Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора и влакове - на гости в село Комунари

Днес гостуваме в едно малко селце, намиращо се на около 70 километра от Варна в полите на Стара планина. Село, заобиколено от красива природа, с богата история, но трудно настояще. Това е село Комунари в Община Дългопол. 

„Повечето съборени къщи са по главния път и който мине си казва, че сигурно тук няма хора...“

Това са думи на кмета на Комунари Ивелина Костадинова. Хора обаче има. И истории също. Имат си и гара. С фоторепортера Румен Сарандев, с когото посетихме селото, бяхме чували за Комунари именно заради ЖП гарата. Тя свързва второстепенната жп линия Шумен – Комунари с главна жп линия Варна – София и главна линия Синдел – Карнобат – Карлово. Гарата е огромен плюс за селото, тъй като дава възможност на жителите да пътуват до близките градове, а освен това осигурява и работа. Липсата на работа обаче е една от основните причини младите хора да бягат от селата, според кмета Ивелина Костадинова. Тя е четвърти мандат кмет на Комунари. Не е родом от селото, което е с изцяло българско население. Повечето от жителите обаче са пенсионери. Има и няколко деца, повечето от които учат в Дългопол, както и в Спортното училище в Ямбол. Има и един английски гражданин, чиято къща разпознахме още в началото на селото. Срещата ни с кмета беше в сградата на кметството в центъра. 

Поговорихме си за живота в Комунари, за проблемите и неудобствата на едно село без магазин, лекарски кабинет и аптека, но и за положителните страни от селския живот. 


Срещу кметството се намира сградата на някогашното училище в село Комунари. Рушаща се постройка и двор с избуляла растителност. 


Решихме да отидем да я видим отблизо. Просто трябваше да пресечем главната улица, по която летяха леки автомобили и камиони - все едно пресичаш писта на Формула 1. Оказва се, че това е всекидневно и почти никой от преминаващите не се съобразява, че е в населено място и трябва да намали скоростта. Дори и при наличието на пешеходна пътека, която разбрахме, че кметицата сама е начертала. След като пресякохме по живо по здраво, влязохме в двора на училището, което не беше трудно, тъй като нямаше врата. С доза страх но и със същата доза любопитство решихме да влезем в двора и в сградата, въпреки че се сетихме, че на такива места често снимат филми на ужасите. 


В двора на училището се намира и храмът, който е започнал да се строи от жители на селото преди 20 години, но не е завършен поради липса на средства. Преди години е имало проект за ремонт на сградата на училището, която е впечатлила архитекти, както и облагородяване на двора и довършване на храма. Идеята е била да има църква с почивна станция. Но, проектът така и не се реализира и остава само като идея. 

Довършването на храма е един от основните приоритети на кмета Ивелина Костадинова. 

"Не е нормално най-българското село да е без храм", каза тя. Но и допълни, че средства по-трудно се намират, а и населеното място трудно може да кандидатства по проект заради малкото жители.


На няколко метра от сградата на училището се намира и голям паметник с петолъчка, но който често хора спирали да се снимат. 


Малко по-надолу има и една друга стара сграда, която вече е била закупена и е започнат ремонт, след който мястото ще се превърне в магазин и ресторант, увери ни кмета. 


В ремонт е и читалището на селото, но и бабите от певческия състав се събират по-рядко. Ремонтира се и бензинонстанцията, която няколко пъти е сменяла собственика си. 

Въпреки проблемите, хората в селото си живеят спокойно и щастливо. Кметът им помага и им пазари.

"Селският кмет е човек за всичко", каза с усмивка Ивелина Костадинова. От известно време, някои от възрастните хора в селото са включени в проект за подкрепа. По тази програма, няколко жени помагат на възрастните хора и им пазарят. 

"Хората не искат много. Очакват храмът да се оправи, да имат нормален път до гробищата и гарата.  Хляб да имат. Телефон също за да могат да се чуват с децата си. Да нямат проблеми с тока", подчерта Ивелина Костадинова. Проблемите с тока не са отскоро, а при последната буря хората са били дълго време без електрозахранване. 

Интересът към имотите в Комунари обаче е висок. Селото привлича и туристи с намиращите се в близост туристически пътеки. Има и скален манастир, а язовир Цонево се намира само на няколко минути път. 


Преди Освобождението селото се е казвало Мурна, кръстено на богат турчин, който е имал чифлик. Било е изцяло с турско население и разделено на две махали - Горна и Долна Мурна. След подписването на Санстефанския мирен договор, турското население напуска селото, изоставяйки имуществото си. Това е свързано и с един инцидент в края на 20-те години на миналия век. Историята ми разказа 80-годишната баба Ройка Стефанова, която е един от най-възрастните жители в село Комунари. Усмихната и ведра жена, която живее на няколко преки от центъра на селото. Посрещна ни топло и гостоприемно в своята къща. На фона на пукащия огън от малката печка на дърва до масата, с огнена емоция тя ни  разказа повече за историята на село Комунари, за живота там по комунистическо време и днес.


