Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговци на протест срещу 10% увеличение на наемите на общинските пазари във Варна

15
Централен пазар Варна
Снимка: Румен Сарандев

Търговци от варненския Централен пазар събраха подписка и обявиха протест срещу 10-процентно увеличение на наемите. Увеличението е за всички общински пазари, но срещу него се обявиха само търговци от Централния. От миналия петък служители на общинското предприятие „Пазари“ ЕАД са започнали да информират търговците, че наемите им се увеличават с 10 процента. До 1 декември т.г. трябва да подпишат анекс към договорите си, за да приемат новите условия. Новата наемна цена влиза в сила от 1 януари 2024 г.


Част от търговците обаче не са съгласни с увеличението и са поставили на щандовете си табелки с надпис „Протест срещу поредните 10 % покачване на наемите“ и са събрали подписка с близо 160 подписа. Те се интересуват какви са мерките на предприятието за намаляване на разходите, ще има ли съкращения на персонала в „Пазари“ ЕАД, където по думите на протестиращите, от 10 години не е имало никакво редуциране. Искат и среща с ръководството на общинското предприятие, като подписката внасят освен до него и до кмета на Община Варна и до варненския Общински съвет.

За Радио Варна наематели споделиха, че условията, в които работят, не отговарят на цените на наемите, които плащат. Наемите в момента са по 700 – 800 лева, а на магазините за търговия с риба над 1000 лева. По-високите наеми неминуемо ще доведат и до по-високи цени на стоките, коментират потърпевшите. Ако нещо се развали или счупи се поправя за сметка на търговеца, а не на „Пазари“ ЕАД, както би трябвало да бъде, разказаха търговци с над 30–годишен стаж на Централния пазар.



Недко Радев, изп.дир.

Подобни твърдения са пълни глупости, коментира за Радио Варна изпълнителният директор на „Пазари“ ЕАД Недко Радев. Постоянно се правят подобрения – асфалтиран е целият пазар, направен е нов паркинг, сменени са всички скъсани тенти и всички ремонти се правят за сметка на предприятието, а не на търговците, допълни още той. Радев каза, че е запознат с недоволството на хората и посочи, че вратата му е отворена за разговор с всеки, който пожелае, но досега никой не го е потърсил. На въпроса на какво основание са увеличени наемите, Радев отговори:

„Основанието е, че от януари месец догодина минималната работна заплата се вдига на 933 лв., което е 20%. Ние вдигаме /наемите – бел.авт./ само с 10%, влизайки в положението на наемателите. Но имайки предвид, че с 20% се вдига минималната заплата, това не означава само вдигане на заплатите на служителите на фирмата, а това повлича след себе си заплащането на много други фирми като примерно – охраната на пазарите, сметопочистването, сметоизвозването и много други. Вдигайки се тези разходи, нашите прогнози сочат, че фирмата ще излезе на загуба, което не можем да си позволим....

...В момента на пазар Чаталджа подписването на анексите върви спокойно, на пазара във Владиславово почти всички са подписани, на Синия пазар почти всички са подписани. Тука някаква малка група хора от Централния пазар, има една госпожа, която ходи да събира подписи, и това са единствените проблеми на всички пазари, които са против.“, каза още Недко Радев.

Той е категоричен, че няма да се откаже от 10-процентното увеличение на наемите, защото:

„...Казах Ви, че моята сметка говори, че догодина аз трябва да изляза на загуба. В крайна сметка и аз имам началници в общината и трябва да показвам някакви цифри и някакви печалби.“





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ предупреждава за ефективни протестни действия в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, предаде БНР. В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и Българската стопанска камара са заявили..

публикувано на 10.05.24 в 15:58
Снимката е илюстративна

Маршрутни промени във Варна в неделя за линии 9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109 и 409

На 12 май, неделя, ще бъдат въведени маршрутни промени за линии  9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109 и 409, съобщиха от "Градски транспорт"-Варна.  1. Линия 9 ще се обслужва до 08:10 от ЖП гара; 2. Линия 109 ще се обслужва до 08:40 часа вкл. от ЖП гара; 3. Линия 409 ще се обслужва до 08:00 часа вкл. от Аксаково до к. к. "Златни пясъци" Променени..

публикувано на 10.05.24 в 15:02
Снимката е илюстративна.

През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

През октомври започва работа по два големи обекта на ВиК.  Става дума за входа на Варна от АМ „Хемус“ (кръстовището на „Двете кули“ ) и главния път към курортните комплекси – участък от бул. „Княз Борис I“.  Началото на дейностите там се отлага с няколко месеца заради активния туристически сезон, след което темповете трябва да бъдат засилени, за да..

публикувано на 10.05.24 в 14:52

На 18 май откриват туристическия сезон във Варна

С безплатен концерт и пешеходен тур на 18 май, неделя, ще бъде открит туристическият сезон във Варна.  Община Варна традиционно дава старт на летния туристически сезон. През тази година програмата включва концерт с лазерно шоу и специални ефекти, както и безплатен пешеходен тур. Откриването на сезона ще бъде на 18 май, като денят не е избран..

публикувано на 10.05.24 в 14:06

От МВР издават удостоверения за гласуване при липса на лична карта

Удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност ще издават от МВР, за да могат притежателите им да упражнят правото си на глас. Звената „Български документи за самоличност“ при Областната дирекция на МВР Варна ще съдействат на хората, които..

публикувано на 10.05.24 в 11:42

Корабът "Руен" вече е във Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Корабът "Руен" на Параходство "Български морски флот" вече е във Варна и е на ремонт. Това съобщи капитан Александър Калчев - изпълнителен директор на параходството.  Припомняме, че корабът беше отвлечен от сомалийски пирати на 14 декември миналата година и в средата на март 2024-а , с помощта на индийския военен флот, беше освободен, а седемте..

публикувано на 10.05.24 в 11:35

Данъчни, митничари и полиция влизат в складовете на "Лукойл"

От днес в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД започнаха контролни действия. В проверките участват съвместни екипи от служители на Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" – МВР, Главна дирекция "Национална полиция“ – МВР и Държавна агенция "Държавен..

публикувано на 10.05.24 в 10:51