Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни office пакети за учениците? Топката е в училищата

В търсене на информация как децата в училище да си инсталират софтуер, за който държавата плаща от години

Снимка: Microsoft

Колко от вас са чували, че освен възможност учениците в България да се ползват от ресурсите на т.нар. "Дигитална раница" - проектът на Министерство на образованието и науката (МОН), който цели "да олекоти" ученическите раници и да събере на едно място електронно четими учебници от 1 до 7 клас (от следващата учебна година и тези от 8 до 12 клас - бел.а.) и да предостави редица безплатни ресурси за обучаващите се, дава възможност учениците да могат да изтеглят безплатно лицензиран office пакет на Майкрософт на до 5 устройства?

Оказва се... малцина, установи проверка на Радио Варна.

Подобни лицензи имат и 67 500 учители, за което съобщиха от ведомството на 18 октомври.

Според текста на съобщението, възможността учениците у нас да могат да си изтеглят безплатно софтуер, "е заложено в действащия договор между Министерството на образованието и науката и технологичната компания.

Проектът на МОН за изграждане на единна национална идентификационна система в предучилищното и училищно образование, както и за „Дигитална раница“ за онлайн уроци, е един от най-големите в световен мащаб по отношение на внедряването над 1 милион лицензи за всички учители и ученици. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директора на „Майкрософт България“ Калин Димчев. Данните са на компанията и са на база проекти за електронно обучение, реализирани с различни образователни институции по целия свят.

Отговорът от пресцентъра на МОН по темата гласи следното:

Всеки един ученик може да влезе в портала на Office365 (https://office.com) чрез националния си образователен акаунт @edu.mon.bg, от където може да бъде изтеглена актуалната версия на офис пакет Microsoft Office 365, който след това се активира със същия акаунт на ученика @edu.mon.bg. Учениците могат да инсталират лицензиран офис пакет на до 5 устройства, като активацията на софтуера за всяко от устройствата се извършва отново с акаунта на ученика @edu.mon.bg.

Проектът "Дигитална раница" е познат на голяма част от родителите и учениците и се ползва в различна степен. Опцията за безплатният софтуер обаче е тази, която оказва се е непозната - и за обучаващите се, и за родителите им, а вероятно и за учителите, за да я обяснят на учениците си.

Всяко училище в България е получило акаунти - потребителско име и парола, за да ги раздаде на учениците си, коментира за Радио Варна Ирена Радева, началник на Регионалния инспекторат на МОН във Варна.

Имаме информация, че не всички родители и ученици са разбрали за какво са раздадени акаунтите, каза Радева.

На практика обаче, учениците, които са получили подобни акаунти са ги получили на листчета с размери около 10x1 см. с обяснението, че трябва да ги пазят и без особена информация за какво са им. На места има информация, че така се достъпва "Дигиталната раница", но за лицензирани office пакети почти не е ставало дума.

Многократно сме обяснявали и сме молили колегите да се обясни на родителите защо се раздават тези акаунти и от какво могат да се възползват учениците. Въпросът обаче се неглижира от всички, посочи Ирена Радева.

Акаунтите към системата на МОН "вървят" с учениците от първото им стъпване в училище до края на образованието им.



Възможността да се ползват office пакети съществува от няколко години, каза за Радио Варна Алекс Куклин, системен администратор в частно училище. Не сме се възползвали, защото работим с ресурсите на друга технологична компания, но знаем, че е възможно, добави той.



В случай, че има неактивирани акаунти, неполучен или изгубен, или забравен, учениците и родителите им могат да се обърнат към училищните ръководства, за да им бъдат издадени отново.

Ето и кратка инструкция как учениците да си изтеглят безплатен лицензиран office пакет на до 5 устройства, според договора на МОН с технологичната компания, която написахме с Алекс Куклин.

