Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха Коледен базар - договаряне със социални предприятия във Варна

Коледен базар-договаряне със социалните предприятия организира екипът на Регионалния център за развитие на социалната икономика в Североизточна България, създаден във Варна по проект на Министерството на труда и социалната политика. Центърът беше открит днес, а основната му цел е да бъде насърчено развитието на социалната и солидарна икономика, каза за Радио Варна координаторът Калина Кънчева.



Близо 10 социални предприятия представят своята продукция на коледния базар с договаряне. Очаква се той да бъде посетен от представители на бизнеса в региона и да се създадат контакти за бъдещо сътрудничество. За представителите на бизнеса е планирано специално договаряне, на което те могат да поръчат на представените социални предприятия нужните им коледни подаръци и фирмени комплименти.

Хората от уязвимите групи нямат нужда от съжаление и коледна щедрост, а от шанс да се трудят и да бъдат част от активното гражданско общество. В това са убедени експертите от Регионалния център за развитие на социалната икономика във Варна.

„Хората, които работят в социалните предприятия, най-често са част от така наречените уязвими групи: хора с нарушена трудоспособност, хора, които могат да работят само половин ден, или дори час-два, седнали, със специални помощни средства или само у дома, а също: техните родители, бежанци, хора, преминали през лечение на зависимости, трайно безработни, младежи без професия, бездомни... Всички тези, за които се сещаме по Коледа и на които - великодушно и от сърце, даряваме по нещо.

Затова тази Коледа няма само да даряваме, а ще пазаруваме! Ще пазаруваме с кауза! За да станат Коледните чудеса още повече!“ Това обясни Калина Кънчева.

Коледният базар-договаряне, наречен „Експо Варна: Купи с кауза“, ще работи в дните 28 – 30 ноември от 11 до 16 часа в залата на ул. „Цар Симеон I“ 26, етаж 1.

Какво можете да намерите на базара:

Няма невъзможни неща за „Няма невъзможни неща“. Затова те са подготвили шоко топки за горещ шоколад, идейни еко подаръци, живи елхички, предложения за кетъринг услуги, ваучери за забавления за различни възрасти.

Книжарница „Августа“ е приготвила цял куп „корпоративни“ изненади за партньори, клиенти и служители.

От „Семеен център Мария“ се включват с кашпи с цветя, коледни аксесоари, подаръчни кошници, аксесоари и украси.

Социално предприятие „Енерджи“ ще стопли всички участници с греяно вино, с горещ шоколад, с календари и сувенири, изработени от деца на хора от уязвими групи.

Вълшебниците от „Карин Дом“ ще изложат кукли и други изработени при тях предмети. Няма невъзможни неща за „Няма невъзможни неща“. Затова те са подготвили нехранителни идейни еко подаръци, шоколадов подарък-бонбони, предложения за кетъринг услуги, ваучери за уъркшопове и забавления за различни възрасти.

„Неща с душа“ са едно от най-старите социални предприятия във Варна и техните образователни играчки и тематични сувенири са известни в цяла България.

И в „Пекарна Радост“ тече трескава подготовка. Издаваме само част от тайните: календар с меденки, единични меденки, 2 вида кутии със сладки.

Още изненади подготвят „Фондация Живот със синдром на Даун“, „Академика ВУМ“ и „Социалната чайна“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Иззеха над 350 антики в частни домове във Варненско

Иззеха над 350 антични предмети от частни домове във Варненско, съобщават от Апелативна прокуратура - Варна. Специализираната операция се проведена на 5 юни т.г. от служители на териториалната структура на ГДБОП във Варна. Претърсени са общо седем адреса в селата Гроздьово, Дъбравино, Нова шипка и Горен чифлик. Сред артефактите са открити голямо..

публикувано на 07.06.24 в 13:55

Добър 4,30 е средният резултат на матурата по БЕЛ тази година

Средният резултат от зрелостния изпит по български език и литература е най-високият регистриран досега - 58.4 точки от 100 възможни, или с над 8 точки повече от резултата миналата година. Като оценка това е "Добър" - 4.30 при резултат "Добър" -  3.90 преди 12 месеца, съобщиха от МОН,  предаде БНР. Средният резултат от втората матура е 67.1 точки - с 5..

публикувано на 07.06.24 в 13:14

Задържаха мъж, буйствал и обиждал медици в болницата в Каварна

Полицията е задържала мъж, който буйствал и обиждал медицинския персонал в Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна. Съобщението за инцидента в болницата в Каварна е подадено на телефон 112 на 6 юни около 22.00 часа. Докладвано е за мъж в нетрезво състояние, който е извършвал непристойни действия, нарушаващи обществения ред, съобщават от..

публикувано на 07.06.24 в 11:15

Екоминистър Петър Димитров: Незаконни зауствания в дерета замърсяват Шокъровия канал (ВИДЕО)

Незаконни зауствания в дерета отвеждат фекално-битови отпадъчни води в Шокъровия канал, а след това се изливат в морето.  Това показва проверка на компетентните органи, обясни министърът на околната среда и водите Петър Димитров, който инспектира съоръжението. Мониторинг показва, че има замърсяване в канала, който е водосборен само за дъждовна вода...

публикувано на 07.06.24 в 10:45

Нова измама: Съобщения от Индонезия и Филипините в WhatsApp застрашават личните данни

Мащабна кампания за измами превзема приложението What s App и застрашава потребителите му от кражба на лични данни и пари, предупреждават от онлайн платформата „Ние, потребителите“.   "Здравейте, мога ли да поговоря с вас за секунда?" или пък лаконично и "закачливо" "Hello" . Това са някои от стартовите съобщения, с които измамниците..

публикувано на 07.06.24 в 10:43

Тежък инцидент: Бързият влак Варна - Мездра уби работник на БДЖ в Плевенско

Бързият влак Варна - Мездра блъсна двама работници на БДЖ, единият от тях е загинал на място. Инцидентът е станал снощи около 22 часа на ЖП секция между гарите Телиш и Горни Дъбник, Плевенско. Влакът е потеглил в 16.35 ч. от Варна вчера, съобщава БНТ. Фаталният инцидент става по време на работа на подбивна машина, поддържаща железопътния път...

публикувано на 07.06.24 в 10:34

До 20 юни възстановяват движението по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“

До 20 юни уличната настилка по бул. „Христо Смирненски“ в участъка от ул. „Подвис“ до ул. „Прилеп“ ще бъде възстановена до носещия слой, което ще позволи пускане на автомобилното движение, съобщават от общинския пресцентър. В участъка преди 45 дни е приключило полагането на водопровода и битовата канализация, тръбопроводите са засипани, изградени са..

публикувано на 07.06.24 в 10:09