдени осем случая с неработещи машини, но има и още десетки, които още нямат потвърждението от ЦИК, което е задължително.

ОИК във Варна е сезирала ЦИК за странно указание на техниците, получено от обслужващата машините фирма. То гласи, че при проблем пломбираните флашки в машините трябва да бъдат разменени, на което от ОИК се противопоставят и смятат за сериозно нарушение.



17.00 ч.

24 % е избирателната активност във Варна към този час според резултатите на социологическата агенция "Галъп". За сравнение на първи тур към 17 часа тя е била около 32%.

От Централната избирателна комисия излязоха с указание във връзка с многобройни сигнали, че при машинно гласуване за кмет на общината и за кмет на район устройството разпечатва само една бюлетина, предаде БНР. В такива случаи разпечатаната бюлетина трябва да бъде маркирана като "унищожена", а на избирателя да бъде дадена възможност да повтори вота си, но вече с хартиена бюлетина. 

До този момент 35 са машините в цялата страна, които са дали различни технически проблеми, като в тези секции се гласува само с хартиени бюлетини. 

Според данните от екзитпол проучването на агенция "Галъп интернешънъл болкан", партньор на БНР за местния вот, към 17.00 часа до урните за втория тур на изборите са отишли 25,9 процента от имащите право на глас. 

16.00 ч. 

Слаба е избирателната активност до 16 часа в Икономическия университет във Варна. До урните в секциите са стигнали едва 100-тина души от около 600, имащи правото на глас във всяка. Няма спиране или проблем с машините. Предимство има машинният пред хартиения вот. 

В следобедните часове на изборния ден се регистрира ръст на активността на гласоподавателите от Варненска област. Към 16,00 часа общият брой на упражнилите правото си на глас за цялата област е 71 569 души.Най-активни са отново избирателите от Варна. До 16,00 часа 57 107 са отишли до урните, за да гласуват.
Сериозен ръст на упражнилите правото си на глас има и в община Провадия, където избират кмет и кметове на кметства в 7 села. Към 16,00 часа там са гласували 5 553-ма гласоподаватели. В сравнение с 11,00 часа, двойно се е увеличил броят на гласувалите в община Аврен. До 16,00 часа до урните са отишли 3 168 души.
И в с. Млада Гвардия, община Вълчи дол има сериозна избирателна активност. Към 16,00 часа там са гласували 3 142 души. В следобедните часове избирателите от с. Старо Оряхово, община Долни Чифлик, които вече са гласували също са удвоили броя си. 811 души са изразили своя вот.
В з-те СИК на с. Езерово, община Белослав до 16,00 часа са гласували 589 избиратели. Двойно се е увеличил броят на гласувалите и в с. Любен Каравелово, община Аксаково. 505 от имащите право на глас са пуснали бюлетини в урните до 16,00 часа.
В единствената СИК на с. Кипра, община Девня, вече са гласували 231 души, от близо 400 избиратели в селището.255 са гласувалите в СИК в селата Господиново и Попович – община Бяла до 16,00 часа. И там се отчита двоен ръст на упражнилите правото си на вот в следобедните часове.

Към 16 часа 26.18 % е избирателната активност в община Балчик, като преди седмица към този час беше близо 41. 

В деня, определен за балотаж, избори се провеждат за кмет на община, както и за кметове в селата Кранево, Змеево, Преспа и Църква. Както и миналата неделя, там активността е висока – до този час сходна между 50 и 60 на сто, съответно 50.29% (341 гласували), 60.25% (97), 50% (84) и 53.44% (132).

Право да гласуват днес имат 16 644 избиратели в община Балчик. До момента до урните са отишли 4357, които бяха близо 6800 души.

Припомняме, че изборният ден на първи тур завърши с 51 процента гласували.

Припомняме също, че малко след началото на изборния днес бе преустановена работата на машината в 13-а секция в училище "Антим I" поради технически проблем и там гласуването продължи изцяло на хартия – какъвто всъщност е и предпочитаният начин за упражняването на вота днес. Регистрирани са няколко случая на разписки от машини, които не се четат. На тези избиратели с протокол бюлетината се отбелязва като невалидна и се дава втора възможност за гласуване, обясни председателят на Общинска избирателна комисия – Балчик Красимир Сребков.