За да може да се възползвате от тази възможност, трябва да направите няколко неща:
1. Да получите или да изискате от училището на вашето дете потребителско име и парола за персолен вход към портала edu.mon.bg. С него ще може да достъпвате и т.нар. дигитална раница. Потребителското име (логин) е във вида XYNNNNNNNN@edu.mon.bg, където X и Y са обичайно първите букви от имена, а NNNNNNNN - някакъв номер.
2. Отивате на https://www.microsoft365.com/, там използвате тези данни – потребителското име XYNNNNNNNN@edu.mon.bg и паролата, която ви е дадена с него, за влизане в платформата на компанията.
3. След влизане на https://www.microsoft365.com, имате възможност да изтеглите пакета Office365. За да активирате лиценза, ще са ви нужни отново същите данни. Може да го направите на до 5 различни устройства, работещи под windows компютър. В случай, че работите на Apple MacBook, също е възможно да инсталирате Office365, но не и да достъпите дигиталната раница.
Потребителското име и парола се дават от учебното заведение. След първоначалната регистрация, паролата за достъп може да бъде променена от ученика.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Почетоха паметта на загиналите мотористи във Варна, Добрич и Бургас

Варненски мотоклубове отбелязоха Деня в памет на загиналите мотористи – 29 септември пред паметника "Ангелски криле", който се намира на панорамната площадка по пътя към квартал „Галата”. Помен отслужи отец Ясен Керчев. Вечерта от 20.30 часа ще се съберат там отново, съобщават от мотоклубовете в града. Денят в памет на загиналите..

публикувано на 29.09.24 в 15:21

252 бебета са родени с помощта на Фонд „Инвитро Варна“ през последните 10 години

Празничен концерт на входа на Морската градина във Варна, организиран от фондация "Искам бебе" и община Варна, отбеляза 10-годишнината от създаването на общинския фонд ин витро. За последните 10 години фонд „Инвитро – Варна“ е финансирал лечението на 861 двойки с репродуктивни затруднения, 2,2 милиона лева са отпуснати от Общинския съвет, за..

публикувано на 29.09.24 в 13:52

Ирландия наложи на "Мета" глоба в размер на 91 милиона евро

Американският технологичен гигант "Мета" (Meta), който е собственик на "Фейсбук" (Facebook), получи глоба в размер на 91 милиона евро (102 милиона долара) от ирландската Комисия за защита на данните, съобщи ДПА. Глобата е наложена, тъй като е установено, че по невнимание "Мета" е съхранявала в своите вътрешни системи потребителски пароли,..

публикувано на 29.09.24 в 12:52

Фонд „Инвитро Варна“ празнува 10 години с проява на входа на Морската градина

Празник по повод 10 години от създаването на Фонд „Инвитро Варна“ ще се проведе между 11.00 и 13.00 часа на входа на Морската градина във Варна днес. Събитието ще отбележи важния принос на най-успешния общински фонд за подкрепата на стотици семейства от Варна и региона. През последното десетилетие Фонд „Инвитро Варна“ е финансирал лечението..

публикувано на 29.09.24 в 10:30

Отбелязваме Световния ден на сърцето

На 29 септември отбелязваме Деня на сърцето. Инициативата е глобална и е създадена от Световната федерация по сърце (World Heart Federation) с цел да повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и значението на грижата за сърцето. Сърдечно-съдовите заболявания, като инфаркт и инсулт, са една от водещите причини за смърт в света,..

публикувано на 29.09.24 в 09:56
В Силистра започва кампания за превенция на телефонните измами.

Двойно увеличение на телефонните измами

"Трябва хората да проверят дали телефонния номер е на техен близък или роднина. Има приложения, през които може да се провери. Измамниците стават все по-изобретателни". За това предупреди Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в 'Национална полиция. По думите ѝ от началото на годината до края на месец август са извършени общо 188 измами,..

публикувано на 28.09.24 в 15:45

Първото издание на фестивала ПивоVarna идва с богата програма и много бира

ПивоVarna е най-новият варненски фестивал, посветен на бирата! Първото му издание ще се проведе от 3 до 6 октомври на пространството под Пантеона в Морската градина, а амбициите на организаторите са събитието да се превърне в най-големия ежегоден фестивал на бирата в България. Богата музикална програма, над 50 вида бира от няколко континента,..

публикувано на 28.09.24 в 15:30