Въпреки че не й е бил много лек животът на баба Ройка, тя е успяла да запази добротата в себе си, изписана на усмивката на лицето й. Дори здравословните проблеми не сломяват духа й. Сама се грижи за себе си. Гледа си кокошки, има си и градина. От известно време си е взела и едно малко и любопитно котенце, което ни наблюдаваше през цялото време на разговора. 


Баба Ройка обича да гледа и телевизия, а също и да си готви вкусна домашна храна. Изпрати ни с няколко бурканчета с домати и туршийка. 


Стана ни толкова мило с Румен Сарандев, тъй като се сетихме за нашите баби. Преди да тръгнем, баба Ройка ни упъти откъде да минем за да стигнем до ЖП гарата. Именно тя беше последната ни спирка в село Комунари. Там първо ни посрещна старата и порутена тоалетна, в която имаш чувството, че времето е спряло. Посрещна ни и една котка. Замислих се, че до момента в селото срещнахме повече котки, отколкото хора. 


Все пак имаше един човек, който чакаше влака. Коментирахме поредното закъснение, което, по думите му, е ежедневие. Живее в Комунари от години, а преди това е живял във Варна. Харесва му спокойствието на село, но има и неща, които не му харесват.

Примирение имаше в гласа на този човек, който не пожела да се представи. Изпрати поздрави на Варна, след което обясни на някой по телефона, че влакът пак се бави и ще трябва да го почакат. 

Почакахме и ние с Румен Сарандев с надеждата да срещнем още някой на ЖП гарата, но уви. С тази надежда се върнахме и към централната част на село Комунари, но както каза човекът на гарата  "хората тук си стоят повече по къщите и по дворовете". Бях със смесени чувства на тръгване от селото - от една страна развълнуван и умилен от срещата с баба Ройка и впечатлен от историите и красивата природа на селото, но пък и натъжен донякъде, най-вече от факта, че посетихме поредното село с намаляващо население, което остава на заден план в приоритетите на тези, от които зависи подобряването на условията на живот в българските села. А и разбрахме, че в Комунари  хората не искат много. 

Колко малко му трябва на човек понякога за да е щастлив, нали?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 29 април в "От другата страна" по Радио Варна

На 29 април в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE). Представяне на група ZIMA и дебюта на NÖDTVEIDT "From Shadow to Dark Light" – разговор с Вероника Велева (БАЛКАНДЖИ) и Николай Велев (INSPELL, MALTWORM). Николай Попов за завръщането на ОБРАТЕН ЕФЕКТ и шоуто като съпорт на PERO..

публикувано на 29.04.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

"На светло" в понеделник, 29 април

Доброволците от Гората.бг правят поредна кампания, с фокус възрастни хора в бедни села, домове за стари хора, център за домашно насилие, психично болни хора, майки и деца, настанени в други места, както и многодетни семейства. Инициативата е за дарение на над 10 000 яйца и 2 000 козунака; Рубрика по Проект на БНР „Европа – ново поколение“;..

публикувано на 29.04.24 в 13:42

НОВИЯТ ДЕН на 29 април с Мариела Димитрова

Последната седмица от земния живот на Господ Иисус Христос се нарича "Велика" или "Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията, прелюдия към вечния живот. Църквата учи само чрез делото на Христос, само чрез написаното в Светото Евангелие, напомня ни днес отец Василий Шаган от храма "Св. Архангел Михаил" във Варна.  Ще го чуем в 6.40 часа...

публикувано на 29.04.24 в 06:06
Chart

#761 ТОП 20 (26.04-10.05.2024)

публикувано на 26.04.24 в 19:15

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 26 април със Светлана Вълкова

Започна дарителска кампания за археологическите проучвания на Варненския халколитен некропол „Пейзажът и градът“ – изложба от фонда на Градската художествена галерия във Варна Цигуларят Марио Хосен и оперната прима Красимира Стоянова ще музицират с виртуозите на Миланската La Scala във Варна За Кафка и неговите „Метаморфози“ – радио..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

НОВИЯТ ДЕН на 26 април с Иван Барбов

Казват че будилникът помага да се събудим, но според някои, той повече ни пречи да спим. Ако се питате кое ще помогне да започнете деня с усмивка и добро настроение, отговорът се крие на честотите на Радио Варна. Компания във времето от 6.00 до 10.30 часа ще ви правят Иван Барбов, Емилия Николова и звукорежисьорът Милица Панайотова. Ще..

публикувано на 26.04.24 в 06:05
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 25 април

Отзвук от дебатите в Общественото обсъждане на инвестиционния проект за разширение на бул. „Цар Освободител“, което се проведе снощи във Варна. Думата имат гражданите; 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково. Подробности от д- р Иван..

публикувано на 25.04.24 в 14:13