Днес е подадена една жалба, която не е свързана с изборния ден, а с изборните резултати от 29 октомври и е срещу избора за кмет на кметство в село Дъбрава. Тя е приета и с кратко становище ще бъде адресирана до Административен съд – Добрич, посочи още Сребков.

Подробностите чуйте в репортажа на Албена Иванова:



15.45 ч. 

Централната избирателна комисия обяви, че до момента има 30 машини за гласуване, които са вън от строя по най-различни причини, като в секциите, в които те се намират, вотът е само на хартия. 

Получените до момента жалби и сигнали в ЦИК са близо 15 и се от най-различен характер, включително за обявяване на предварителни резултати в информационните сайтове, оповести говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

Във връзка с това Матева призова:

"Искам да призова Секционните избирателни комисии да поставят печат - един печат върху отпечатаните бюлетини от машинно гласуване и особено внимателно също да следят поставянето на два печата върху хартиените бюлетини.

Искам да помоля всички избиратели да не дърпат бюлетини от машините, особено ако са гласували в два вида избори - двете бюлетини ще се отпечатат последователно и след печатането на втората, ще се чуе звуковия сигнал, едва тогава трябва да бъдат взети бюлетините от машината.

В противен случай дърпането на бюлетините, докато се отпечатват, предизвиква затруднение в работата на машините и се налага намесата на Секционната избирателна комисия или на техниците".

До момента 30 са машините за гласуване, които са вън от строя по най-различни причини, като в секциите, в които те се намират, вотът е само на хартия. Около 1/3 от тези секции са в столицата.


15.15 ч.

Около 50 на сто са гласувалите в с. Добротич, община Вълчи дол. В част от секциите в самия град Вълчи дол правото си на глас са упражнили почти 40 на сто от избирателите, съобщава Иван Барбов. 

Хартиеният вот преобладава над машинния. В една от секциите хартиените бюлетини и тези от машините се пускат в една урна. Хората искат по-чисти улици и да бъде разрешен проблемът с бездомните кучета. Спокойно е и почти няма движение по улиците.

Жителите не са оптимисти, че нещо ще са промени. Не са мотивирани да гласуват. Убедени са, че винаги преди избори се дават обещания, които остават неизпълнени.  В изборния ден са притеснени от присъствието на мъже с качулки около секциите за гласуване.

Чуйте анкетата на Иван Барбов:


15.00 ч.

Едва около 13 процента са гласувалите във Варна към 13 ч., сочат данните на "Галъп" от паралелното преброяване. В няколко от общините, които пострадаха от съботната буря, вече минават комисии за оглед на щетите - отнесени покриви, паднали керемиди, пречупени дървета.

Изборният ден протича спокойно. Почти няма хора пред изборните секции в обедните часове, за сметка на миналата седмица в този час. Няма проблеми при гласуването с бюлетини и с машини, споделят председателите на Секционните избирателни комисии.

Към 15 часа днес от МВР информират, че е нормална обстановката по граничните пунктове. Трафикът през отделни ГКПП е интензивен за товарни автомобили.

Създадена е организация за осигуряването на нормална пропускателна дейност през ГКПП и своевременно осъществяване на граничните проверки.

Към момента на територията на страната не са възниквали произшествия от компетентността на ПБЗН, свързани с произвеждането на изборите. Пожарни екипи оказват съдействие на територията на общините, в които има обявено бедствено положение след бурния вятър и интензивните валежи.


12.30 ч.

Трима души бяха задържани в Провадийско по подозрение, че са заплашвали хора да не гласуват. Издирват се и други. Репортаж на Даниела Стойнова.


По-рано днес полицията в Добричко задържа и кмета на каварненското с. Белгун.

Според приятел на задържаните - Бисер Атанасов с който разговаря Иван Барбов пред РПУ Провадия, причината за задържането на тримата е, "че са ходили с идеята да предотвратят купуването на гласове, за да има едни честни избори, но явно държавата ни е такава, че това не може да се случи.

