Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фериботът "Славянин" вече е във Варна, предстои да бъде ремонтиран

| обновено на 08.11.23 в 15:06
6
Снимка: Румен Сарандев

Фериботът "Славянин" вече е във Варна. 

Той има пробойна и ще бъде ремонтиран, съобщи капитан Валентин Енчев - директор на Морската администрация.

"Има нарушена цялост на корпуса под водолинията (проникване на вода). Беше направена оценка на кораба и неговото състояние и беше решено, че корабът може да бъде приет във Варна. Разтоварен е остатъкът от товара - празни цистерни, и ще бъде приет на ремонт", допълни Енчев.


Няма пострадали от екипажа и опасност за околната среда. "И в момента има човек на кораба, който го посреща и оглежда. Тепърва ще се изясняват обстоятелствата. Гарантирам, че опасност за околната среда няма", подчерта капитан Енчев.

Стана ясно, че другият кораб за генерални товари под флага на Палау е избягал от произшествието. 

Корабът "Славянин" редовно посещава пристанище Варна, като снабдява с газ и други товари, припомни капитан Енчев. Другият кораб , който е плавал под флага на Палау, изчезва по време на инцидента, и с това е нарушил международни конвенции. Той в момента пътува към Босфора. "Турските власти са уведомени, те ще му извършат инспекция", уточни Енчев. 

Националният борд за разследване ще започне анализ на инцидента. В разследването ще се включи и Морска администрация. Първата версия, по която се работи, е неспазване на правилата за разминаване, съобщи капитан Енчев. 

Припомняме, че ферибоотът "Славянин", плаващ под флага на Русия, се сблъска с плаващия под флага на Палау кораб за генерални товари NEW RAOUF източно от с.Тюленово, Шабла. 

Подробностите чуйте в звуковия файл:

Снимки: Румен Сарандев


По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е новият преседател на ПГ на БСП

Националният съвет на БСП избра Борислав Гуцанов за председател на ПГ на БСП, съобщи БНТ. Временно изпълняващ длъжността ще бъде Атанас Зафиров.  За зам.-председател на НС предложиха Драгомир Стойнев. Друго решение, което взеха от партията е Калоян Методиев да напусне НС, реши единодушно Националният съвет на БСП. Ако откаже, няма да бъде част от ПГ.

публикувано на 15.06.24 в 15:21

Противоминната военноморска група в Черно море ще започне работа през юли

Противоминната военноморска група в Черно море, която бе създадена от Турция, България и Румъния, ще започне дейността си от следващия месец, съобщи турският министър на отбраната Яшар Гюлер след министерската среща на НАТО, която се състоя в Брюксел на 13 и 14 юни, предаде Анадолската агенция. Той каза също, че на срещата в Брюксел турската страна е..

публикувано на 15.06.24 в 14:59
	Панорама от кантон Ури - по пътя за Алтдорф край езерото Люцерн

Световни лидери се събират на конференцията в Швейцария, посветена на мира в Украйна

Световни лидери започнаха да се събират днес на мирната конференция в Швейцария, посветена на мира в Украйна, предаде Ройтерс. В конференцията ще участват десетки съюзници на Украйна. Китай избра да не участва, а Русия не беше допусната до събитието, след като го окачестви като загуба на време и каза, че няма интерес да участва в него. Отсъствието на..

публикувано на 15.06.24 в 14:57
Снимката е илюстративна

Влакът по направление Варна - Русе е ударил лек автомобил на жп прелез

Влакът по направление "Варна - Русе" e ударил лек автомобил на жп прелез между селата Мортагоново и Ясеновец, съобщава БНТ.  Инцидентът е станал около 12 часа днес. По първоначална информация малко преди сблъсъка, автомобилът излязъл от селски път. 32-годишният шофьор от Ясеновец успял да излезе преди влаковата композиция да връхлети колата му. Това..

публикувано на 15.06.24 в 14:52

Полицай е в болница след гонка в Бургас

Полицай е в болница след гонка в Бургас Полицай е пострадал при инцидент в Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е станал тази нощ около 2:30 ч. Полицейски служители са се опитали да спрат със звуков и светлинен сигнал автомобил с бургаска регистрация. Шофьорът не се подчинил и се опитал да избяга. Преминал през спусната бариера..

публикувано на 15.06.24 в 14:27
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов: "Партия "Величие" е за членството ни в ЕС, но не и за Еврозоната и еврото

Партия „Величие“ е за а за членството на България в ЕС, но сме с различно мнение за Еврозоната. Това каза в обзорното предаване на РВ „Позиция“ единият от основателите най- новия политически субект в 50-тото НС, Ивелин Михайлов. По думите му, той лично държи да запазим лева като основна валута: Ние имаме право, когато имаме собствена..

публикувано на 15.06.24 в 14:12
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров поема БСП до конгреса за избор на нов лидер наесен

Атанас Зафиров временно застава начело на БСП до есента, когато трябва да се проведе конгрес на партията, който да избере нов лидер на столетницата, предава БГНЕС. Това реши Националният съвет на партията на заседание днес. Във вторник Корнелия Нинова подаде оставка заради "катастрофалните резултати" на партията на изборите миналата неделя. Късно снощи..

публикувано на 15.06.24 в 13:40