Между 60 и 80 лв. върви едни глас, каза Атанасов. Има натиск отнякъде, някой нарежда тези хора, които искат да предотвратят купуването на гласове да бъдат задържани", каза той. Повече чуйте в звуковия файл. 


11.45 ч.

Още няколко машини са отказали, така общият брой на неработещите машини към 11 ч. е пет, съобщи председателят на ОИК Велин Жеков. По думите му, избирателната активност за община Варна към този час е 5.15%.

Една от отказалите машини е в училище "Стефан Караджа", съобщава Нина Милошевич. Чуйте още от нейния репортаж. 

Най-често срещаният проблем при гласуването с машини е с ролките за хартия. На такъв се натъкна и репортерът ни Нина Милошевич в секционната избирателна комисия, разположена в Регионалната здравна инспекция. Техникът по поддръжката на машините Красимар Костадинчев поясни какво се случва.

Председателят на 149 секционна избирателна комисия Йордан Василев.

Припомням, че два дни преди балотажа от фирмата доставчик на машините сигнализираха за проблем, който може да затрудни машинния вот. От Сиела обявиха, че поръчаните от ЦИК ролки с хартия за машинното гласуване, на които се отпечатва вота, не отговорят на стандартите.

Увеличава се броят на гласуващите в Математическата и в пета гимнация в квартал чайка във Варна. Емилия Николова провери каква е ситуацията към този час. Повече млади хора за гласували, по-възрастните са били от първите край урните. След гласуване, голяма част от жителите на кв. "Чайка" понапълниха алеите в Морската градина, кой на медитация, кой на опашка за зоологическата градина.




Край училище "Александър Пушкин" във Варна масово се наблюдават служители на чистотата, които метат и премитат в неделния ден преди обед. На техния работен ентусиазъм, слаба избирателна активност отчитат от секционните избирателни комисии, разказва Мариела Димитрова. 

Във варненското село Константиново изборният ден протича нормално. Активността е по-ниска в сравнение с първия тур на изборите, предава Мартин Николов. 

В Бяла, Варненско също има балотаж – между представителите на ГЕРБ и Граждани за Общината. 

Балотаж има и в Провадия, той e между кандидатите на ГЕРБ и БСП, като разликата между двамата от първия тур е 546 гласа. Димитрина Дончева допълва повече.

Покривът и електроуредите на Георги Батанов от Провадия са сред щетите от силната буря снощи. По думите му случилото се е било за кратко, но с големи последствия. Токът  е бил възстановен от дежурните екипи на ЕНЕРГО ПРО още вчера. Още за случилото се разказва Димитрина Дончева.



11.00 ч.

Около 50 души от около 800 по списък има гласували в 4-те секции в ОУ "Стефан Караджа". Тук се получи проблем с една от машините, но председателят на комисията е реагирал своевременно и е потърсил техническата поддръжка, съобщава Нина Милошевич. 

И тук вотът е предимно с машини, които обаче се бъгват заради несъответстващите по размер ролки и датчикът дава фалшива информация, че хартия няма, а всъщност има.


10.45 ч.

Провадия след бурята ... и репортаж на Димитрина Дончева.


10.30 ч.

Слаба е избирателната активност в петте секции в училище Цар Симеон Първи в центъра на Варна. Мариела Димитрова следи вота там.

Нормално протича изборният процес в основно училище Добри Чинтулов в район Младост. Жителите там днес гласуват и за районен кмет. Ваня Славова допълни още.

Изборите в община Аврен протичат нормално. В секциите там се гласува както с хартия, така и с машина. Мартин Николов следи изборите в Аврен.


9.45 ч.

В секциите в Техническия университет във Варна гласуват повече с машини. Избирателната активност към този час е по-ниска в сравнение с първия тур на местните избори, такива са наблюденията на председатели на секциионни комисии. Емилия Николова допълва.


9.30 ч.

Спокойно, тихо и кротко протичат изборите в ОУ "Добри Чинтулов" в квартал "Трошево", район "Младост". Първи да гласуват са по-възрастните хора, за трудноподвижните има отделна секция на първия етаж в училището.

В Аврен, за първият час и половина гласуване, правото си на вот са упражнили около 20 души, повечето на хартия.

8.30 ч.

Спокойно започна изборният ден във Варна, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Велин Жеков.

Няма сигнали за нередности. Всички секционни избирателни комисии са отворили, три са машините, които не работят към този час. Едната от тях е отказала още вчера. Броят на избирателите за балотажа във Варна на 5 ноември е 281 627.

Освен във Варна, Аврен, Провадия и Вълчидол, в страната избираме кметове в още 87 общини, 451 кметства и 31 районни кметове, от които трима във Варна. Гласуването е общо в 7 250 секции, в 5 900 от тях и с машина.

Изборният ден започна в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа, ако има чакащи да гласуват хора пред секциите, изборният ден може да бъде удължен, но не повече от 21 ч. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изгрев, Варна

Къде да посрещнем Джулай морнинг?

Готови ли сте за посрещането на поредното първоюлско утро? Село Камен бряг ще спази за поредна година традицията за посрещане на първото юлско утро. Неформалният празник Джулай морнинг / Юлско утро/ ще бъде предшестван от музикален рок маратон, организиран от Община Каварна. Концертът започва в 22.30 часа на 30 юни, като на сцената ще се..

публикувано на 29.06.24 в 15:09
Светите равноапостоли Петър и Павел

Празнуваме Петровден

На 29 юни Православната църква почита едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, ученици на Христос. Най-важните обстоятелства от техния живот са описани в книгата "Деяния на апостолите" (Нов завет), а за апостол Петър четем и в евангелията. Петър се наричал отначало Симон и бил син на рибар от Витсаида Галилейска. Брат му..

обновено на 29.06.24 в 13:47
Русе, река Дунав

29 юни е Денят на Дунав

На днешната дата  преди 30 години е подписана Конвенцията за опазване на реката, която е втората по големина в Европа. По повод празничния за река Дунав ден в Русе ще се проведе регата от каяци, организирана от Туристическо дружество "Приста". Лодките ще се спуснат по течението от месността Стълпище при 516-ти километър на Дунава и ще..

публикувано на 29.06.24 в 11:47

Игнатиево и Доброглед след пожара (СНИМКИ)

Пожарът, който вчера се разгоря в тревни площи извън границите на Игнатиево, е стигнал до дворните врати на къщите на хората от вилната зона на Доброглед. Пострадали хора няма, няма и обгорели къщи, но всички са се изплашили, че стихията ще подпали домовете им. Огънят е тръгнал от сухите треви извън границите на Игнатиево, каза за Радио..

публикувано на 28.06.24 в 16:11

Варненец е европейски шампион по футбол за капитани-пилоти

Капитан Димитър Димитров е европейски шампион по футбол, но не на УЕФА Евро 2024. Варненецът беше част от отбора, който тази година спечели първенство по футбол на Европейската морска пилотска асоциация. Домакин на турнира беше най-големия от Канарските острови – Гран Канария. Капитан Димитров беше единственият български представител на..

публикувано на 28.06.24 в 15:03

С ритуала "зажънване" започна прибирането на реколтата в Соколово (СНИМКИ)

На първо място да сме живи и здрави и да се радваме на добра реколта. Това си пожелаха днес жителите на балчишкото село Соколово, поставяйки начало на жътвената кампания в района - с наричания, музика, хора и веселие . Техниката навлезе в пшеничените полета след ритуалното зажънване. Този ден е празник за нас, защото дава хляба ни, казват местните..

публикувано на 28.06.24 в 14:15

Европейските шампионати по хандбал във Варна със свой химн

Европейските шампионати по хандбал, които ще се проведат във Варна, вече имат свой химн, създаден от лейбъла на DJ Teddy Georgo. Летният хит на Theo Feat. Teddy Georgo, Galina & Raya – Better Late Then Never (По-добре късно, отколкото никога)  e песен, създадена специално за първенствата по плажен хандбал в България 2024.  Химнът носи енергията и..

публикувано на 28.06.24 в 10:19